BLOG 658. dan epidemije: Moguć kraj pandemije uz širenje korone nalik sezonskom gripu

Zdravstveni radnici Kosovska MItrovica KBC
FOTO: KoSSev

Malo je verovatno da će SAD i ceo svet biti u stanju da u potpunosti eliminišu koronavirus, piše CNN. Ovaj medij navodi da će doći dan kada više neće biti pandemija, kada bolnice neće biti preplavljene pacijentima, te da mnogi stručnjaci predviđaju da će širenje koronavirusa na kraju izgledati više kao kod sezonskog gripa.

Dr Ofer Levi kazao je da će na proleće i leto biti manje slučajeva, a onda tokom jeseni i zime stiže novi nagli porast virusnih bolesti, koronavirusa, gripa i drugih. Međutim, to će više izgledati kao endemski ciklus, tvrdi Levi.

Dr Arnold Monto, sa druge strane, kaže da se koronavirus često menja i da iznenađuje, te da je teško predvideti budućnost. Ipak, predviđa da bi svet mogao da prati širenje koronavirusa, na način koji je sličan sezonskom gripu. Moramo da „čekamo i vidimo i zadržimo dah“, poručio je, prenosi Nova.rs pisanje CNN-a.

Izrael odobrio četvrtu dozu za starije od 60 godina i zdravstvene radnike

Premijer Izraela, Naftali Benet, objavio je da će Izraelci stariji od 60 godina i zdravstveni radnici moći da prime četvrtu dozu vakcine protiv koronavirusa, prenosi N1.

Vodeći medicinski ekspert i savetnik vlade profesor Eran Segal rekao je da bi više od 40 odsto stanovnika Izraela, od ukupno 9,4 miliona, moglo da bude inficirano omikron sojem koronavirusa, u vreme kada se beleži porast slučajeva zaraze bez presedana.

Segal je rekao da će u roku od tri nedelje dva do četiri miliona Izraelaca biti zaraženo koronavirusom, ocenivši da je „masovna infekcija na nacionalnom nivou neminovna, te da su trenutne restrikcije isuviše slabe u svetlu tako zaraznog virusa“.

On je međutim dodao da su vakcine i dalje efikasne protiv ozbiljnih simptoma.

Još 25 novoobolelih u srpskim sredinama na KiM

U srpskim sredinama na KiM, prema poslednjim podacima, još 25 osoba obolelo je od kovida, saopštio je Krizni štab opštine Kosovska Mitrovica.

Više o tome u posebnoj vesti.

Pooštreni uslovi za ulazak u Crnu Goru

Uslovi za ulazak u Crnu Goru od danas su pooštreni zbog epidemiološke situacije, prenosi N1, pisanje Vijesti.

Crnogorski državljani i stranci u zemlju mogu da uđu preko svih graničnih prelaza uz posedovanje jednog od dva dokaza iz kovid potvrde – da je osoba potpuno vakcinisana propisanim brojem doza vakcina protiv koronavirusa i da od druge doze vakcine nije prošlo više od šest meseci, pišu Vijesti.

Ulazak je moguć uz dokaz da je osoba prebolela kovid-19, da je prošlo ne manje od 10 dana i ne više od 180 dana od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa.

Uz to neophodan je i negativan test.

“U oba slučaja, lice mora da poseduje ili negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata ili brzi antigenski koji nije stariji od 48 sati. To znači da više nije moguć ulazak u Crnu Goru samo sa negativnim testom”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Ulazak u zemlju bez ovih dokaza je moguć, ali uz određivanje samoizolacije u trajanju od 10 dana koju je moguće prekinuti najranije nakon tri dana posle negativnog PCR testa.

Šekler: Posle praznika očekuje se skok novozaraženih

Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler rekao je da se u Srbiji posle praznika može očekivati drastičan porast novozaraženih, pre svega, delta sojem koji je kod nas još uvek dominantniji od omikron varijante.

Šekler je za TV Prva rekao da ne želi da komentariše snimke dočeka Nove godine u gradovima po Srbiji i da je dovoljno o tome govorio pre praznika, ali je podsetio da je od juna prošle godina na snazi zabrana okupljanja više od 500 ljudi na otvorenom.

Na pitanje o objašnjenju političkog dela Kriznog štaba da je u Srbiji relativno mali broj novoobolelih, dok je u Evropi drugačija situacija, Šekler je ironično prokomentarisao da su u Evropi svi „bili glupi“, a da smo mi videli šansu u tome da pružimo Evropi „ono što ona sama neće“.

Naveo je da se omikron soj ne može smatrati dominantnim u Srbiji i da za to ne postoje nikakvi dokazi, ali da očekuje skok novozaraženih delta sojem koji je, kako kaže, opasniji i izaziva teže kliničke slike od omikrona.

U Izraelu moguće postizanje kolektivnog imuniteta

Rast infekcija koji je uzrokovan omikron sojem koronavirusa mogao bi da dovede Izrael do postizanja kolektivnog imuniteta, rekao je najviši zdravstveni zvaničnik te zemlje Nahman Aš.

Kako prenosi Rojters, veoma zarazni omikron soj prouzrokovao je porast broja slučajeva korona virusa širom sveta, ali broj smrtnih ishoda nije porastao, što daje nadu da je novi soj manje smrtonosan.

