Borelj o optužnici protiv Tačija: EK podržava rad tužilaštva Kosova

Foto: EFE

Evropska komisija snažno podržava rad Specijalizovanih veća Kosova i Specijalizovanog tužilaštva Kosova i njegov rad smatra ključnim za dalji napredak Kosova ka Evropskoj Uniji, navodi se u odgovoru potpredsednika Komisije i šefa diplomatije EU Žozepa Borelja na poslaničko pitanje o optužnici podnetoj protiv predsednika Kosova Hašima Tačija.

„Oni su važna demonstracija posvećenosti Kosova vladavini zakona, što je zauzvrat ključni element napretka Kosova na evropskom putu, ali i ukupnog angažovanja EU na zapadnom Balkanu u celini“, naveo je Borelj.

U odgovoru se podseća da je optužnica protiv Tačija podneta 24. juna i da se i dalje nalazi u fazi preispitivanja kod sudije za prethodni postupak.

„Evropska Unija pridaje veliku važnost prevazilaženju nasleđa prošlosti i ukidanju nekažnjivosti širom regiona“, naglasio je Borelj.

Šef EU diplomatije podsetio je i da su nastavljeni pregovori Beograda i Prištine o uređenju međusobnih odnosa, kao i da ima velikih pomaka.

„Obe strane moraju uložiti značajnije napore kako bi postigle sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa. Takav sporazum je hitan i presudan kako bi Kosovo i Srbija mogli da napreduju na svom evropskom putu“, navodi se u odgovoru na poslaničko pitanje postavljeno još 1. septembra.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.