BLOG 473. dan epidemije: Na Kosovu registrovana dva slučaja zaraze Delta sojem koronavirusa

Zdravstveni radnici Kosovska MItrovica KBC
FOTO: KoSSev

Na Kosovu su tokom jučerašnjeg dana registrovana dva slučaja zaraze Delta sojem koronavirusa. „Od ukupno 22 pozitivna uzorka koja su poslata na Institut za virusologiju Univerzitetske klinike „Charite“ u Berlinu, kod dva uzorka identifikovana je Delta varijanta (B. 1.617.2) SARS-CoV-2″, naveli su iz ministarstva zdravlja. Kažu i to da je delta varijanta prvi put otkrivena u Indiji u decembru 2020. godine, što je danas jedna od najuznemirujućih varijanti na svetu. Takođe su naveli da su istraživanja pokazala da je ovo možda varijanta koja se najbrže širi, čak zaraznija od britanskog soja.

Virusolog Milanko Šekler kazao je za RTS da smo o vakcinaciji „slavodobitno govorili“ u početku, a da je sada entuzijazam pao. Navodi da bi bilo logično da ponovo počne da skače broj novozaraženih.

Lončar: Broj smrtnih slučajeva u 2020. koji se dovode u vezu s koronom je 10.356

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da je Komisija za analizu smrtnih ishoda uzrokovanih bolešću kovid-19 utvrdila da je u 2020. godini 10.356 slučajeva smrti moglo da se dovede u vezu sa koronavirusom, prenosi N1.

Od toga je 65,6 procenata preminulih imalo pridružena oboljenja.

„Ta oboljenja su bila izuzetno opasna, i ti pacijenti, čak i da nije bilo korone, pitanje je koliko i kako bi živeli“, kazao je Lončar.

Prosek starosti tih preminulih je 72,2 godine, rekao je Lončar.

Dodao je da je tri četvrtine preminulih starije od 65 godina.

„A dve trećine preminulih iz ove statistike su muškarci“, naglasio je ministar.

Srbija 24 sata: 104 nova slučaja zaraze, četvoro preminulo

Za poslednja 24 časa u Srbiji su od posledica kovida-19 preminule četiri osobe. Zvanično su potvrđena 104 nova slučaja infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru je 12 osoba, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju sada 293.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovski institut za javno zdravlje: Devet slučajeva infekcije

Za poslednja 24 sata na Kosovu zabeleženo je devet novih slučajeva koronavirusa, dok je broj testiranih 1.648, saopštio je kosovski institut za javno zdravlje, prenoseći podatke kosovskog ministarstva zdravlja.

Pozitivni slučajevi su registrovani u sledećim opštinama: Peć – 4 i po jedan slučaj u opštinama Gnjilane, Istok, Priština, Klina i Prizren.

Opširnije u posebnoj vesti.

BiH, Crna Gora i Kosovo na EU listi bezbednih COVID-19 destinacija

Predsedavajući Evropske unije (EU) Portugal sastavio je novu listu potencijalnih bezbednih destinacija za kovid-19, među koje su uvrštene Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz diplomatskih izvora.

Ambasadori država članica EU odobrili su listu, a ova odluka stupa na snagu do kraja tekuće nedelje, što znači da građani ovih destinacija, uključujući i one koji nisu vakcinisani, mogu da putuju u EU članice.

Evropska unija ažurira liste na svake dve nedelje u skladu s epidemiološkom situacijom u svakoj državi pojedinačno.

Na prethodnom sastanku koji je održan 18. juna, Srbija, Severna Makedonija i Albanija su dodate na listu bezbednih država.

Leskovac zatvara kovid bolnicu

Direktor Opšte bolnice u Leskovcu, Nebojša Dimitrijević, izjavio je da će kovid centar u okviru te zdravstvene ustanove biti zatvoren.

Dimitrijević je agenciji Beta rekao da su jutros otpuštena poslednja tri pacijenta, a da će oni zakoje postoji potreba za hospitalizacijom biti upućivani u Kovid bolnicu u Kruševac.

„U Leskovcu će raditi kovid ambulanta, laboratorija i skener za pacijente za koje se sumnja da imaju korona virus“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ukoliko dodje do drastičnog pogoršanja epidemiološke situacije, onda će kovid centar u Leskovcu biti ponovo otvoren.

Kon: Vakcinišite se, virus je opstao, pandemija će se nastaviti godinama

Član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je u Novom danu da je delta soj koronavirusa postao dominantan u svetu, i da ukoliko želimo da ga dočekamo spremni, što više građana mora da se vakciniše i da vakcinisanje mlade populacije glavni zadatak u narednom periodu. „Virus je opstao, on će biti sa nama, pandemija će se nastaviti godinama“, istakao je on.

„Jasno je da ovo nema šanse da stane sa ovakvom vakcinisanošću. Nema šanse ni da stane sa ovakvom opuštenošću“, poručio je Kon i dodao da sa takvom situacijom mi dočekujemo novi soj koji je u zemljama gde je visoka stopa vakcinisanosti (Izrael, Velika Britanija) „počeo da pravi ozbiljne probleme“.

Opširnije u posebnoj vesti.

Dve kazne zbog kršenja mera

Kosovska policija tokom proteklog dana izrekla je dve kazne zbog nepoštovanja epidemioloških mera u borbi protiv koronavirusa.

Šekler za RTS: Zaglavili smo sa vakcinacijom, na jesen očekujem po 4.000 slučajeva dnevno

Milanko Šekler rekao je, gostujući u Beogradskoj hronici, da ponovo očekuje bitku sa koronavirusom u delu populacije koji nije vakcinisan, tj. za onih 52 odsto građana.

„Skloni smo da u početku povedemo, kao u sportu, a da na kraju izgubimo. Čini mi se da smo slavodobitno pričali u početku, a da se entuzijazam izgubio, i da smo zaglavili sada na 48 odsto vakcinisanih“, rekao je virusolog.

Opširnije u posebnoj vesti.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.