BLOG 681. dan epidemije: Podvarijanta omikrona je BA.2, brzo se širi ali lakši simptomi

korona mitrovica testiranje PCR
FOTO: KoSSev

Na severu Evrope brzo se širi podvarijanta omikron soja koronavirusa BA.2, koja je utvrđena i u Austriji. Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva istražuje taj soj. Priroda virusa je da evoluiraju i mutiraju, tako da je za očekivati da se pojavljuju nove varijante, upozoravaju stručnjaci, paralelno sa ocenama drugih stručnjaka koji navode da se sa lakšim simptomima omikrona može razmišljati o kraju pandemije. BA.2 nije označena kao varijanta koja izaziva zabrinutost, javlja Rojters.

Tri pokušaja ulaska na Kosovo sa falsifikovanim potvrdama o vakcinaciji na jednom prelazu

Na prelazu Đeneral Janković, samo u popodnevnim satima registrovana su tri slučaja pokušaja ilegalnog ulaska na Kosovo sa falsifikovanim potvrdama o vakcinaciji protiv kovida-19.

Više o tome u posebnoj vesti.

Fajzer i Biontek dizajniraju vakcinu protiv Omikrona

Kompanije Fajzer i Biontek su danas pokrenule klinička ispitivanja za testiranje nove verzije svoje vakcine. 

Vakcina, kako je najavljeno, biće posebno dizajnirana za novu Omikron varijantu koronavirusa.

Kosovsko MZ: 2,707 novoinficiranih, preminule dve osobe

Za poslednja 24 sata na Kosovu je registrovano 2,707 pozitivnih slučajeva koronavirusa, dok je broj testiranih – 11,144, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Novooboleli su iz: Prištine – 693, Prizrena – 531, Gnjilana – 287, Kosova Polja – 169, Vitine – 123, Južne Mitrovice – 115, Đakovice – 111, Obilića – 105, Lipljana – 92, Uroševca – 60, Kamenice – 57, Orahovca i Kačanika po 47, Istoka – 43, Glogovca – 38, Peći – 37, Mališeva – 36, Dečana – 29, Vučitrna – 25, Srbice – 11 i Junika – 9.

Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija: Skoro 20,000 novoobolelih, 34 osobe preminule

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida preminulo 34 osoba. Zvanično je potvrđen 19,901 novi slučaj infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru je 131 osoba, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju 3,114.

Opširnije u posebnoj vesti.

Studenti iz Bujanovca, Medveđe i Preševa pogođeni novim merama Vlade Kosova

Odlukom kosovske vlade da pooštri mere protiv kovida-19 za ulazak na Kosovo pogođeno je oko 700 studenata iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, koji studiraju na Kosovu, izjavio je član Svealbanskog ekonomskog foruma Muharem Saljihu.

Saljihu je dodao i da studenti nisu jedini koji su pogođeni tim merama.

„Ljudi koji studiraju na Kosovu nisu mogli da se vrate na fakultete onakon vikenda. Pogođena su i preduzeća. To je uticalo na sve slojeve, kategorije, interesne grupe“, rekao je on.

Saljihu je rekao da deo Albanaca sa juga Srbije nije stigao da primi treću dozu vakcine i da im je onemogućeno da uđu na Kosovo. Dodao je da očekuje da će odluka biti promenjena u narednim danima.

EU donela nove preporuke za putovanja od 1. februara (N1)

Prema usvojenim novim preporukama Saveta EU, koje nisu obavezujuće i ostavljaju državama članicama odluku o njihovoj primeni, vakcinacija, testiranje ili status oporavka od COVID-19, kao što je potvrđeno važećim digitalnim sertifikatom EU o COVID-u, treba da budu ključne odrednice za putovanja. Dakle, preporučeno je da mere protiv koronavirusa treba da se primenjuju uzimajući u obzir individualni status umesto situacije na regionalnom nivou, sa izuzetkom područja u kojima virus cirkuliše u veoma visokim nivoima.

