Vlada Srbije saopštila detalje o početku vakcinacije trećom dozom

Vlada Srbije potvrdila je upravo najavu dela Kriznog štaba da će dopunska – treća (buster) doza vakcine protiv kovida 19 početi da se daje od sutra, 17. avgusta.

„Svi vakcinisani građani će nakon 180 dana od primljene druge doze moći da prime treću (buster) dozu, a pozivanje građana će se obaviti SMS i imejl porukama sa linkom koji će ih voditi na Portal eUprave, gde će dobiti detaljnije informacije. Tamo će sami moći da vide da li spadaju u kategorije stanovništva kojima se preporučuje primanje treće doze vakcine“, saopštila je vlada Srbije.

Inače, nezavisno od toga da li spadaju u grupe kojima se preporučuje treća doza, svako može da primi dopunsku dozu ukoliko želi, po isteku šest meseci od druge doze nakon dobijenog poziva od eUprave.

Prema instrukciji Vlade, građani ne treba da se prijavljuju samoinicijativno za treću dozu, pre nego što budu kontaktirani od strane eUprave.

„Svim građanima se ostavlja mogućnost izbora vakcine, polazeći od toga da je bezbedno i moguće primiti dopunsku dozu drugačiju od onih kojima su vakcinisani i revakcinisani, pri čemu će konačan izbor vakcine građani saopštiti lekaru, tokom pregleda i konsultacija na vakcinalnom punktu“, takođe je navela Vlada u proglasu.

Podsećamo da u Srbiji trenutno postoje četiri vrste vakcina i svih ima dovoljno na svim punktovima u zemlji, uveravaju iz Nemanjine – kineska vakcina (Sinopharm), ruska vakcina (Sputnjik V) i vakcine proizvođača Pfizer-Biontech i AstraZeneka.

Kome se preporučuje buster doza

Dopunska, odnosno treća (buster) doza vakcine posebno se preporučuje sledećim kategorijama stanovništva:

• osobe sa narušenim imunitetom – imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaoci transplantata koštane srži i solidnih organa, osobe na hemodijalizi i osobe koje žive sa primarno ili sekundarno imunosuprimiranim pacijentima,

• osobe starije od 70 godina,

• osobe starije od 60 godina koje stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite,

• zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite,

• putnici u međunarodnom saobraćaju – građani Srbije koji često putuju u inostranstvo, bilo zbog posla ili iz privatnih razloga.

Punktovi

Po dobijanju poziva od eUprave, građani će moći da se vakcinišu u svim domovima zdravlja širom Srbije, dok će u Beogradu, pored domova zdravlja, za treću dozu biti otvoren i punkt u hali 11 Beogradskog sajma, a spisak punktova za imunizaciju će biti dostupan na Portalu eUprava.

U novom talasu mahom inficirani nevakcinisani 

Upozoravajući da više od šest meseci od početka masovne vakcinacije u Srbiji, ogromnu većinu hospitalizovanih pacijenata čine nevakcinisani građani, Vlada je uputila i apel građanima da se odazovu imunizaciji.

„Nadamo se da će činjenice poput ovih, kao i toga da je prošlo dovoljno vremena i da su svi vakcinisani građani prošli bez velikih tegoba i reakcija nakon vakcine i revakcine, ohrabriti one koji se još uvek nisu vakcinisali da to i urade“, istakla je Vlada Srbije, poručujući na kraju:

„Vakcinacija je i danas, nakon mnogo vremena od izbijanja globalne pandemije koronavirusa, jedini put da se zarazna bolest konačno pobedi“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.