Borba protiv krijumčara droge uz pomoć DEA

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Umešanost američke Agencije za borbu protiv droga (DEA) u nedavnom suzbijanju trgovine drogom na severu Makedonije jasan je signal da lokalni tužioci i policija nisu na pravom mestu, rekao je za Radio Slobodna Evropa Ljubomir Gjurđevski, bivši direktor makedonske policije.

U petak, 9. aprila, na osovini puta Prilep-Rozoman na jugozapadu zemlje, policija je u saradnji sa američkom agencijom DEA tokom rutinske kontrole zaplenila 200 kilograma marihuane, a koja na crnom tržištu dostiže vrednost do skoro milion dolara.

DEA nije komentarisala tok istrage i osobe umešane u ovaj šverc, ali su u izjavi novinskoj agenciji MIA lideri DEA istakli posvećenost „Pomaganju institucijama u bavljenju drogom“.

„Nastavićemo da podržavamo severnu Makedoniju u otkrivanju, odvraćanju i eliminisanju organizacija koje se bave trgovinom drogom,“ rekao je on. Bivši direktor policije Ljubomir Gjurđevski sumnja da je u ovoj operaciji policija izostavljena, posebno nakon oštre reakcije glavnog tužioca za organizovani kriminal i korupciju Vilme Ruskovske na otkrivanju jedne akcije.

„Umešanost ove američke agencije je jasan signal da ovde ne ide dobro u smislu borbe protiv droge“, rekao je Lubomir Gjurđevski, bivši direktor policije.

Baškim Seljmani (Bashkim Selmani), stručnjak za pravna pitanja, rekao je za Radio Slobodna Evropa da su za neefikasnost institucija odgovorne političke stranke koje su, prema njegovim rečima, putem različitih grupa upravljale ili opojnim drogama ili drugim nezakonitim radnjama.

“VMRO (makedonska opoziciona stranka) je počinila kriminalno delo u vezi sa problemom marihuane, kao što znamo kroz bolnice, dok je SDSM (vladajuća makedonska stranka) unapredila pitanje marihuane. Intervencija – DEA je simbolika ili dokaz da su ove dve stranke, kao i država na pogrešnom putu, jer imamo institucionalni kriminal i ovde je problem, dok je intervencija DEA više kao upozorenje nego spašavanje“, kaže Seljmani.

U Skoplju je uhapšen 21 trgovac narkoticima. U drugoj operaciji koja je unapred izvedena u nekim oblastima Skoplja, izražena je zabrinutost zbog njenog otkrivanja.

Policija je zaplenila 80 hiljada evra, 300 hiljada denara i 600-700 grama heroina, ali nije uspela da uhvati glavne vođe trgovaca ljudima. Operacija je trajala skoro dve godine, na osnovu izjava tužioca Vilme Ruskoske, koja je takođe izašla sa sumnjom da je među grupom bilo pripadnika policije koji su vođe kriminalne grupe i tako obavestila o policijskoj operaciji koja nije uspela.

„Nekima je postalo jasno da je blizina političara na vlasti kriminalnim grupama, posebno na polju organizovanog kriminala, na takvom nivou da čak preti i sistemu bezbednosti“, kaže Gjurđeski, koji sumnja da je rad policije povezan takođe hapšenjem šefa policije u gradu Prilepu, umešanog u narko-grupe, odnosno u poslednjoj operaciji gde je zaplenjeno 200 kilograma marihuane.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.