Savet EU je usvojio preporuku o “koordinisanom pristupu” kako bi se omogućilo bezbedno kretanje tokom pandemije COVID-19.

„To znači da vakcinacija, testiranje ili status oporavka od COVID-19, kao što je potvrđeno važećim digitalnim sertifikatom EU o COVID-u, treba da bude ključna odrednica. Pristup zasnovan na ličnosti će značajno pojednostaviti pravila i pružiti dodatnu jasnoću i predvidljivost putnicima“, navodi se u Savetu.

Kako je navedeno, ova preporuka će stupiti na snagu 1. februara 2022. godine, od kada će i perod važenja kovid sertifikata biti ograničen na 270 dana.

Važeći digitalni COVID sertifikat podrazumeva:

Potvrdu o vakcinaciji vakcinom odobrenom na evropskom nivou ako je prošlo najmanje 14 dana i ne više od 270 dana od poslednje doze primarne serije vakcinacije ili ako je osoba primila buster dozu.

“Države članice bi takođe mogle da prihvate sertifikate o vakcinaciji za vakcine koje su odobrile nacionalne vlasti ili SZO”, navodi se u preporukama Saveta.

Negativan rezultat PCR testa dobijen ne više od 72 sata pre putovanja ili negativan brzi antigenski test dobijen ne više od 24 sata pre putovanja.

Potvrdu o oporavku koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog rezultata testa.

Od osoba koje nemaju digitalni EU COVID sertifikat moglo bi da se zahteva da se podvrgnu testu pre ili najkasnije 24 sata nakon dolaska. Od ovog pravila izuzeta su deca mlađa od 12 godina, kao i putnici sa esencijalnim razlogom putovanja.

EU će, kako je rečano, nastaviti da procenjuje situaciju u regionima, a zadržan je i mehanizam tzv. hitne kočnice u slučaju pojave novih varijanti ili pojačane zabrinutosti u vezi sa širenjem virusa.

Preporuke Saveta nisu pravno obavezujuće, tako da je na vlastima država članica da odluče o njihovoj primeni.

Gračanica: Još 42 lica pozitivna na koronavirus

Na području opštine Gračanica u poslednja 24 sata kovid-19 je testirano 64 lica, a infekcija je potvrđena kod još 42 osobe, saopštio je lokalni Krizni štab, prenosi Kim.

Kosovo: Na lečenju od kovda 117 pacijenata

U klinikama i bolnicama na Kosovu trenutno se na lečenju od koronavirusa nalazi 117 pacijenata, a 36 lica je sa post kovid simptomima.

Na terapiji kiseonikom nalaze se 82 pacijenta, a na intenzivnoj nezi njih 4.

27 škola na Kosovu prešlo na nastavu onlajn

Usled naglog povećanja broja zaraženih kovid-19, od ukupno 780 škola na Kosovu, 27 je prešlo na onlajn nastavu.

Odluke o prelasku na online nastavu donose školske radne grupe, u zavisnosti od situacije i ističe da škole treba da budu poslednje zatvorene.

Preminulo lice iz K.Mitrovice, još 192 nova slučaja zaraze u srpskim sredinama na KiM

Prema najnovijim podacima iz većinski srpskih sredina na Kosovu, obolele su još 192 osobe. Beleži se i jedan smrtni slučaj, saopštio je Krizni štab opštine Kosovska Mitrovica.

Testirana su ukupno 282 uzorka, a novooboleli su iz: Kosovske Mitrovice – 71, Zvečana – 51, Gračanice – 29, Leposavića – 21, Prilužja – 13, Zubinog Potoka – 4 i Štrpca – 3.

Opširnije u posebnoj vesti.

Pulmološkinja: Desetoro dece na lečenju u kovid odeljenju Tiršove

Pulmolog u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj Snežana Rsovac izjavila je da je na lečenju na kovid odeljenju te beogradske bolnice desetoro dece, da su svi stabilno i da nijedan pacijent ne zahteva mehaničku ventilaciju.

