BLOG 634. dan epidemije: SZO – Omikron soj potvrđen u 57 zemalja

Foto : Reuters

Omikron soj koronavirusa je do sada potvrđen u 57 zemalja, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Stručnjaci su naveli u izveštaju da broj novih slučajeva infekcije koronavirusa brzo raste na jugu Afrike. Iako „pokretači ovih stopa povećanja ostaju nepoznati“, RTS navodi da je to izazvano „verovatno“ širenjem omikron soja u tom regionu, kao i pojačanim testiranjem na prisustvo koronavirusa, nakon što je ovaj soj označen kao „soj koji izaziva zabrinutost“. Prema navodima SZO, potrebne su dodatne informacije kako bi se procenila efikasnost vakcina protiv omikron soja koronavirusa. „Potrebno je više podataka da bi se procenilo da li su mutacije virusa prisutne u omikron soju i da li to može da dovede do smanjene zaštite od vakcine, ali su potrebni i podaci o efikasnosti vakcine, uključujući primenu dodatnih doza vakcine, naveli su u izveštaju stručnjaci. Oni tvrde da će SZO da nastavi da radi sa partnerima na praćenju i proceni ovih podataka kada budu bili dostupni.

Uhapšen jer je na prelazu ponudio 30 evra umesto anti-kovid testa

Dvadesetpetogodišnji muškarac uhapšen je danas na prelazu sa Albanijom, nakon što je policijskom službeniku ponudio mito u zamenu za anti-kovid test, saopštila je Kosovska policija.

Naime, danas u podnevnim satima, pogranični službenik je u ličnim dokumentima, koje je na uvid predao državljanin Albanije A.B. (1996), pronašao novac u iznosu od 30 evra.

Opširnije u posebnoj vesti.

U SAD odobrena treća doza Fajzera za uzrast 16-17 godina

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) je danas odobrila buster dozu vakcine protiv kovid-19 kompanija Fajzer i Biontek za uzrast 16 i 17 godina, nakon što su zdravstveni zvaničnici pozvali stanovništvo da primi dodatnu vakcinu zbog zabrinutosti u vezi sa novim Omikron sojem virusa.

Odobrenje za hitnu upotrebu, koje je danas izdala FDA omogućava populaciji u ovom uzrastu da dobije treću vakcinu najmanje šest meseci nakon primljene druge vakcine, prenosi Rojters.

EMA preporučuje buster dozu tri meseca nakon vakcinacije

Regulator za lekove Evropske unije objavio je da bi imalo smisla primiti treću dozu vakcine protiv kovida-19 već tri meseca nakon druge doze usled „izuzetno zabrinjavajućih“ pokazatelja zaraze u Evropi.

„Dok je trenutna preporuka da se daje buster doza nakon šest meseci, dostupni podaci idu u korist bezbedne i efikasne primene bustera već tri meseca nakon vakcinacije“, rekao je na brifingu za medije Marko Kavaleri, koji vodi strategije vakcinacije Evropske agencije za lekove (EMA), prenosi N1.

Srbija: 1,620 novoobolelih, preminulo 39 osoba

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida preminulo 39 osoba. Zvanično je potvrđeno 1,620 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru je 197 osoba, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju 3,511.

U poslednja 24 sata je testirano 14,586 uzoraka.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovsko MZ: 19 novoobolelih, preminula jedna osoba iz Gračanice

Za poslednja 24 sata na Kosovu je zabeleženo 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je broj testiranih 2,236, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Novooboleli su iz sledećih opština: Prištine – 5, Ranula, Kosova Polja, Gračanice i Đakovice po 2, Vučitrna, Uroševca, Prizrena, Lipljana, Kline i Orahovca po 1.

Opširnije u posebnoj vesti.

Lek protiv kovida-19 kompanije AstraZeneka odobren za hitnu upotrebu u SAD

Kombinacija dugodelujućih antitela za prevenciju kovida-19, koju je razvila kompanija AstraZeneka, dobila je odobrenje za hitnu upotrebu u SAD. Kako se navodi u saopštenju, očekuje se da prve doze budu brzo isporučene.

„U pitanju je kombinacija dva dugodelujuća monoklonska antitela koja sada predstavlja jedinu odobrenu terapiju antitelima u SAD za prevenciju kovida-19, kao i jedinu terapiju antitelima u formi intramuskularne injekcije. Primenjuje se samo jednom, kao dve odvojene intramuskularne injekcije“, navodi se u saopštenju, prenosi N1.

EU daje Srbiji još 10 miliona evra za ekonomski oporavak od posledica pandemije

Ministarka evropskih integracija Srbije Jadranka Joksimović i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre potpisali su sporazum o dodatnoj podršci Srbiji sa 10 miliona evra za ekonomski oporavak od posledica pandemije kovida-19.

Joksimović je istakla da je taj sporazum nastavak dobrih vesti, posle odluke država članica EU da se sa Srbijom naredne nedelje, na Međuvladinoj konferenciji, otvori Klaster 4 sa četiri poglavlja koja se tiču zaštite životne sredine.

Taj novac je namenjen projektu „EU pro plus“ i samo je deo od 30 miliona evra koji će uslediti u narednom periodu, rekla je Joksimović, uz napomenu da je namenjen projektima za unapređenje i jačanje otpornosti lokalnih samouprava u saniranju posledica pandemije kovida-19, prenosi N1.

Medicinski fakultet će kažnjavati profesore zbog dezinformacija o koronavirusu

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Lazar Davidović izjavio je da će biti kažnjavani svi profesori tog fakulteta koji budu iznosili dezinformacije protiv zdravlja građana tokom epidemije koronavirusa.

„Fakultet će reagovati na sve one koji u svojim nastupima budu kršili principe kodeksa profesionalne etike Beogradskog univerziteta“, kazao je Davidović u intervjuu za list „Politika“ od četvrtka.

Opširnije u posebnoj vesti.

Srpske sredine na KiM: Još 33 nova slučaja infekcije, 58 izašlo iz izolacije

U srpskim sredinama na KiM, prema poslednjim podacima, još 33 osobe obolele su od kovida, saopštio je Krizni štab opštine Kosovska Mitrovica.

Više o tome u posebnoj vesti.

Više od 300 kazni zbog nepoštovanja mera

Kosovska policija izrekla je 315 kazni širom teritorije Kosova zbog nepoštovanja mera u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Naučnici iz Hongkonga objavili prvu fotografiju Omikron soja korone

Univerzitet u Hongkongu objavio je fotografiju Omikron soja virusa korona, dobijenu uz pomoć elektronskog mikroskopa.

Naučnici Medicinskog fakulteta, uključujući stručnjake iz oblasti patologije i virusologije, uspeli su da naprave mikrofotografiju ćelije (Vero E6) bubrega majmuna zaražene sojem omikron, navodi se u saopštenju naučnika prosleđenom Sputnjiku.

Kako su precizirali, na fotografiji sa malim uveličavanjem vidi se oštećenje ćelija sa otečenim vezikulama koje sadrže male crne virusne čestice, prenosi Nova.rs.

SZO: Vakcine bi trebalo da štite ljude i od omikron soja

Postojeće vakcine protiv koronavirusa trebalo bi da štite i ljude koji se zaraze omikron sojem od težih oblika bolesti, rekao je zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Majk Rajan.

Prva laboratorijska analiza u Južnoj Africi pokazala je da vakcina kompanije Fajzer nije efikasna protiv omikron soja, međutim Rajan navodi da nema pokazatelja da vakcine slabije štite od novog soja nego od bilo kog drugog.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.