BLOG 615. dan epidemije: Maska i dalje najefikasnija mera

maska i rukavica korona
Foto: KoSSev

Nošenje maski i dalje je najefikasnija mera javnog zdravlja u borbi protiv kovida 19, koja smanjuje stopu obolevanja čak za 53 odsto, pokazalo je najnovije istraživanje objavljeno u naučnom časopisu BMJ, prenosi Euronews Srbija. Vakcine su bezbedne, efikasne i spasavaju živote širom sveta, ali ne daju potpunu zaštitu, jer zemlje nisu vakcinisale većinu svog stanovništva i još se ne zna da li imunizacija sprečava prenos novih varijanti koronavirusa. Nova studija otkrila je da su nošenje maski, socijalno distanciranje i pranje ruku, efikasne mere u suzbijanju slučajeva koronavirusa – pri čemu se nošenje maske izdvaja kao najefikasnije.

Beč pred novi lokdaun – gužve u radnjama, strah od protesta i izgubljeni milioni (RTS)

Dva dana pred potpuni lokdaun u Austriji, ulice i prodavnice u Beču pune su građana koji koriste poslednji trenutak za nabavku stvari koje neće moći da kupe u narednih 20 dana.

Od ponedeljka 22. novembra do 13. decembra, u Austriji će sve radnje, osim supermarketa, prehrambenih prodavnica, apoteka, benzinskih pumpi i drogerija, morati da zatvore svoja vrata, dok će od 1. februara naredne godine vakcinacija biti obavezna.

Kao i pred prethodna tri lokdauna, i ovaj put Bečlije pune korpe i u prodavnicima, iz straha da bi moglo doći do nestašica nekih proizvoda, zbog čega su u glavnom gradu Austrije gužve u gotovo svim prodavnicama.

I centar Beča, usled lepog vremena, pun je Bečlija i turista koji koriste poslednja dva dana pred lokdaun da slobodno prošetaju i obiđu božićne pijace, koje će uskoro biti zatvorene.

Pošto je već na snazi lokdaun za nevakcinisane, policija na mestima sa većom frekvencijom sprovodi kontrolu „2G“ dokumenata – sertifikat o vakcinaciji ili potvrda o preležanom kovidu 19.

Beč od podneva očekuju i velike demonstracije protivnika vakcinacije i korona mera, kakve su već viđene u Roterdamu.

Prema proceni policije biće više od 10.000 ljudi, a neki mediji spekulišu i da će doći do 50.000 demonstranata. U svakom slučaju, najavljeno je da će na ulicama grada biti više od 1.300 policajaca. Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija 24 časa: Preminula 51 osoba, novoinficiranih 2,648

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida preminula 51 osoba. Zvanično je potvrđeno 2,648 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs. Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovsko MZ: Još 11 novozaraženih, nema preminulih

Za poslednja 24 sata na Kosovu je zabeleženo 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je broj testiranih 1,498, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja. Opširnije u posebnoj vesti.

Tim za škole potvrdio: Od ponedeljka neposredna nastava u svim srpskim školama

U svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od ponedeljka, 22. novembra, primenjivaće se prvi model nastave, odnosno učenici će nastavu pohađati neposredno, odlučio je Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, javio je RTSOpširnije u posebnoj vesti.

Direktor KBC Zemun: Brojevi na papiru jesu manji, ali ovo i dalje traje

Direktor Kliničko-bolničkog centra Zemun Dragoš Stojanović kaže za RTS da trenutno u trijažnoj kovid ambulanti imaju duplo manje pregleda nego pre desetak dana, ali da se često javljaju pacijenti sa srednjom i teškom kliničkom slikom, što šalje poruku da ne sme biti opuštanja.

Srpske sredine: Preminulo lice iz Zubinog Potoka, 58 novoinficiranih

U srpskim sredinama na KiM prema poslednjim podacima od posledica koronavirusa preminula je jedna osoba iz Zubinog Potoka, a 58 osoba obolelo je od kovida, saopštio je Krizni štab opštine Kosovska Mitrovica. Opširnije u posebnoj vesti.

U Bugarskoj vakcinisano samo 24,2 odsto od ukupne populacije

Prosek vakcinisanih u EU je 68 odsto, dok je u Bugarskoj na 6,9 miliona stanovnika, vakcinisano samo 24,2 odsto populacije. Razlog za tako nizak procenat vakcinisanih je, kako navode, nepoverenje stanovništva prema vlastima i mnoštvo dezinformacija, prenosi N1.

Tijeri Breton (Thierry),  zadužen za koordinaciju snabdevanja EU vakcinama protiv korona visrusa izjavio je u Sofiji da Bugarska „nije ostrvo, ona je deo Evrope“, i da može postati „žarište pandemije“ što je „veliki rizik ne samo za Bugarsku, već i za ceo kontinent“.

Breton je rekao da strahuje da se ove zime ne pojavi nova i „otpornija“ varijanta u Bugarskoj, najsiromašnijoj zemlji Unije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.