Bogojavljenje: Na Severu plivanje, u Pomoravlju licitiranje, a u Banjama kupanje na česmi

Bogojavljenje-u-Banjama
FOTO: Radio Goraždevac

Bogojavljenje, jedan od najvećih hrišćanskih praznika, obeležava se danas širom Kosova. Dok je na jezeru Gazivode organizovano plivanje za Časni krst, u Binačkoj Moravi, na ulazu u Ranilug, kao i u selu Banje u opštini Srbica, običaji su nešto drugačiji.

Na jezeru Gazivode i ove godine je organizovano tradicionalno plivanje za Časni krst. Rekordni broj od 140 prijavljenih, ali i onih koji se nisu zvanično prijavili, plivali su danas nešto posle 13 časova 33 metara što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista. Učesnike je i ove godine pre plivanja blagoslovio episkop raško-prizrenski Teodosije, dok je prvi do krsta doplivao Mileta Pitulić iz Zvečana, što mu je uspelo već četvrti put.

Sa druge strane, u hladnu Moravu u Ranilugu ovoga jutra ušlo je jedanaest momaka, praćeni podrškom sa mosta i obale. Za razliku od Severa Kosova, u ovom kraju se od davnina praktikuje drugačiji običaj – da učesnici više puta zarone snažno držeći časni krst u ruci, javlja RTV Puls.

Plivanju sa Časnim krstom prethodila je litija kroz selo praćena trubačima. Potom je u porti crkve Svetoj Jovana u Ranilugu osvećena vodica za koju se u pravoslavnom svetu veruje da ima lekovita svojstva.

Časni krst je ove godine zaradio tridesetogodišnji Miloš Tasić iz Raniluga – ali ne plivanjem, već licitacijom.

Običaj u ovom kraju je da za časni krst u crkvi licitiraju domaćini iz Raniluga. Ko ponudi više novca, čuvaće časni krst u svom domaćinstvu narednih godinu dana, a to je od davnina simbol zdravlja, mira i berićeta za čitavu porodicu.

Bogojavljenje se slavilo i u drugim mestima Kosovskog Pomoravlja, a posebno svečano je bilo u manastiru Draganac, gde je liturgiju služio iguman ovog manastira otac Ilarion sa monaštvom i sveštenstvom, prenosi RTV Puls.

 Više o običajima koji se primenjuju za Bogojavljenje u ovom kraju čitajte ovde

Malo drugačiji običaj je u selu Banje u opštini Srbica gde je Bogojavljenje seoska slava. Umesto plivanja i licitiranja za časni krst u ovom selu bogatom termalnim izvorima, krstonošu – domaćina slave, njegovi sugrađani kupaju kod seoske česme, javlja Radio Goraždevac.

Obeležavanje pranika započinje se jutarnjom liturgijom, nakon koje je par stotina vernika učestvovalo u litiji. Potom je u centru sela Banje svećena vodica a krstonošu su njegovi sugrađani polivali vodom iz tri kazana.

Bogojavljenje je i slava ovog sela, u narodu poznatija kao „Krsta“. Domačin slave može da bude svako iz sela ko izrazi želju, a ove godine je ta čast pripala Ratomiru Jokiću.

Meštani ovog sela tvrde da su običaji kojim se proslavlja Bogojavljanje prisutni već vekovima, te da će nastaviti da ih praktikuju i u budućnosti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.