Bocan-Harčenko: Rusija ne vidi uslove za efikasne pregovore Beograda i Prištine

Aleksandar Harčenko
FOTO: Harčenko

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je za „Novosti“ da za sada Rusija ne vidi sve neophodne preduslove i uslove za efikasne pregovore Beograda i Prištine, kao i da kosovsko pitanje treba rešavati striktno u međunarodno-pravnom okviru, na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

„Moskva bi mogla da učestvuje u tom procesu, ali samo ako bude postojala zainteresovanost Beograda za to i odgovarajući poziv od Beograda“, rekao je Bocan-Harčenko upitan da li bi format dijaloga Beograda i Prištine trebalo promeniti kako bi se u njega, osim Evropske unije, direktno uključili i predstavnici Rusije, SAD i drugih velikih sila poput Nemačke, Francuske i Kine.

Na pitanje da li bi podržali rešenje koje bi išlo u pravcu korekcije granica ukoliko se oko toga saglase Beograd i Priština, on je odgovorio da za Moskvu ne može da postoji korekcija granica između dve države, jer ne priznaje Kosovo.

„Sada Kosovo i Metohija jeste pokrajina u sastavu Srbije“, istakao je on.

Upitan da li smatra da je nužno da Srbija prizna Kosovo ili bi bio održiv dogovor dve strane koji to ne bi podrazumevao, Bocan-Harčenko je rekao da će Rusija „na kraju podržati svaku opciju o kojoj bi se dogovorili Beograd i Priština“.

„Samo kompromisno rešenje može da odobri Savet bezbednosti UN“, rekao je on.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.