BLOG 554. dan epidemije: Kosovska vlada – vakcinisano 35 odsto punoletnih, na dobrom smo putu

Vakcina, Fajzer, korona
Foto: KoSSev

Kosovske zdravstvene vlasti do sada su vakcinisale i ujedno revakcinisale približno 35 odsto građana starijih od 18 godina, tj, oko 440.000 ljudi. Plan je da da do kraja godine bude imunizovanih 60 odsto stanovništva. „Na dobrom smo putu ukoliko se nastavi sa ovakvim tempom“, naveli su iz juče iz kosovske vlade.

Za razliku od Kosova, tempo vakcinacije u Srbiji je mnogo usporeniji, te brojka od oko 50 odsto vakcinisanih punoletnih građana se već duže od mesec dana ne menja u većoj meri. I dok vlasti i dalje pokušavaju da ubede ostatak populacije da se vakciniše, u toku je vakcinacija trećom dozom, kako za građane iz centralne Srbije, tako i one iz srpskih sredina na KiM. Prema rečima epidemiologa Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, Aleksandra Antonijevića, odziv za treću dozu je izuzetno dobar, te se skoro svi koji su primili prve dve, rado odlučuju da se vakcinišu i trećom buster dozom.

Kosovsko ministarstvo zdravlja: 48 novozaraženih, 6 preminulih

Za poslednja 24 sata na Kosovu je zabeleženo 48 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je broj testiranih 2.319, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Od poslednjeg preseka stanja, na Kosovu je preminulo 6 osoba od posledica kovida – 5 žena i 1 muškarac.

Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija: 6.424 nova slučaja zaraze, preminulo 38 lica

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida-19 preminulo 38 lica. Zvanično su potvrđena 6.424 nova slučaja infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru je 181 osoba, dok broj pacijenata na bolničkom lečenju nastavlja da raste i sada je 4.642.

Opširnije u posebnoj vesti.

Preko 1.000 kazni zbog kršenja mera

Kosovska policija tokom proteklog dana izrekla je 1.446 novčanih kazni zbog nepoštovanja epidemioloških mera u borbi protiv koronavirusa.

U Novom Pazaru za nedelju dana preminulo 29 pacijenata od korone

U Opštoj bolnici u Novom Pazaru prošle nedelje 29 pacijenata je umrlo od posledica zaraze koronavirusom, pokazuju zvanični podaci Štaba za vanredne situacije.

Za sedam dana preminula su 22 pacijenta iz tog grada, četiri iz Tutina i tri pacijenta iz Raške.

Presek stanja za prvih 19 dana septembra pokazuje da su u tom gradu preminule 63 osobe od kojih je 41 iz Novog Pazara, 13 iz Tutina, sedam iz Raške i dve iz Sjenice.

KBC „Zvezdara“ ponovo u kovid sistemu, najmlađi pacijent ima samo 20 godina

U crvenim zonama je 3.000 pacijenata više nego početkom meseca, zato se sve više zdravstvenih ustanova ponovo vraća u kovid sistem, a od sinoć i Kliničko-bolnički centar „Zvezdara“.

Direktor te ustanove, prof. dr Petar Svorcan, kaže za RTS da su trenutno na lečenju u toj bolnici 64 pacijenta, a da najmlađi ima samo 20 godina. Moja jedina poruka i apel je kao i do sada – vakcinacija, vakcinacija, vakcinacija, ističe doktor Svorcan.

Peć: Na lečenju 93 pacijenata

U bolnici u Peći trenutno se na lečenju od koronavirusa nalaze 93 pacijenta.

Od toga je njih 70 na kiseoničkoj terapiji, devet je na respiratorima, a 17 lica je u teškom zdravstvenom stanju.

U poslednja 24 sata izlečena su tri pacijenta, dok su dvoje primljeni u bolnicu.

Zemaj: Pokazalo se da je ministar zdravlja neodgovoran

Poslanik DSK-a Armend Zemaj rekao je da se pokazalo da je ministar zdravlja neodgovoran i da ga treba smeniti. Prema njegovim rečima, kada se Delta soj virusa proširio, premijer Aljbin Kurti i ministar zdravlja Arben Vitija su rekli da je pandemija gotova.

“Naša upozorenja u junu i julu, vlada ih je ne samo ignorisala, već ih je i ismevala, kao što je isto uradila i prošle godine, i sabotirala rad zdravstvenih ustanova i obavljanje državnih dužnosti“, izjavio je Zemaj.

Ana Banko: Dve do tri nedelje nakon treće doze nagli pad broja novozaraženih

Virusološkinja Ana Banko izjavila je za Radio-televiziju Srbije da su istraživanja pokazala da imunitet vakcinisanih i onih koji su preležali koronavirus opada nakon šest meseci, ali i da dve do tri nedelje nakon treće doze počinje nagli pad broja novozaraženih.

„Studije iz Izraela pokazale su da imunitet šest meseci nakon vakcinacije pada na onaj imunitet koji mi stičemo samo prvom dozom ili šest meseci nakon preležane infekcije, ali su takođe pokazale i da dve do tri nedelje nakon treće (buster) doze počinje nagli pad broja novozaraženih. Dakle, oni su dokazali da imunitet ne traje dugo, ali su isto tako dokazali, naročito u populaciji nakon 50 godina, da je buster doza neophodna kako bi se kriva zapravo spustila“, rekla je Banko za RTS.

Opširnije u posebnoj vesti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.