BLOG 422. dan epidemije: Vakcine, svetlo na kraju tunela

FOTO: KoSSev

Nemačka ponovo daje „Astra-Zenekinu“ vakcinu svim starosnim grupama. Time je poništena prethodna odluka kojom je davanje ove vakcine bilo dozvoljeno samo starijima od 60 godina.

Rusija je registrovala vakcinu „sputnjik lajt“. Jednokomponentna vakcina protiv koronavirusa ima 79,4 odsto efikasnosti, što je više nego kod mnogih vakcina sa dve doze. Inače Sputnjik je do sada primilo preko 20 miliona.

Nakon Sinofarm vakcine, više od 90 posto ljudi, uzrasta od 20 do 65 godina, razvija antitela. Nešto je lošija slika kada je reč o starijoj populaciji i tu se još obavljaju ispitivanja“, za Nova.rs rekla je saradnica Instituta za primenu nuklearne energije Marija Gnjatović. Ona napominje da nema razloga za brigu, niti za odustajanje od te vakcine koju je primio najveći broj građana Srbije – Sinofarm svakako ima veliki uticaj na kolektivni imunitet.

Otvara se Kipar, samo jednu vakcinu nam ne priznaje (Nova)

Kipar se od 10. maja otvara za vakcinisane putnike iz 65 zemalja, ali od četiri vakcine koje su primali građani Srbije, jedna neće biti prihvaćena.

„Kipar će priznavati sve vakcine osim kineske, a alternativa je negativan PCR test“, objasnio je za Nova S Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turistickih agencija Srbije (YUTA).

Kako se napominje na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, putnici koji poseduju sertifikat o vakcinisanju na teritoriji Kipra neće morati da budu podvrgnuti dodatnom PCR testiranju po dolasku na Kipar, a jedini uslov je da je prošao određen broj dana od poslednje primljene doze vakcine i datuma putovanja (vakcina kompanije Džonson i Džonson 14 dana, Moderna 14 dana, Fajzer-Biontek 7 dana, Astrazeneka 7 dana). Dakle, putnici koji su primili te vakcine i prošlo je određeno vreme mogu da prođu bez PCR testova i karantina. Važno je da uz sebe imaju sertifikat o vakcinaciji.

Primećujete, „privilegija“ neće važiti za one koji su se vakcinisani kineskim cepivom „Sinofarm“.

Njima će, kao i nevakcinisanim putnicima, biti neophodan negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Po dolasku na Kipar, lice se o svom trošku dodatno testira i ima obavezu samoizolacije do dobijanja negativnog rezultata.

Lica koja imaju regulisan boravak na Kipru mogu se ukrcati na let bez negativnog testa, ali onda su dužni po dolasku na Kipar da urade dva testa – prvi odmah po dolasku (radi se na aerodromu, cena oko 30 evra, na rezultat se čeka oko 4 sata)) a drugi tri dana nakon dolaska. Vreme između dva testa se provodi u samoizolaciji. Ukoliko su rezultati testova negativni, može se prekinuti samoizolacija.

Svi putnici su u obavezi da elektronski popune propusnicu (CyprusFlightPass) 24 sata pre leta.

Pa, ako vam je Kipar iznenada postao opcije za letovanje, i naše turističke agencije vratile su ga na svoju listu hit letnjih destinacija.

Filip travel je dao 10 odsto popusta na letnje paket aranžmane za Kipar, a najjeftinija varijanta po cenovniku je za sedam noćenja po ceni od nešto više od 600 evra po osobi. Dreamland ima ponude za 10 noćenja uz avionski prevoz po ceni od 655 evra po osobi pa naviše. Olympic travel daje dodatni popust na rani buking, a u ponudi su Aja Napa, Larnaka, Limasol, Protaras, Pafos. Kod Kontikija je najpovoljniji smeštaj 59 evra za noćenje po osobi, polupansion, a Odeon za individualne putnike ima i varijantu od 27 evra, kako je navedeno na sajtu YUTA-e

SZO odobrila kinesku vakcinu Sinofarm za hitnu upotrebu

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je kineska vakcina Sinofarm protiv kovida-19 odobrena za hitnu upotrebu, javlja AP, navodeći da to otvara put da milioni doza stignu do najsiromašnijih zemalja.