„U odnosu na prethodni vikend, kada smo imali oko 200 pregleda, ovog vikenda je oko 140 pregleda, od toga oko 50 odsto je zaraženo omikronom i veoma mali broj je zahtevao hospitalizaciju“, rekla je Rsovac za RTS.

Ona je ocenila da roditelji ne treba da budu „ništa više zabrinuti“ zbog omikron soja koronavirusa nego što su bili prethodnih meseci.

Rsovac je dodala da omikron izaziva umerenu, blagu i retko kada tešku kliničku sliku kod dece i dodala da bolest prolazi u za pet, šest dana.

Trenutno oko 2.000 medicinskih radnika na bolovanju zbog koronavirusa

Na bolovanju je 2.000 medicinskih radnika zbog infekcije virusom korona, od kojih je njih 29 na bolničkom lečenju, a ostali su u kućnoj izolaciji, pišu Večernje novosti.

Direktor KBC „Dr Dragiša Mišović“ Vladimir Đukić rekao je da su u bolnici od 64 medicinske sestre na odeljenju za hirurgiju čak 22 obolele.

„Trećina medicinskih sestara je bolesna od kovida, ali na svu sreću simptomi su blagi“, rekao je Đukić.

Prema njegovim rečima, skoro 90 sestara od njih 700 na nivou čitavog Kliničko-bolničkog centra ima kovid.

KP: I danas preko 500 kazni zbog kršenja mera 

Kosovska policija tokom proteklog dana izrekla je 539 novčanih kazni zbog nepoštovanja epidemioloških mera u borbi protiv koronavirusa.

Podvarijanta omikrona BA.2 širi se Evropom (Danas/RTS)

Podvarijanta omikrona BA.2 zahvatila je Norvešku, Švedsku i Veliku Britaniju. U Danskoj je potisnula osnovni soj BA.1 i postala dominantna, javlja Radio-televizija Srbije, pozivajući se na Rojters i Tanjug.

Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva u petak je označila BA.2 kao varijantu pod istragom, te navela da će dalje da je analizira.

Dr Mira Čand, direktorka u toj agenciji za incidente, navela je da je priroda virusa da evoluiraju i mutiraju, tako da je za očekivati da se pojavljuju nove varijante.

BA.2 nije označena kao varijanta koja izaziva zabrinutost, prenosi Rojters.

„Naš kontinuirani genomski nadzor nam omogućava da ih otkrijemo i procenimo da li su značajni“, navela je doktorka.

U Velikoj Britaniji su identifikovane 53 sekvence podvarijante BA.2.

Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva je saopštila da je 40 zemalja prijavilo sekvence BA.2, pri čemu je najviše uzoraka prijavljeno u Danskoj, a zatim slede Indija, Britanija, Švedska i Singapur.

Broj obolelih od podvarijante BA.2 u Danskoj je brzo rastao. Od ukupnog broja obolelih od koronavirusa u poslednjoj nedelji 2021. godine, 20 odsto njih su oboleli od BA.2, a 45 odsto u drugoj nedelji 2022.

Anders Fomsgard, istraživač na danskom Institutu „Statens Serum“ rekao je da još nema objašnjenje za brzi rast obolelih, dodajući da je zbunjen, ali ne i zabrinut.

„Možda je otporniji na imunitet u populaciji, što mu omogućava da zarazi više. Još ne znamo“, rekao je Fomsgard.

Prvobitna analiza koju je uradio Institut nije pokazala razliku u hospitalizacijama za BA.2 u poređenju sa BA.1.

Sistematskom analizom otpadnih voda BA.2 ustanovljen je i u Austriji.

Za sada nije mnogo poznato o podvarijanti omikron soja, rekao je genetičar Urlih Eling austrijskoj agenciji APA.

Navodi da mutacija soja pokazuje da samo široko postavljen imuni odgovor može voditi ka endemiji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.