BLOG 461.dan epidemije: SAD ulažu 3,2 milijarde dolara u razvoj pilula protiv koronavirusa

PCR Laboratorija KoSSev Korona Kosovska Mitrovica KBC
FOTO: KoSSev

SAD će uložiti 3,2 milijarde dolara za unapređenje razvoja antivirusnih pilula za kovid-19 i za druge opasne viruse koji bi mogli da se pretvore u pandemije. Glavni američki stručnjak za infektivne bolesti doktor Entoni Fauči najavio je u obraćanju u Beloj kući ovu investiciju u okviru novog „antivirusnog programa za pandemije“, prenose agencije. Program je usmeren ka razvoju lekova za simptome izazvane potencijalno opasnim virusima kao što je koronavirus. Pilule za kovid-19 koje bi se koristile da se ublaže simptomi posle inficiranja su u razvoju i mogle bi da počnu da stižu do kraja godine zavisno od završetka kliničkih proba. Sredstva će ubrzati te kliničke probe i pružiti dodatnu podršku za istraživanja u privatnom sektoru, razvoju i proizvodnji.

Petoro preminulih u Srbiji, još 162 novoobolela

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida-19 preminulo pet osoba. Zvanično su potvrđena 162 nova slučaja infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru je 19 osoba, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju sada 381.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovski institut za javno zdravlje: Devet novih slučajeva zaraze

Za poslednja 24 sata na Kosovu zabeleženo je devet novih slučajeva koronavirusa, dok je broj testiranih 1.694, saopštio je kosovski institut za javno zdravlje.

Pozitivni slučajevi su registrovani u sledećim opštinama: Južna Mitrovica, Lipljan, Gnjilane – 2, Suva Reka, Kosovo Polje, Priština – 1.

Opširnije u posebnoj vesti.

Od sutra u Kragujevcu vakcinacija i u mobilnom autobusu

U cilju postizanja potpune imunizacije naročito mladih, od 18 do 30 godina, Štab za vanredne situacije grada Kragujevca u saradnji sa Domom zdravlja Kragujevac, JKP „Šumadija“ organizovao je i pripremio pokretni vakcinalni punkt u autobusu.

Svi zainteresovani sugrađani, bez prethodne prijave preko portala eUprava, moći će da se vakcinišu u mobilnom autobusu. Na raspolaganju je „Sinofarm“ vakcina.

U subotu 19. juna autobus će biti ispred „Lidla“ u vremenu od 10 do 14 sati, a po podne na Trgu kod krsta od 17 do 20 časova.

U nedelju 20. juna autobus će biti na parkingu kod Bogoslovije u naselju Aerodrom, a po podne od 17 do 20 sati vakcinacija će biti moguća na Trgu kod krsta.

Austrija distribuira milion vakcina za Zapadni Balkan

Posle zajedničkog okruglog stola u Beču sa predstavnicima zapadnog Balkana, austrijski kancelar, Sebastijan Kurc, kazao je da je Austrija građanima ovih zemalja podelila milion vakcina.

Pored pandemije, na sastanku se takođe govorilo i o zajedničkoj borbi protiv ilegalnih migracija.

Menjaju se pravila za ulazak u Grčku

Komisija epidemiologa pri grčkom Ministarstvu zdravlja odlučila je da uvede određene izmene prilikom ulaska u tu zemlju, saopštio je zamenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalijas.

Kako je on objasnio, za zemlje sa zelene liste biće dozvoljen ulazak u Grčku sa brzim negativim antigenskim testom, dok za decu mlađu od 12 godine neće biti potreban test, prenose makedonski mediji. Evropska unija vratila je u sredu Srbiju na zelenu listu. Nove mere u Grčkoj stupiće na snagu kada budu objavljene u službenom listu.

Crna Gora dodatno popušta mere protiv koronavirusa

Crna Gora je dodatno liberalizovala mere protiv koronavirusa tako da rad ugostiteljskih objekata više neće biti ograničen do ponoći, okupljanja će biti dozvoljena do 100 ljudi na otvorenom, a biće dozvoljeno i održavanje muzičkih manifestacija na otvorenom.

Novim merama dozvoljen je rad noćnih klubova i diskoteka, a gosti će u njima moći da borave uz posedovanje negativnog testa na kovid-19 ili uz potvrdu o vakcinaciji.

Broj preminulih od kovida premašio 4,0 miliona u svetu

Broj smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom širom sveta premašio je četiri miliona, piše Rojters koji u svom izveštaju navodi i da mnoge zemlje imaju poteškoće sa nabavkom dovoljnih količina vakcina za imunizaciju svoje populacije.

Iako se broj novozaraženih i smrtnih slučajeva smanjio u zemljama poput Sjedinjenih Država i Britanije, nekoliko država je suočeno sa nedostatkom vakcina, jer delta soj korona virusa postaje sve dominantniji širom sveta.

Gnjilane: Preko 5 hiljade vakcinisanih

Do sada je u opštini Gnjilane protiv koronavirusa vakcinisano 5.654 osoba.

Od početka pandemije u Gnjilanu su odrađena 21.632 testa, od kojih je 6.439 bilo pozitivnih.

KP: 38 kazni zbog kršenja mera

Kosovska policija tokom proteklog dana izrekla je 38 novčanih kazni zbog nepoštovanja epidemioloških mera u borbi protiv koronavirusa.

Stamenković: Ugostiteljski objekti prednjače u kršenju mera, kovid redari ne rade svoj posao
Zdravstveni inspektori su u protekom periodu kontrolisali oko 3.300 objekata i napisali 14 kazni.
Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković kaže za RTS da je broj kontrola znatno manji u odnosu na period od januara do maja kada je bilo tri hiljade objekata i do 40 izdatih prekršajnih naloga dnevno.

„Najčešće su kontrolisani ugostiteljski objekti, sportski događaji, a kontrolisaće se i proslave i svadbe“, dodao je Stamenković.

Ističe da se u ugostiteljskim objektima i dalje krše epidemijske mere i da je očigledno da kovid redari ne rade svoj posao.

Apelovao je na sve preduzetnike da se drže propisa i da svaki obekat vidno mora istaći broj posetilaca u odnosu na površinu i kapacitet lokala, kao i da se vodi računa o fizičkoj distanci i nošenju maski.

Medicinskim sestrama koje su angažovane tokom pandemije, ministarstvo zdravlja ne produžava ugovore

Oko 360 medicinskih sestara koje su angažovane da rade za potrebe pandemije protestovalo je ispred Infektivne klinike u Prištini.

Razlog za protest je zato što im ministarstvo zdravlja nije produžilo ugovore, jer kako su naveli nemaju za to sredstva, prenosi Ekonomia onlajn.

One su bile finansirane zajmom Svetske banke kao deo hitnog projekta za borbu protiv pandemije. Bile su zaposlene po ugovoru na šest meseci.

Radovanović: Ako se veći broj građana vakciniše, epidemija na jesen biće blaža

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da je realno na jesen očekivati novi talas epidemije koronavirusa ali da bi talas trebalo da bude znatno blaži od prošlogodišnjeg.

„Ako povećamo znatno broj vakcinisanih, onda će na jesen to imati karakter jedne grbe, jednog brdašca. Ali ako ne vakcinišemo, ako ostanemo na ovim brojkama, onda ćemo imati nešto veći obim epidemije – ali ne kao prethodna tri talasa, ipak manje jer je deo populacije prokužen, a deo vakcinisan“, kazao je Radovanović agenciji Beta.

Opširnije u posebnoj vesti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.