BLOG 663. dan epidemije: Broj novoinficiranih u Srbiji skočio od 1.600 na 9.100 za šest dana

Korona KBC Kosovska Mitrovica zdravstveni radnici
FOTO: KoSSev

I dok se, krajem godine epidemijska situacija u Srbiji poboljšavala, sa početkom nove, kako su i najavljivali pojedini stručnjaci, došlo je do nove eskalacije. Prema 24-časovnim podacima o broju inficiranih koji su objavljeni prvog dana u 2022. godini – registrovano je bilo 1.610 novih slučajeva. Međutim, kako su dani prolazili, situacija je bila sve gora i gora. Drugog januara je broj skočio na 1.907, trećeg na 2.765, a dok je četvrtog januara saopšteno da je u prethodna 24 sata registrovano čak 5.224 novoinficiranih. Epidemijska situacija nastavila je da se pogoršava i petog januara, kada je saopšteno da je registrovano 7,488 novih slučajeva, dok je dnevni broj novoinficiranih juče bio čak i veći – 9,122.

U Sloveniji omikron soj dominantan, mladi se zaraženi vratili iz Beograda

Omikron soj korona virusa postao je dominantan u Sloveniji, uglavnom se širi lokalno, ali je zabeleženo i više uvezenih slučajeva među mladima koji su doček nove godine proslavili u Beogradu.

Među skoro 900 mladih koji su u organizaciji jedne slovenske turističke agencije novogodišnje praznike proslavili u Beogradu, do sada je potvrđeno 200 slučajeva zaraze, a većina tih zaraza odnosi se na omikron varijantu, kazala je danas na konferenciji za novinare Nuška Čakš Jager iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ), a prenosi N1 pisanje Hina.

Po podacima dve slovenske laboratorije ovlašćene za analizu uzoraka zaraženih, omikron varijanta u Sloveniji je poslednjih dana postala dominantna.

Iz Nacionalne laboratorije za zdravlje, životnu sredinu i hranu (NLZOH) naveli su da je medju njihovim pozitivnim PCR testovima udeo omikrona već 63 odsto.

Udeo omikrona još je veći u uzorcima koji su analizirani na Institutu za mikrobiologiju i imunologiju (IMI) i iznosi 82 odsto, potvrdio je direktor te ustanove Miroslav Petrovec.

Kako prenose slovenački mediji, najveći broj potvrđenih slučajeva zaraze omikronom rezultat je lokalnog prenosa u populaciji, a većina zaraženih epidemiolozima, koji traže njihove kontakte, navodi da ne znaju gde su se zarazili ili da je verojatno reč o zarazi unutar porodice.

Studija: Blagi poremećaj ciklusa kod žena nakon vakcinacije protiv koronavirusa (N1)

Žene vakcinisane protiv koronavirusa imale su neznatno kašnjenje u menstrualnom ciklusu od skoro jednog dana u odnosu na one koje nisu bile vakcinisane, prema studiji koju je finansirala američka vlada.

Ali, na trajanje ciklusa vakcinacija nije uticalo, prema istraživanju sprovedenom na gotovo 4.000 žena i objavljenom u časopisu „Obstetrics & Gynecology“.

Alison Edelman sa Univerziteta za zdravlje i nauku Oregon koja je vodila istraživanje rekla je za AFP da su efekti mali i očekuje se da će biti privremeni, što je „vrlo ohrabrujući“ nalaz za one kod kojih se pojave te promene.

Studija takođe može da pomogne u suzbijanju dezinformacija protiv vakcina, koje su raširene na društvenim mrežama.

Blago povećanje dužine menstrualnog ciklusa nije klinički značajno. Svaku promenu kraću od osam dana Međunarodna federacija ginekologije klasifikuje kao normalnu.

Menstrualni ciklusi traju oko 28 dana, ali njihovo trajanje varira od žene do žene, kao i unutar životnog veka žene. Takođe se može promeniti u vreme stresa.

