BLOG 595. dan epidemije: Više novoinficiranih u srpskim nego u ostalim sredinama na Kosovu?

KoSSev Korona mitrovica
FOTO: KoSSev

Od ponedeljka pa zaključno sa subotom, na teritoriji Kosova je prema podacima kosovskog ministarstva zdravlja registrovano ukupno 114 slučajeva koronavirusa. Sa druge strane, kada je reč o srpskim sredinama, a za koje podatke predstavlja Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, poslednja tri preseka objavljena u utorak, četvrtak i subotu, ukazuju na to da je broj novoinficiranih 156. Da je epidemiološka situacija mnogo gora u centralnij Srbiji može da se zaključi na osnovu toga da je od ponedeljka, pa zaključno sa subotom, registrovano čak 39,611 novih slučajeva.

Ogromna razlika primećuje se i kada je broj preminulih u pitanju. Dok su na Kosovu od ponedeljka pa zaključno sa subotom registrovana dva smrtna slučaja, tj. u četiri dana od ukupno šest nije bilo preminulih, podaci srpskog ministarstva zdravlja ukazuju na to da je u istom periodu na dnevnom nivou umiralo više od 60 osoba, a ukupno – 381. Kada je reč o srpskim sredinama, od utorka do subote preminule su tri osobe.

Srbija: Skoro 5,000 novoobolelih, 65 smrtnih slučajeva

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida preminulo 65 osoba. Zvanično je potvrđeno 4,929 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru je 281 osoba, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju 6,764.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovsko MZ: Preminula jedna osoba, 13 novoinficiranih

Za poslednja 24 sata na Kosovu su zabeležena 13 nova slučaja zaraze koronavirusom, dok je broj testiranih 2,138, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Novooboleli su iz sledećih opština: Prištine i Vučitrna po 4, Gračanice, Kamenice, Kosova Polja, Obilića i Štimlja po 1.

Opširnije u posebnoj vesti.

Brnabić: Vakcinisano tri miliona punoletnih građana Srbije

Ukupan broj vakcinisanih punoletnih stanovnika Srbije protiv koronavirusa danas je prešao tri miliona, saopštila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

„Hvala svima koji su ovim činom zaštitili sebe i sve druge oko sebe, kao i naš zdravstveni sistem i pokazali odgovornost i solidarnost“, napisala je Brnabić na svom Tviter nalogu.

Ona je ocenila da je vakcinacija „jedini način da se pobedi virus“.

ODNI o poreklu virusa: Koronavirus nije razvijen kao biološko oružje

Iz kancelarije direktora američke Nacionalne obaveštajne službe (ODNI) saopštena je nova procena obaveštajne zajednice, sa koje je skinuta oznaka tajnosti, o poreklu kovida-19, a u izveštaju se procenjuje da koronavirus nije razvijen kao biološko oružje.

Prirodno poreklo i curenje iz laboratorija uverljive su hipoteze o tome kako je kovid-19 prvi put zarazio ljude, ali analitičari ne uspevaju da se slože oko toga šta je verovatnije i da li se uopšte može doneti konačna procena, stoji u izveštaju ODNI.

U ovom izveštaju se takođe odbacuje ukazivanje na to da je koronavirus nastao kao biološko oružje i u njemu stoji da zagovornici ove teorije „nemaju direktan pristup Institutu za virusologiju u Vuhanu“ pa su optuženi za širenje dezinformacija.

Opširnije u posebnoj vesti.

Požarevac, udvostručen broj vakcinacija prvom dozom

U požarevačkom domu zdravlja ove nedelje broj vakcinacija prvom dozom se udvostručio, pa i utrostručio u pojedinim danima.

Pre uvođenja kovid sertifikata, po prvu dozu dolazilo je između 10 i 30 ljudi dnevno, a sada je to najmanje 50, pa čak i 90 dnevno, prenosi RTS.

Dr Svetlana Nikolić Acić, pomoćnik direktora Doma zdravlja za medicinska pitanja navodi da je naročito u poslednje dve nedelje primetno povećanje broja vakcinisanih prvom dozom i smatra da je jedan od razloga verovatno i uvođenje kovid propusnica.

Skoro 300 kazni zbog nepoštovanja mera

Kosovska policija izrekla je 289 kazni širom teritorije Kosova zbog nepoštovanja epidemioloških mera.

Popović: Stiglo još pola miliona doza vakcine Sputnjik V

U Srbiju je sinoć dopremljeno 500.000 doza vakcine Sputnik V, potvrdio je ministar u vladi i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović.

U izjavi za Tanjug, Popović je precizirao da je reč o 250.000 doza prve komponente i 250.000 druge komponente ove vakcine.

Ministar je isakao da to čini Srbiju jednom od najbolje snabdevenih zemalja ruskom vakcinom u svetu.

Novi crni rekord u Rusiji, gotovo 41.000 novozaraženih

Zdravstvene vlasti Rusije u protekla 24 časa registovale su 40.993 novozaraženih, što je najveći dnevni bilans od početka pandemije. Za isto vreme od posledica kovida preminulo je 1.158 obolelih, prenosi RTS.

Vučić: Moderna u Srbiju stiže najkasnije 3. novembra

Vakcina Moderna protiv koronavirusa u Srbiju stiže 2., najkasnije 3. novembra, najavio je sinoć predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

To znači, kako je rekao, da će građani na raspolaganju imati pet vakcina, a kada je reč o pooštravanju mera biće kako kaže Krizni štab.

„Verujem da ćemo za sedam-osam meseci proizvoditi svoje vakcine. Imaćemo upakovanu rusku vakcinu u Torlaku, uskoro ćemo imati i kinesku“, rekao je on za TV B92.

Imamo oruđe i oružje za borbu protiv korone, ali imamo i napade na epidemiologe koji rade bez nadoknade, naglasio je Vučić.

„Hoćete ja da pričam koji lek da se koristi. Jedino što mogu da kažem je slušajte lekare. Ja poštujem veterinare, ali njih slušate kada vam je bolesan pas ili mačka, a sada slušajte epidemiologe“, podvukao je Vučić.

Dodao je i da će uskoro u Srbiju stići i „strašno skup lek koji ćemo nabaviti pre bilo koje zemlje u Evropi“, odmah posle Sjedinjenih Američkih Država.

. Od ponedejlka do subote na Kosovu su registrovana dva smrtna slučaja od posledica kovida, jedan više, tj. tri u srpskim sredinama, dok podaci ministarstva zdravlja Srbije ukazuju na to da je u ovom periodu registrovano 381 smrtni slučaj.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.