Blokirani računi opštinama na Severu skoro nedelju dana?

Radnici finansijskih odeljenja kosovske opštine Severna Mitrovica već nedelju dana ne mogu da izvrše nikakav transfer preko bankovnog računa opštine, a do sada im nije stiglo nikakvo zvanično obrazloženje o čemu se radi i "sumnja se" da su računi blokirani. Službenicima je u bankama dostavljena nezvanična informacija da se radi o "kvaru servera za prenos podataka" i to samo za Sever, potvrdila je za KoSSev, predsednica SO Severna Mitrovica Ksenija Božović. Gradonačelnik Goran Rakić je potvrdio da su računi "zamrznuti". On će zatražiti hitno zvanično objašnjenje i postavlja pitanje i blokade sredstava EU koja se nalaze na opštinskom računu. KoSSev nezvanično saznaje da su računi, moguće, blokirani i u ostale tri opštine na Severu.

"Kako je moguće da nam blokiraju, ako je račun blokiran, a da nam se ne dostavi nikakvo pisano obrazloženje. U svakom uređenom sistemu prethodno stigne objašnjenje," rekla je predsednica mitrovičke skupštine, Ksenija Božović. Ona nije, međutim, mogla da potvrdi da li je opština uputila zvaničan zahtev Prištini za obrazloženje, uputivši nas na Kancelariju gradonačelnika.

Gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, koji se nalazi na putu, za KoSSev je potvrdio da je obavešten da je opštiniski račun "zamrznut", ali da obaveštenje nije stiglo zvaničnim kanalom, te da će, "hitno tražiti zvanično objašnjenje zašto je račun zamrznut", ali i obrazloženje "kako je moguće da se zamrznu sredstva EU na opštinskom računu."

Na računu se nalazi i oko 1,200.000 evra iz fonda EU za projekte koji se realizuju u ovoj opštini, potvrdio je Rakić. 

Početkom marta istekao je rok koji je iz Prištine postavljen opštinama sa Severa da u svoje budžete ubace školstvo i zdravstvo, a što je Sever do sada odbijao da uradi. 

KoSSev nezvanično saznaje da je situacija ista i u ostalim opštinama.

 


Četiri Severne opštine su 30. oktobra prošle godine na vanrednim sednicama SO-a usvojile revidirane predloge budžeta za 2015. godinu, a nakon što kosovsko ministarstvo za finansije prvobitno nije prihvatilo predloge budžeta koje su opštine poslale krajem septembra. Iznosi budžeta svih opština su tada drastično smanjeni u odnosu na one cifre koje su sa Severa poslate u Prištinu 30. septembra. Tako je opština Severna Mitrovica umesto budžeta od gotovo 20 miliona, usvojila budžet od 2,736,782 evra, Zvečan umesto 14.5 miliona, usvojio budžet od 1.612.130 evra, Zubin Potok umesto prvobitnih 21.5 miliona, budžet od 1,861,975 evra, a Leposavić umesto budžeta od 11.5 miliona evra, budžet od 2.259.926 evra. 

Tada je iz budžeta, pored finansiranja plata zdravstvenog sektora i obrazovanja, izuzeto i finansiranje javnih komunalnih preduzeća i civilne zaštite, a pod uslovom da se za njih pronađe posebno rešenje budžetiranja, kroz poseban fond.Gradonačelnik opštine Leposavić, Dragan Jablanović, tada je na vanrednoj sednici rekao i da se kosovska vlada založila da osnuje “rezervan fond” od 10 miliona evra i to za sve četiri severne opštine, iz kojeg će se naredne tri godine isplaćivati plate za one zaposlene, koji su izuzeti budžetima, te i da je srpski premijer Aleksandar Vučić “dao te garancije”, primivši prethodno  “pisano uveravanje od strane ambasadora Sjedinjenih američkih država u Srbiji”.


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.