BLOG 631 dan epidemije: Nove mere stupile na snagu

Prelaz, Granica merenje temperature kovid korona
FOTO: KoSSev

Na celoj teritoriji Kosova od danas se primenjuju nove protivepidemijske mere. Iako je situacija na Kosovu zvanično izuzetno povoljna, te je broj dnevnoinficiranih jednocifren, usled širenja novog soja koronavirusa – Omikron u više zemalja širom svetu, Kurtijeva vlada odlučila je da zadrži prethodno uvedene mere, pa čak uvede i strožije. Ostaje policijski čas od ponoći do 5 ujutru, maske su i dalje obavezne, osim kada se vozite sami ili ste sa članovima porodice u automobilu, dok trčite i vežbate ili dok jedete ili pijete. 

I dalje je zabranjen rad noćnih klubova i organizovanje festivala, koncerata, ekskurzija, hodočašća, venčanja, veridbi, porodičnih i društvenih žurki. Ugostiteljskim objektima se dozvoljava da rade sa 50 odsto popunjenošću kapaciteta u zatvorenom prostoru i do 70 odsto na otvorenom. Pružanje usluga dozvoljeno je od 5 do 23 sata, dok je muzika dozvoljena do 21.30. Ujedno, od sada samo dva putnika mogu da putuju taksijem, dok u javnom prevozu putnici i osoblje moraju da poseduju jednu od potvrda da nemaju koronavirus, odnosno da nisu oboleli od kovida 19.

Kosovska vlada je takođe odlučila da uvede meru koja će stupiti na snagu od 3. januara a odnosi se na ulazak na Kosovo. Od tada će svi morati da imaju dokaz o vakcinaciji sa dve doze. A do3. januara, za ulazak je osim dokaza o vakcinaciji sa dve doze, dozvoljena još i mogućnost ulaska sa negativnim PCR testom, ne starijim od 48 sati, ali uz potvrdu o jednoj dozi vakcine – ne starijoj od četiri nedelje, ili – potvrda o jednoj dozi vakcine zajedno sa dokazom da je osoba preležala kovid 19 (pozitivni PCR test ne raniji od 21 dana i ne stariji od 180 dana). Novina je i to da su iz ovih mera za ulazak izuzeta deca do 12 godina starosti, a ne 16, kako je prethodno bilo.

U Njujorku obavezna vakcinacija za radnike u privatnom sektoru

Svi poslodavci privatnog sektora u Njujorku moraće da nalože obaveznu vakcinaciju protiv koronavirusa svojim radnicima prema novim pravilima koja je objavio gradonačelnik Bil de Blazio.

Odluka će početi da se primenjuje 22. decembra i ima za cilj da spreči nagli porast infekcija koronavirusa tokom sezone praznika i hladnijih meseci, rekao je gradonačelnik de Blazio, prenosi RTS.

Fon der Lajen: Do sredine 2022. vakcinisati 70 odsto svetske populacije

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da je cilj da se do sredine 2022. godine potpuno vakciniše 70 procenata ukupne svetske populacije.

„Pandemiju ćemo kontrolisati samo ako se protiv nje borimo u svakom delu sveta“, poručila je Fon der Lajenova.

Kaže i da je u ovom trenutku 44 odsto svetske populacije vakcinisano i to najvećim delom vakcinama koje su donirane ili izvezene iz EU, prenosi RTS.

„EU je do sada najveći donator vakcina sa 350 miliona doza podeljenih širom sveta. Tu ubrajamo 300 miliona doza datih kroz mehanizam Kovaks i preko 45 miliona doza koje su zemlje članice bilateralno donirale prvenstveno zemljama u okruženju kao što je Zapadni Balkan“, kaže Fon der Lajenova.

Testiranje na Omikron – šalju se uzorci sa Kosova za Nemačku

Na desetine uzoraka za testiranje na Omikron varijantu biće poslato sutra sa Kosova u Nemačku, potvrdio je direktor odeljenja za mikrobilogiju Kosovskog instituta za javno zdravlje Dževat Jakupi (Xhevat).

„Tačan broj uzoraka biće poznat sutra ujutru, i očekujemo rezultate koji će biti obrađeni u laboratoriji u Nemačkoj“, rekao je Jakupi.

Novi soj koronavirusa registrovan je širom sveta, ali i, prema pisanju medija, u Hrvatskoj i Grčkoj.

Okimron je prvi put registrovan u u Južnoj Africi. Mnoge zemlje su usled brzog širenja odlučile da uvedu strožije mere. Kosovo je takođe uvelo nove mere, koje su stupile na snagu danas.

Kosovsko MZ: Četiri nova slučaja, nema preminulih

Za poslednja 24 sata na Kosovu su zabeležena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, dok je broj testiranih 1,817, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Više o tome u posebnoj vesti.

Srbija: Preminulo 38 osoba, više od 1,500 zaraženih

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida preminulo 38 osoba. Zvanično je potvrđeno 1,565 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Više o tome u posebnoj vesti.

Tri nova slučaja koronavirusa za vikend u Gračanici

Tokom proteklog vikenda koronavirus otkriven je kod tri osobe, saopšteno je iz Кriznog štaba opštine Gračanica.

Danas je u Srbiji stigao kontigent Fajzer vakcina

Kako je saopštilo Ministarstvo zdravlja Srbije, danas je stigao novi kontigent Fajzer vakcina, prenosi Nova S.

Danas je isporučeno novih 120,000 doza vakcine, a u narednim mesecima se očekuj pristizanje novih doza.

U Srbiji se sprovode istraživanja da li će biti potrebna i četvrta doza vakcine, rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

„Imamo redovnu isporuku Fajzer vakcina, a u Torlaku smo proizveli milion i po doza Sputnjik V vakcina. Daj Bože da sve te vakcine iskoristimo“, rekao je Đerlek i naglasio da Srbija neće dozvoliti da vakcinama istekne rok trajanja već da će ih podeliti onima koji žele da ih prime.

Jedan deo KBC-a „Dragiša Mišović“ izlazi iz kovid sistema

Načelnik dijagnostičke radiološke službe u KBC „Dragiša Mišović“ Đorđe Lalošević rekao je jutros za RTS da jedan deo, tačnije Blok A izlazi iz kovid sistema, a dok Blok B ostaje, gde se trenutno na lečenju nalazi 91 kovid pacijent, od kojih 23 deteta.

„To su zaista divne vesti, A blok je otvoren od danas i za hitnu službu i za normalne pacijente i mi se nadamo da ćemo da izdržimo i da će uskoro cela bolnica da postane zelena zona“, navodi Lalošević za RTS.

Skoro 350 kazni zbog nepoštovanja mera

Kosovska policija izrekla je 347 kazni zbog nepoštovanja epidemioloških mera širom teritorije Kosova.

Asocijacija kosovskih opština traži ukidanje policijskog časa

Asocijacija kosovskih opština zatražila je da se promene pojedine mere nove mere kosovske vlade.

Izvršni direktor Asocijacije kosovskih opština, Sazan Ibrahimi, rekao je za Kallxo.com da su tražili od Vlade da poveća broj mobilnih timova u selima.

Sa druge strane, kaže da se predstavnici Asocijacije nisu sastali sa centralnim vlastima s ciljem koordinacije u vezi sa novim merama.

Ujedno je kazao da ne podržavaju mere koje nisu zasnovne na naučnim argumentima, uključujući policijski čas.

Kada je ova mera u pitanju, kaže da je ne primenjuje nijedna zemlja u jugoistočnoj Evropi i šire.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.