Do kraja decembra, Izrael je uspeo da u izvesnoj meri spreči širenje omikrona, ali sa stopama infekcije koje sada rastu, očekuje se da će broj slučajeva na dnevnom nivou dostići rekordne vrednosti u naredne tri nedelje.

To bi moglo da rezultira postizanjem kolektivnog imuniteta, rekao je zvaničnik ministarstva zdravlja Aš.

Šekler: Ne znam koja je funkcija lekara iz Kriznog štaba

Doktor Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu, izjavio je da ne zna koja je uloga Kriznog štaba u Srbiji i da za mišljenje o povećanju broja zaraženih koronavirusom „treba pitati politički deo tog štaba“.

Šekler je za TV Prva rekao da je još od juna na snazi zabrana okupljanja na javnom mestu više od 500 ljudi, kao i da u merama piše da ako hoćete da prisustvuje više od tog broja morate da tražite mišljenje Kriznog štaba.

„Pitajte politički deo Kriznog štaba ako dođe do porasta novozaraženih, oni bolje znaju nego lekari za koje nisam siguran koja im je funkcija u Kriznom štabu i šta treba da rade“, rekao je Šekler.

Televizijama je preporučio da ako žele da tačno informišu javnost, kada za par dana ili nedelja drastično bude porastao broj zaraženih, „treba da miksuju deset sekundi koncerta, deset sekundi iz bolnice“. Šekler je na pitanje o organizaciji dočeka Nove godine na trgovima rekao da je najopasnije kad neko „misli da sve zna“ i poveruje da sve može.

„Dakle, u Evropi su svi bili glupi i zabranili su proslave, jer nisu znali da mogu da proslavljaju, a mi smo videli šansu da pružimo Evropi ono što ona neće, jer kod nas nema koronavirusa i sve je super“, rekao je doktor.

Studija otkrila koje se nuspojave vakcina protiv kovida javljaju kod dece

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavili su rezultate studije u kojoj su analizirane nuspojave vakcina protiv kovida-19 kod dece.

U ispitivanjima pre autorizacije vakcine Fajzer, vakcinisana deca uzrasta od pet do 11 godina prijavila su blage do umereno teške lokalne i sistemske reakcije. Nisu zabeleženi ozbiljni događaji povezani sa vakcinacijom, navodi CDC.

Nakon autorizacije vakcine, primenjeno je osam miliona doza, a ozbiljne nuspojave retko su prijavljivane, stoji u izveštaju, prenosi N1.

Rezultati studije ukazuju na to da se kod dece nakon vakcinacije Fajzerom mogu očekivati uglavnom lokalne i sistemske reakcije i to češće nakon druge doze.

Najčešće nuspojave nakon vakcinacije su bol na mestu uboda, umor ili glavobolju. Temperatura se češće javljala posle druge doze vakcine.

Najčešće prijavljena stanja i dijagnostički nalazi među ozbiljnim nuspojavam bili su groznica, povraćanje i povećan troponin.

Francuska skraćuje period izolacije za zaražene koji su potpuno vakcinisani

U Francuskoj će obavezan period izolacije za osobe zaražene koronavirusom, koje su u potpunosti vakcinisane, biti skraćen sa 10 dana na sedam dana, saopštio je ministar zdravlja Olivije Veran.

Kako javlja Rojters, francuske vlasti prate druge zemlje koje su ranije ove nedelje skratile obavezan period izolacije, poput SAD.

„Izolacija bi mogla da bude ukinuta i posle pet dana u slučaju negativnog testa. Oni koji nisu vakcinisani, moraće da se samoizoluju na 10 dana, uz mogućnost da izađu iz izolacije posle sedam dana pod istim uslovima“, rekao je ministar Veran.

Takođe je rekao da je novi omikron soj koronavirusa previše zarazan da bi se zaustavilo njegovo širenje, osim ako se ponovo ne uvede „strogi lokdaun“.

Kosovo: U zalihama više od 400.000 vakcina

Koksovsko ministarstvo zdravlja (MZ) saopštilo je da će ove godine biti dovoljno vakcina protiv koronavirusa. Prema podacima ove institucije, trenutno je dostupno preko 400.000 vakcina, prenosi RTK2.

„U Ministarstvu zdravlja postoji komisija koja se bavi procenom potreba i pregovaranjem o kupovini vakcina prema potrebama“, kaže se u odgovoru Ministarstva zdravlja, upućenom Radiju Slobodna Evropa.

Prve vakcine Kosovo je obezbedilo donacijama, dok je u maju 2021. godine potpisalo prvi ugovor sa kompanijama Fajzer/BioNTek za nabavku preko milion vakcina.

Kosovo je počelo kampanju vakcinacije protiv koronavirusa krajem marta 2021. U međuvremenu, od 9. decembra počela je da se primenjuje treća i dopunska doza vakcine.

Dopunska doza i treća doza biće dostupne svim osobama starijim od 18 godina. Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, građani će o terminu vakcinacije biti obavešteni telefonskim porukama, mejlom i javnim oglasom.

Manje od 200 kazni zbog nepoštovanja mera

Kosovska policija izrekla je u prethodna 24 sata 186 kazni zbog nepoštovanja epidemioloških mera u borbi protiv koronavirusa širom teritorije Kosova.

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.