Odobrenje za hitnu upotrebu predstavlja posebno odobrenje za upotrebu određenog medicinskog proizvoda, koje se izdaje u vanrednim situacijama, tokom hitnih slučajeva u javnom zdravstvu, kako bi se taj medicinski proizvod učinio dostupnim što je brže moguće ljudima kojima je to potrebno.

Opširnije u posebnoj vesti.

Beograđani najviše primali Sinofarm, žene više od muškaraca

Najviše Beograđana primilo je vakcinu kompanije Sinofarm – 706.436, zatim vakcinu kompanije Fajzer – 197.557, vakcina Sputnjik V je na trećem mestu i nju je primilo 167.775 građana, dok je vakcinu kompanije Astra-Zeneka primilo 60.837 osoba.

Kako je danas javila RTS, u Beogradu je protiv koronavirusa vakcinisano više žena nego muškaraca.

Skoro polovina punoletnih žitelja Beograda primila je makar jednu dozu vakcine, a od ukupnog broja 54 odsto su žene, a 46 odsto muškarci.

U poslednja 24 sata u ovom gradu je na koronavirus bilo pozitivno 237 osoba, što je za 29 manje nego juče, kada je pozitivno bilo 266 osoba.

Ugostitelji na Kosovu traće otvaranje venčanih sala i noćnih klubova

Predsednik Udruženja gastronoma Kosova Petrit Klokoći (Petrit Kllokoqi) u ime ovog udruženja zatražio je otvaranje noćnih klubova i venčanih sala.

On je putem objave na Fajsbuku naglasio da se broj novoobolelih slučajeva smanjuje, a da se kriza ugostitelja povećava i dodao da ako se ovaj sektor ne otvori tokom leta juna, jula i avgusta, da nema potrebe da se otvaraju ni septembra.

Kurti: Najveći kontigent vakcina će ovih dana stići na Kosovo

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da će za nekoliko dana na Kosovo stići do sada največi kontigent vakcina protiv kovid-19.

Nije govorio o kojoj je vakcini reč, ni da li je u pitanju donacija ili kupovina, ali je rekao da je njihov dolazak samo pitanje dana.

Kurti je dodao i da će i do kraja maja ili u junu stići veliki broj vakcina.

Brnabić: Do kraja maja bismo mogli do kolektivnog imuniteta

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da bi u Srbiji kolektivni imunitet mogao da se stekne do kraja maja, ali da to zavisi od građana, prenosi Nova S.

„Trenutno imamo vakcina da se vakciniše još 310.000 ljudi, ali u ponedeljak stiže još 104.130 Fajzer vakcina i stići će najmanje još 500.000 Sinofarm vakcina, što znači da bismo do kraja maja imali kapaciteta da postignemo kolektivni imununitet, ali sve zavisi od gradjana“, rekla je Brnabić u selu Rajkovac.

Premijerka je najavila da će, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nastaviti da posećuje opštine u Srbiji u kojima je slabiji odziv za vakcinaciju.

„Tokom sledeće nedelje nastavićemo predsednik i ja da obilazimo druge lokalne samouprave gde je vakcinacija slabija – Žagubica, Rača, Varvarin, Žitoradja i druge“, rekla je ona.

Kosovo: Zabranjen ulazak putnicima iz rizičnih zemalja

Kosovska vlada odobrila je odluku da se preduzmu restriktivne mere za putnike iz Indije, Brazila i Južne Afrike, zbog novih sojeva virusa rasprostranjenih u tim zemljama.

Kosovski ministar zdravlja Arben Vitia pojasnio je da građani Kosova koji dolaze iz navedenih zemalja moraju biti u karantinu 14 dana, dok onima koji borave u tranzitu 48 sati nije potreban karantin.

Za tri dana vakcinisano 1.900 zdravstvenih radnika 

Kordinator Centra za vakcinaciju u Prištini Niman Bardi na konferenciji za štampu najavio je da je trećeg dana u drugoj fazi vakcinacije do sada vakcinisano 300 ljudi.

„Trećeg dana zaredom druge faze vakcinacije do sada je vakcinisano 300 zdravstvenih radnika na nacionalnom nivou. Za tri dana dostigli smo 1.900 imunizovanih i nadamo se da će se taj broj povećavati“, rekao je Bardi na konferenciji za novinare.

Koordinator Centra za vakcinaciju u Prištini Niman Bardi najavio je da bi da na osnovu trenutnog broja dostupnih vakcina, ovaj proces bi mogao da se završi za 4-5 dana.

