BLOG 503. dan epidemije: Više od 15 miliona potpisa u Kini da SZO u SAD istraži poreklo koronavirusa

gen genom korona kovid BBCViše od 15 miliona korisnika u Kini potpisalo je onlajn peticiju koju je pokrenuo kineski Global tajms i kojom se od Svetske zdravstvene organizacije (SZO) zahteva da kao mogući izvor koronavirusa istraži laboratoriju Fort Detrik u SAD, prenosi Kineska medijska grupa (CMG). SZO planira da sprovede sledeću fazu traženja pravog izvora koronavirusa i ne isključuje mogućnost „curenja iz laboratorije“. CMG dodaje da je opravdan snažan zahtev međunarodne zajednice da istraži laboratoriju Fort Detrik – „poznatu kao najmračniji eksperimentalni centar vlade SAD“. SZO treba da se povinuje javnom mnjenju i temeljno istraži Fort Detrik i više od 200 američkih prekomorskih bioloških laboratorija, navodi se u komentaru koji prenosi Beta.

 

Srbija: 353 nova slučaja zaraze, preminulo dvoje

Za poslednja 24 časa u Srbiji od posledica kovida preminule su dve osobe. Zvanično su potvrđena 353 nova slučaja infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru je 11 osoba, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju sada 388.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovsko ministarstvo zdravlja: 70 novoobolelih, jedan smrtni slučaj

Za poslednja 24 sata na Kosovu je zabeleženo 70 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je broj testiranih 2.941, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Novooboleli su registrovani u sledećim opštinama: Priština – 23, Prizren i Uroševac po 6, Gnjilane – 5, Podujevo i Obilić po 4, Srbica, Istok i Južna Mitrovica po 3, Orahovac, Glogovac, Dečani i Kačanik po 2 i po jedan slučaj u opštinama Peć, Vitina, Đakovica, Vučitrn i Kosovo Polje.

Opširnije u posebnoj vesti.

Počelo testiranje Fajzerove vakcine za mlađe od 12 godina

Kompanija Fajzer saopštila je da je počela testiranje vakcine protiv kovida-19 na deci mlađoj od 12 godina, a trenutno se testira manja doza vakcine, prenosi N1.

Kako se navodi, u studiji učestvuje oko 4.500 dece iz SAD, Finske, Poljske i Španije.

U zavisnosti od tolerancije vakcine i imunološkog odgovora, u prvoj fazi će kod dece između pet i 11 godina biti testirano 10 mikrograma vakcine, dok će u uzrastu od šest meseci do pet godina biti testirano sa tri mikrograma.

Rezultati testiranja vakcine kod dece od pet do 11 godina biće gotovi do septembra, a ubrzo potom i rezultati studije kod mlađe dece.

Fajzerova vakcina je već odobrena za decu stariju od 12 godina u Evropi, SAD i Kanadi. Oni primaju istu dozu kao i odrasli, 30 mikrograma.

U Batajnici duplo više zaraženih nego pre 10 dana, većina stigla sa letovanja

Direktorka bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević rekla je za Nova.rs da u toj ustanovi ima 70 bolesnika, što je duplo više nego pre 10 dana. Upozorava da brojevi rastu, a u bolničkim posteljama ima sve više povratnika sa letovanja – čitave porodice.

„Polovina bolesnih u intenzivnoj nezi ima manje od 40 godina i nisu vakcinisani. Ono su u veoma teškom stanju. Ovim putem apelujem da se vakcinisu oni koji to do sada nisu uradili“, ponavlja doktorka Adžić kao mantru.

Ima i predloge mera koje bi uvela kako bi se zaustavilo povećanje broja zaraženih povratnika sa letovanja.

„Uvela bih obavezno testiranje, bar brzi antigenski test za sve koji ulaze u zemlju, a koji nisu vakcinisani. Takodje apelujem i na obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika. Isto mislim i govorim kao i pre 8 meseci“, ponavlja dr Adžić Vukičević.

KP: 12 kazni zbog kršenja anti-kovid mera

Kosovska policija tokom proteklog dana izrekla je 12 novčanih kazni zbog nepoštovanja epidemioloških mera u borbi protiv koronavirusa.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.