BLOG 520. dan epidemije: Aktuelni treća doza i novi talas epidemije

FOTO: KoSSev

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Darija Kisić Tepavčević kaže da će vakcinacija trećom dozom vakcine protiv korona virusa početi u utorak, a da će ona biti preporučena svim građanima koji su pre više od šest meseci primili drugu dozu cepiva. SAD bi mogle da odluče u narednih nekoliko nedelja da li da ponude dodatne doze antikovid vakcine Amerikancima ove jeseni, rekao je u istom danu direktor američkih Nacionalnih instituta zdravlja, upozoravajući da predstoje teški dani sa skokom broja infekcija kovida 19. Upozorava se na skokove i kod nas. Stručnjaci kažu – ušli smo u novi talas epidemije. Tako iz Prištine stižu podaci o novozaraženim – to su mahom mladi između 20 i 29 godina.

Selaković u posetu Libanu na poklon nosi 40.000 doza Sputnjika (FoNet)

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković boraviće u utorak i sredu u zvaničnoj poseti Libanu, gde će predati 40 hiljada doza vakcina „Sputnjik Ve“, donaciju Srbije Libanu.

Donaciju će, na aerodromu u Bejrutu, dočekati zamenica premijera, ministarka odbrane i ministarka spoljnih poslova Zeina Akar.

Na Kosovu odobrena vakcinacija za uzrast od 12-15 godina

Kosovsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je radi kompletiranja plana vakcinacije, preporučenog od strane stručnog tela za imunizaciju protiv koronavirusa za vakcinaciju osoba starijih od 16 godina vakcinom Fajzer, kao i da je odobrena vakcinacija za uzrast od 12-15 godina.

Naveli su i to da će se vakcinacija obavljati prioritetno i prema zdravstvenim indikacijama.

„Ministar zdravlja Kosova, g Arben Vitia, odobrio je preporuku nadležnog stručnog tela-Komiteta za imunizaciju protiv kovid-19, za završetak plana vakcinacije protiv COVID-19 ”, navodi se u saopštenju kosovskog ministarstva zdravlja, prenose prištinski mediji.

U Srbiju stiglo još oko 100.000 Fajzer vakcina (Tanjug)

Srbiju je danas stigao novi kontingent od 99.450 doza vakcine kompanija Fajzer i Biontek, saznaje Tanjug. Reč je o redovnoj isporuci u okviru koje je u Srbiju stiglo 94.770 doza te vakcine. Ostalih 4.680 doza stiglo je preko sporazuma vlada Srbije i Austrije.

Kosovsko ministarstvo zdravlja: 740 novih slučajeva, dve osobe preminule

Za poslednja 24 sata na Kosovu je zabeleženo 740 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dve osobe su preminule, dok je broj testiranih 5.646, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija 24 časa: Preminulo 7, novozaraženo 1,288

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida-19 preminulo 7 osoba. Zvanično je potvrđeno 1,288 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije –covid19.rs. Opširnije u posebnoj vesti.

Vlada Srbije saopštila detalje o početku vakcinacije trećom dozom

Vlada Srbije potvrdila je upravo najavu dela Kriznog štaba da će dopunska – treća (buster) doza vakcine protiv kovida 19 početi da se daje od sutra, 17. avgusta.

„Svi vakcinisani građani će nakon 180 dana od primljene druge doze moći da prime treću (buster) dozu, a pozivanje građana će se obaviti SMS i imejl porukama sa linkom koji će ih voditi na Portal eUprave, gde će dobiti detaljnije informacije. Tamo će sami moći da vide da li spadaju u kategorije stanovništva kojima se preporučuje primanje treće doze vakcine“, saopštila je vlada Srbije.

Inače, nezavisno od toga da li spadaju u grupe kojima se preporučuje treća doza, svako može da primi dopunsku dozu ukoliko želi, po isteku šest meseci od druge doze nakon dobijenog poziva od eUprave.

Prema instrukciji Vlade, građani ne treba da se prijavljuju samoinicijativno za treću dozu, pre nego što budu kontaktirani od strane eUprave. Opširije u posebnoj vesti.

Raste broj izrečenih kazni zbog nepoštovanja mera

Kosovska policija najavila je strožije kontrole poštovanja mera u borbi protiv pandemije koronavirusa, a da je tako, potvrđuje i broj izrečenih kazni.

Za razliku od pre samo par dana kada je broj izrečenih kazni bio jednocifren, u poslednja 24 sata, na celoj teritoriji Kosova, izrečeno je čak 369.

Fauči odbacio studiju o velikoj prednosti Modernine vakcine (Tanjug)

Vodeći imunolog u SAD Entoni Fauči odbacio je rezultate preliminarne studije u kojoj se navodi da je vakcina Moderne efikasnija u sprečavanju delta soja nego Fajzerova vakcina.

Upitan o studiji biotehnološke firme Nfrence, koja se nalazi na prestižnoj Majo klinici, Fauči je rekao da je u pitanju „studija koja nije prošla recenziju“.

„Ne sumnjam u ono što su istraživači videli, ali postoji puno zbunjujućih varijabli. Jasno je da moramo da ubedimo ljude da dobiju buster dozu vakcine koju su već primili“, izjavio je Fauči.

Istraživači sa Majo klinike u Ročesteru, u državi Minesota, utvrdili su da je Fajzerova vakcina, koja je najviše korišćena u SAD, efikasna 42 odsto u sprečavanju infekcije, dok je Modernina vakcina efikasna 76 odsto.

Studija, koja je objavljena na serveru medRxiv.org, što znači da još nije prošla recenziju, urađena je na uzorku 25.000 državljana Minesote, od januara do jula.

Fajzerova vakcina je najpopularnija i podeljena je 197 miliona puta od decembra 2020. otkako ju je odobrila američka Agencija za hranu i lekove, dok je Modernina vakcina podeljena 140 miliona puta.

Vakcina Džonson i Džonson podeljena je 13,7 miliona puta.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.