BOMBE NA SIRIJU, reakcije: Srbija da se ne meša u sukob sila, Kosovo uz Trampa, Mej i Makrona

Rano jutros, SAD, Francuska i Velika Britanija napale su Siriju. Napad je odgovor na, kako se zvanično naglašava, upotrebu hemijskog oružja prošlog vikenda u istočnoj Guti sirijskih snaga i stradanje civila, kako tvrde zapadne sile. Gađana su tri postrojenja, rekao je ministar odbrane SAD Džejms Matis: Istraživački centar za hemijsko oružje u blizini Damaska, skladište hemijskog oružja u blizini Homsa i još jedno skladište hemijskog oružja, kao i važno komandno mesto kod Homsa. On je istakao da je napad planiran tako da uništi "postrojenja za proizvodnju hemijskog oružja", ali ne da izazove "nepotrebne civilne žrtve". Reč je o "jednokratnom udaru" a dalji napadi zavisiće od poteza sirijskog predsednika Asada, rekao je ovaj zvaničnik. Sirijski izvori navode da je do sada ispaljeno već 110 projektila a da su tri osobe povređene. Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Moskva saziva hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN. Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov upozorio je na posledice nakon napada na Siriju. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je bombardovan glavni grad Sirije u trenutku kada je "dobio šansu za mirnu budućnost". Sirijski mediji o vazdušnim napadima govore kao o "flagrantnom kršenju međunarodnog prava", "varvarskoj i brutalnoj agresiji". Na ulicama Damaska izbili su protesti zbog napada stranih sila. Građani nose sirijske zastave. Na fotografijama se vide i ruske. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na uzdržanost. Kakve su reakcije u Beogradu i Prištini? 

Dok sa Kosova nepodeljeno stiže podrška osovini NATO-a, iz Beograda uopštene poruke o važnosti mira i osetljivosti teme, sa diskretnim podsećanjem na bombardovanje Srbije '99. Komentari na društvenim mrežama i čitalaca, sa druge strane su konkretni – od osude bombardovanja sa srpske strane, do podrške sa albanske. I jedni i drugi se podsećaju i na '99.

Tači: Tramp, Makron i Mej imaju podršku svih koji smatraju da su teror i upotreba hemijskog oružja protiv sopstvenog naroda crvena linija 

Aleksandar Vučić: O situaciji u Siriji nije lako reći sve jednom rečenicom. Srbija brojčano mala zemlja, u igri velikih sila i ne treba da se mešamo

"Kao prvo, pokazalo se da je politika vojne neutralnosti jedina politika koju možemo da vodimo. Naša politika vojne neutralnosti, koju je država Srbija ustanovila je takva da mi razumemo svoje mesto u svetu, mi smo mali narod, moramo sa svima da razgovaramo, sa svima da imamo partnerski, ako je moguće prijateljski odnos, da čuvamo svoju zemlju i da izbegavamo svaku mogućnost za ovakav scenario ne samo u našoj zemlji, već i u zemljama regiona… Drugo, živimo u svetu koji je prožet raznim sukobima i interesima, gde se zbog vojnih i političkih interesa mogu stvoriti brojna žarišta. Atmosfera u svetu podseća na onu pred Drugi svetski rat, mada mene više podseća na period pred Prvi svetski rat, mada ne mora da znači da će do toga doći… Pokazalo se koliko je važno da mi razumemo koliko mir i stabilnost nisu nešto što možete uvek da imate, a jedan dan rata toliko vraća unazad. Zato je u ovakvim situacijama važno pokazati oprez smirenost i odgovornost," rekao je srpski predsednik za RTS.

On je kazao da mu se čini da je svakome jasno šta građani Srbije osećaju kada je u pitanju raketni napad na Siriju i dodao da njega i sve starije od 18. godina podseća na "bolni period kroz koji smo prošli".

Prema njegovim rečima, napad na Siriju pokazao je da je politika vojne neutralnosti jedina politika koja može da se vodi, jer "politika na strani jačeg, ne znači da ste na strani morala i pravde".


Đurić: Da nikome i ničim ne dajemo povoda da nepotrebno privlačimo pažnju na naše probleme tako da se oni pogoršavaju

Za RTS govorio je i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić:

"U trenutku kada imamo previranja globalnih razmera, naša obaveza i naša odgovornost je da se fokusiramo na očuvanje mira i stabilnosti u našem regionu, da nikome i ničim ne dajemo povoda da nepotrebno privlačimo pažnju na naše probleme tako da se oni pogoršavaju."


