Borelj: EULEX će nastaviti saradnju s KFOR-om posebno za stabilnost na severu Kosova

FOTO: Printscreen/EEAS

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj rekao je u Briselu da su za EU od vitalnog značaja stabilnost i prosperitet zemalja Zapadnog Balkana i njihovo usklađivanje sa spoljnom politikom Unije.

Borelj je pred početak ministarskog sastanka NATO u Briselu na čijem dnevnom redu je i Zapadni Balkan poručio da će Evropska misija na Kosovu (EULEX) nastaviti da sarađuje sa KFOR-om u obezbeđenju stabilnosti i bezbednosti na severu Kosova, prenela je Evropska spoljnopolitička služba (EEAS).

Ukazao je da su mnoge zemlje EU angažovane u regionu Zapadnog Balkana i na to da su neke zapadnobalkanske države kandidati za članstvo u Uniji.

Borelj je naglasio značaj saradnje EU i NATO na Kosovu i posebno na severnom Kosovu.

„Naša misija na Kosovu (EULEX) je raspoređena uz snažnu saradnju sa KFOR-om i suočavamo se s teškim trenucima, nemirnim vremenima. Nastavićemo da osiguravamo stabilnost i bezbednost u ovom (severnom) delu Kosova, na granici sa Srbijom“, rekao je Borelj.

On je ukazao da EULEX ima važnu ulogu u očuvanju mira, da to čini godinama i da će nastaviti to da čini.

„Pozivamo Kosovo i Srbiju da povećaju spremnost da se dogovore o svom evropskom putu“, rekao je Borelj.

Rekao je i da je u BiH EU rasporedila misiju Eufor Altea, da je to dugoročna misija čiji je mandat nedavno obnovljen što je, kako je dodao, jasan dokaz značaja koji međunarodna zajednica daje toj misiji.

„Moramo pozvati narod Bosne i Hercegovine da izbegava svaki stav koji deli, da se udruži da bi iskoristio ovaj geopolitički trenutak, u kojem proširenje (EU) postaje ključno pitanje za budućnost Evropske unije i za budućnost zemalja Zapadnog Balkana“, rekao je Borelj.

On je zaključio da je dobro što je EU svuda povećala saradnju sa NATO, a posebno u BiH i na Kosovu gde su njene misije EULEX i Altea.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.