CDC upozorio na 6 simptoma omikrona i hitno javljanje lekaru

Nakon upozorenja iz Svetske zdravstvene organizacije da omikron soj nije blag, stiže i upozorenje od američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), koji su upozorili na šest opasnih simptoma omikrona koji zahtevaju hitno traženje pomoći u bolnici, prenosi Nova.rs pisanje „Dejli ekspres“.

U simptome virusa omikron spadaju problemi sa disanjem, uporan bol ili pritisak u grudima, konfuzija, nemogućnost buđenja ili teškoća da se ostane budan, bleda, siva, plava boja kože, usta ili noktiju.

CDC dodaje da ovo nisu svi simptomi, kao i da su pacijenti prijavljivali i druge različite simptome.

Dodaje se da simptomi mogu da se pojave od drugog do 14. dana nakon izlaganja virusu i da svako može imati simptome, koji variraju od blage do teške forme.

U Francuskoj otkriven novi soj: Evo po čemu je drugačiji od omikrona

Novi soj B.1.640.2 detektovan je početkom decembra kod jedne osobe koja se vratila iz iz Kameruna u Marsej. Sada je tom varijantom koronavirusa zaraženo 12 osoba na jugu Francuske.

Iako je ovaj virus još uvek nepoznat, zna se da je značajnija mutacija od omikrona. Kod omikrona postoji 37 mutacija genetskog materijala od prve varijante virusa, a novi soj ima čak 46 mutacija.

Poznato je i to da se lakše i brže prenosi od svih ostalih varijanti koronavirusa, prenosi DW.

Međutim, kako je njime zaražen mali broj ljudi nije moguće koliko je zarazan, niti koliko je opasan. Ne zna se ni da li je ovaj soj nastao u Kamerunu, ali stručnjaci smatraju najverovatnije slučaj zbog činjenice da je u ovoj afričkoj državi vakcinisan mali broj ljudi.

Kosovsko MZ: Oko 150 novoobolelih, nema preminulih

Za poslednja 24 sata na Kosovu su zabeležena 144 nova slučaja zaraze koronavirusom, dok je broj testiranih 3.908, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Više o tome u posebnoj vesti.

Srbija: Više od 7,500 novozaraženih, preminulo 17 osoba

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida preminulo 17 osoba. Zvanično je potvrđeno 7,539 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Više o tome u posebnoj vesti.

Đerlek: Zastrašujuće cifre novoobolelih, osećaj „kao da ih je traktor pregazio“

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da je „osam, devet hiljada novozaraženih zastrašujuća cifra“ ali da, na sreću, broj hospitalizovanih nije veliki, jer „virus u omikron obliku“ daje u ovom trenutku lakšu kliničku sliku, ali šta će se dešavati u narednom periodu niko ne može da predvidi.

„Zdravstveni sistem trpi veliki pritisak, ali se naš problem premestio iz kovid bolnica na kovid ambulante i na dijagnostiku kovida, na laboratorije, rendgen“, rekao je Đerlek za TV Pink.

On je istakao da je „naš zdravstveni sistem potpuno spreman da odgovori i na, kako su počeli da nazivaju, ovaj peti talas“ izazvan omikron sojem, ali je naglasio da pobede nad koronom nema bez vakcinacije.

Trudnice i porodilje mogu u bilo kom trenutku da se vakcinišu

Načelnica Bolnice za ginekologiju i akušerstvo KBC „Dragiša Mišović“ dr Slađana Mihajlović apelovala je na sve trudnice i porodilje da se vakcinišu, prenosi RTS.

Ističe da to mogu da učine u bilo kom stadijumu trudnoće, kao i da se veliki broj njih već imunizovao.

Dr Mihajlović navodi da se Fajzer-Biontekova vakcina pokazala jako efikasno u zaštiti mama od koronavirusa.

Skoro 500 kazni zbog nepoštovanja epidemioloških mera

Kosovska policija izrekla je u prethodna 24 sata čak 495 kazni širom teritorije Kosova zbog nepoštovanja epidemioloških mera u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.