Rujević: Srbija i ne treba da se određuje

"Očigledno je sve stvar dogovora. Kako bi Amerikanci izgledali mnogo opasno, oni su rekli 'mi nismo obavestili Ruse', a da bi Rusi izgledali kako mnogo brane Siriju, oni su rekli, 'mi smo sad' strašno povređeni, nisu nam javili, ovo će imati posledice," smatra novinar Dojče velea, Nemanja Rujević.

Govoreći u studiju N1, Rujević je odgovorio i na pitanje da li Srbija treba da zauzme stranu:

"Ne, niti ima potrebe, niti treba. Predsednik Vučić je za rusku televiziju rekao povodom afere Skripalj nešto što je zdravorazumski da ne treba optuživati Rusiju na osnovu spekulacija i to je jasan stav da se Srbija neće tu mnogo određivati i ne treba."

Kosovski predsednik  Hašim Tači prenosi poruku da Kosovo "snažno podržava odluku Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Francuske da napadne vojne ciljeve i oslabi sposobnost Asada režima da ponovo izvrši napad hemijskim oružjem na civilno stanovništvo".

“Donald Tramp, Emanuel Makron i Tereza Mej imaju podršku svih koji smatraju da su teror i upotreba hemijskog oružja protiv sopstvenog naroda, crvena linija”, napisao je Tači na Tviteru.

"Hemijski napadi na civilno stanovništvo su nehumana dela koja moraju da se okončaju. Uvereni smo da će zapadne i civilizovane vrednosti prevladati nad bilo kojim režimom," takođe je saopštio putem Fejsbuka.

Haradinaj: Kosovo uz evroatlantske saveznike

I Ramuš Haradinaj podržava bombardovanje Sirije.

"Kosovo stoji uz intervenciju evroatlantskih saveznika da zaustavi Asadov režim u Siriji. Napadi sa hemijskim oružjem protiv nevinih civila su neoprostivi a napori demokratskih zemalja da se uspostavi mir u ovoj zemlji je potrebna akcija," napisao je Haradinaj na svom društvenom nalogu.

Pacoli: Kosovo rame uz rame uz slobodne zemlje

Šef kosovske diplomatije, Bedžet Pacoli je rekao da Kosovo stoji "rame uz rame uz slobodne zemlje" i osuđuje akcije režima Asada koji, kako je napisao Pacoli, uzrokuje bol i tragediju sirijskog naroda.

"Vlada Republike Kosovo je izuzetno zabrinuta zbog upotrebe hemijskog oružja i sa žaljenjem i tugom reaguje na civilne žrtve koje je izazvalo. Napadi hemijskim oružjem predstavljaju ozbiljna kršenja prava na oružani sukob. Štaviše, međunarodna zajednica zabranjuje i sankcioniše upotrebu hemijskog oružja," rekao je Pacoli.


Kako komentarišu građani?

"Bravo", "Poštovanje za ispravnu odluku Velike Britanije, SAD-a i Francuske"; "Reći ćete im koju vrstu bombe ćete baciti, možda sa bombonama"; "Zajedno smo sa Amerikom, niste sami"; "To je ono što radimo. Mi smo evro-amerikanci"; "Asad je kriminalac", komentarišu Albanci na društvenim mrežama. Ima i onih koji osuđuju nasilje, stradanje, ali i politiku Hašima Tačija, posebno nedavno izručenje gulenista sa Kosova. Negativno se komentariše i Rusija.

I kod srpskih korisnika, negativni komentari na Rusiju, ali iz drugog ugla: "Gde su Rusi da ih brane?"; "Čak kada kauboji bombarduju Moskvu, Rusi će jedino žestoko protestovati"; "Spasiše ih Rusi kao nas 1999. i to nam nije škola nego ista priča, samo da se Vulin ne naljuti". 

"Moje srce je uz Sirijce, nekako se već jednom mora stati jednostranim potezima velikih sila i rešenje tražiti u OUN-u. Čemu onda postoje Ujedinjene Nacije?!"; "To koliko su Švajcarska ili Švedska neutralne i gledaju svoja posla su priče za malu decu. Švajcarska je sve samo ne neutralna. Meni je Sirijaca žao iz humanističkih razloga jer ni jedna zemlja ne zaslužuje biti bombardovana, kao što nismo ni mi zaslužili biti bombardovani 1999" – komentarišu se vesti iz Sirije.

Neki od srpskih novinara podsećaju kroz serije fotografija civilnih žrtava na opasnost od nasilja i uz takve fotografije se šalje i poruka "Stop bombama", "podrška Siriji".  "Zašto intervencija na Siriju a ne bombardovanje Sirije", jedan je od novinarskih komentara takođe.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.