Boemi, Sputnjik i Raška

FOTO: KoSSev

Piše: Ivan Mitić

Raška je lepa varošica sa bogatom istorijom. Smeštena pored Ibra, podno Kopaonika, 80 kilometara južno od Kraljeva i 60 severno od Kosovske Mitrovice, na nju oni koji prelaze Jarinje, godinama unazad gledaju kao na svoj administrativni centar pride. Od vađenja ličnih karata, vozačkih i saobraćajnih dozvola, papira o poreklu robe za carinu, nabavke u trgovinskim lancima, lekova, sve do najnovije usluge – imunizacije protiv kovida 19 – zbog toga se ide u Rašku.

Kosovske vlasti zimus nisu dozvolile vakcinaciju stanovništva kroz srpski zdravstveni sistem na teritoriji kojom upravljaju. Zato se građani koji žive u većinski srpskim sredinama sada protiv koronavirusa vakcinišu u jednom od tri grada na teritoriji centralne Srbije. Oni južno od Ibra u Bujanovcu i Kuršumliji, a oni severno u Raški.

Foto: KoSSev

Na samom ulazu u ovaj gradić, pedeset metara od crkve Svetog Save, nalazi se sala za proslave i veselja „Boemi“. Ova sala se već mesecima ne koristi za ono za šta je sagrađena. Naziv koji je stajao ispred ulaza zamenjen je novim – „Punkt za vakcinaciju protiv COVID-19“.

Na ovom punktu se već mesecima vakcinišu građani sa Severa Kosova, a tako je bilo i jutros. Nešto pre 8 časova stigli su prvi zdravstveni radnici. Sa sobom nose ručni frižider u kojem se nalaze vakcine upravo iznete iz skladišta.

I dok se Raška polako budi, na parkingu ispred sale pristižu prvi automobili – uglavnom sa KM registarskim oznakama. U manjem broju ima i lokalnih.

Na vakcinaciju su stigli i medicinski radnici iz KBC Kosovska Mitrovica – neki taksijem, neki automobilom, a potom i veća grupa autobusom čačanskih tablica.

Danas je vladalo veliko interesovanje za vakcine. Samo na spisku mitrovičkog KBC-a našlo se oko 150 ljudi. Jedan od glavnih razloga je taj što su, pored kineske i Fajzerove vakcine, ove nedelje pristigle i doze ruskog Sputnjika, na koje su mnogi čekali.

Parking je već pun, tišina je iščezla, a ispred punkta za vakcinaciju stvara se sve veća gužva.

Na časovniku je 08:05. Punkt je otvoren, a nadležni traže od prisutnih da popune formular o saglasnosti. Neki su to već učinili i prvi dobili mogućnost da se vakcinišu.

I dok se prve doze polako odmrzavaju, u holu se već stvorila gužva. Iskusno osoblje prisutne dele u dve grupe. Neki čekaju ispred objekta, oni koji su među prvima predali saglasnost za vakcinaciju su u „čekaonici“ – za istim onim stolovima za kojima su nekada sedeli gosti na veseljima.

FOTO: KoSSev

Punkt za imunizaciju u Raški obuhvata četiri mesta za vakcinaciju, i to je upravo razlog za to što je sam proces vakcinacije tekao relativno brzo. Oni koji su prozivani neposredno pre dobijanja svoje doze, informisani su o tome šta da rade u slučaju da dobiju temperaturu.

„Uzmite lek Febricet“, jedan je od saveta medicinskih radnika.

„Da li ste osetili bol i grč?“ – upitala me je medicinska sestra, objasnivši mi da su vakcine tek izvađene na sobnu temperaturu. Hladan lanac čuvanja ove vakcine važan je za njenu efikasnost.

Iako se ne sećam tačno šta sam odgovorio, utisak mi je i dalje njeno profesionalno ponašanje – strpljivost i ljubaznost. Ovi zdravstveni radnici već mesecima vakcinišu na hiljade ljudi.

A kada je sve gotovo, stiže potvrda o vakcinaciji i uz nju datum sa terminom za drugu dozu.

Građani za vakcinaciju sa KiM-a se prethodno prijavljuju u domovima zdravlja, nakon čega im se zakazuju termini. Prevoz do jednog od tri punkta je organizovan, a neretki su primeri onih koji stižu svojim automobilima, kao što sam to jutros učinio i ja.

Nove grupe zainteresovanih za vakcinaciju već sutra će krenuti autobusima ka jednom od ova tri punkta, među njima ponovo i zdravstveni radnici iz Mitrovice.

Prema podacima koji su početkom nedelje saopšteni iz mitrovičkog KBC-a, prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo je nešto više od 13.000 ljudi iz većinski srpskih sredina na Kosovu, a revakcinisalo se skoro 11.000 osoba.

Krajem ovog meseca otići ću po drugu dozu Sputnjika. Moja odgovornost u međuvremenu biće, kako su me posavetovali, da nastavim da se pridržavam zaštitnih mera i potrudim se, kao i do sada, da se ne inficiram.

Ivan Mitić je novinar-urednik KoSSeva

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.