Srbija: 1.277 novih slučajeva koronavirusa, preminulo još 20 osoba

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida-19 preminulo 20 osoba, dok je na respiratoru njih 131. Zvanično je potvrđeno 1.277 novih slučajeva infekcije virusom korona, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju sada 3.901, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Opširnije u posebnoj vesti.

Priština: 170 novih slučajeva koronavirusa, preminulo i jednogodišnje dete

Za poslednja 24 sata na Kosovu zabeleženo je 170 novih slučajeva koronavirusa, četiri osobe su preminule, a 389 pacijenata je izlečeno, saopštio je kosovski institut za javno zdravlje.

Opširnije u posebnoj vesti.

Rusija uklonila hidroksihlorikin sa liste lekova za kovid

Rusko ministarstvo zdravlja je uklonilo hidroksihlorikin sa liste potencijalnih lekova za lečenje kovida-19, saopšteno je danas iz ministarstva zdravlja, prenosi Tanjug.

To ministarstvo je za pacijente koji su na lečenju u bolnici preporučilo korišćenje ljudskog imunoglobulina protiv kovida-19, koji se preporučuje i kao komponenta bilo kojeg antiviralnog programa, navodi TAS S.

„Hidroksihlorikin je uklonjen sa liste“, navodi se u poruci iz ministarstva.

Lista lekova koji se mogu koristiti protiv kovida-19 u Rusiji su pored ljudskog imunoglobulina, Favipiravir, Remdesvir, Interferon alfa i Umifenovir.

Ministarstvo je dodalo i dve vakcine u borbi protiv kovida – Kovivak i Sputnjik lajt.

UZPP: Kosovski zdravstveni radnici koji su odbili da se vakcinišu AstraZeneka vakcinom, ukloniti sa liste 

Kosovsko udruženje za prava pacijenata pozvalo je kosovsko Ministarstvo zdravlja da ukloni zdravstvene radnike koji su odbili da prime vakcinu AstraZeneka sa liste prioriteta za vakcinu Fajzer.

I danas gužva za vakcinaciju u TC Ušće

Na punktu za vakcinaciju u Tržnom centru Ušće i jutros se okupio veći broj ljudi iako je najavljeno da će vakcinacija početi tek u 12 časova.

Vakcinacija u TC Ušće je počela juče.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić saopštio je da je, zaključno sa jučerašnjim danom, u glavnom gradu revakcinisano 490.891 osoba, odnosno 35,3 odsto punoletnih građana. Bar jednu dozu vakcine dobile su 613.642 osobe, odnosno 44,1 odsto punoletnih građana Beograda, naveo je Vesić.

Od danas vakcinacija u tržnim centrima i u Nišu

Vakcinu protiv korone građani Niša moći će od danas da prime i na punktovima za vakcinaciju u tržnim centrima „Delta Planet“ i „Forum“, saopštio je direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan.

Vakcinacija u „Forumu“ biće organizovana od 10.00 do 18.00 sati, a u Deltinom tržnom centru od 10.00 do 19.00 sati.

Vakcinalni punktovi biće otvoreni i centralnom objektu Doma zdravlja i VIP sali hale „Čair“ (od 8.00 do 20.00 sati), u zdravstvenoj stanici Niška Banja (od 7.00 do 14.00 sati) i u zdravstvenoj stanici u Novom Selu (od 9.00 do 12.00 sati).

Modernina vakcina 96 odsto efikasna kod dece od 12 do 17 godina

Američka farmaceutska kompanija Moderna objavila je da je njena vakcina protiv koronavirusa efikasna 96 odsto kod dece uzrasta od 12 do 17 godina, prema rezultatima prvih kliničkih ispitivanja.

Dve trećine od 3.235 učesnika ispitivanja u SAD  primilo je vakcinu, a trećina je dobila placebo.

KP: Izrečeno preko 800 kazni za kršenje mera

Kosovska policija tokom proteklog dana izrekla je 816 kaznu za kršenje mera u borbi protiv koronavirusa.

Rusija registrovala Sputnjik Lajt, efikasnost 79,4 odsto

Jednokomponentna vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Lajt“ registrovana je u Rusiji, a njena efikasnost iznosi 79,4 odsto, što je više nego kod mnogih vakcina sa dve doze, saopštio je ruski Fond za direktne investicije (RFPI), javili su srpski mediji, prenoseći objavu Sputnjika.

Opširnije u posebnoj vesti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.