BLOG 317. dan epidemije: Naučnici rade na brzoj vakcini za brze mutacije

FOTO: Shutterstock

Ruski nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja po drugi put za nedelju dana privlači pažnju svetskih medija. Nakon što je konačno potvrđena efikasnost Sputnjika V u uglednom časopisu „The Lancet“, sada od naučnika u Gamaleji stiže i vest da rade na razvoju tehnologije „ubrzanog stvaranja vakcine“ protiv koronavirusa u slučaju brzih promena u genomu patogenog agensa, izjavio je direktor centra Aleksandar Ginsburg. “Istraživački centar radi na tehnologiji koja će omogućiti razvoj vakcina veoma brzo i efikasno u slučaju da patogen počne da mutira brzo“, kazao je, preneo ruski TASS. Izveštaji o opasnijim mutacijama koronavirusa redovni su već par meseci: Britanska, brazilska, sada se spominje i nemačka.

Sve o vakcinaciji – kako izgleda proces od trenutka prijave do revakcine 

RTS – Iza e-sistema namenjenog da od početka do kraja prati proces vakcinisanja stoji na desetine eksperata iz različitih sfera – IT stručnjaka, lekara, zdravstvenih radnika. U 14 koraka i svega nekoliko minuta popunjava se prijava i iskazuje interesovanje za vakcinisanje. Kada podaci uđu u sistem, ukrštaju se sa još bar desetak baza.

Taj algoritam procenjuje dostupnost vakcine u RS, procenjuje prioritetne grupe koje je utvrdio Institut za javno zdravlje RS i na osnovnu pripadnosti tom planu prioriteta i dostupnosti vakcine za koju se neko opredelio zakazuje termin“, objašnjava Petar Janjić, zamenik generalnog sekretara Vlade.

U zakazanom terminu građani treba da dođu na izabrani punkt. A kako to funckioniše na najvećem punktu za vakcinaciju našoj ekipi pokazao je tim stručnjaka koji je čitav sistem i osmislio. Kada građani stignu na sajam, najvažnije je da imaju zakazan termin, poručuje Vukašin Grozdić, zamenik predsednika Vlade.

„Svako ko dođe na sajam može doći sa potpisanom saglasnošću koja mu je poslata na mejl ili dobiti da sam popuni ovu saglasnost. Najvažnije je popunjavanje podataka i potpis, čime se daje saglasnost da bude vakcinisan. Ljudi se zadržavaju na sajmu između 20 i 25 minuta“, navodi Vukašin Grozdić.

U čitavom procesu je angažovano više hiljada lekara koji stalno rade preglede, a jedinice lokalne samouprave pružaju dodatnu podršku. Pored njih, radnim danima pomažu i učenici srednjih medicinskih škola i studenti. Svi na istom zadatku – da što kraćim putem građani stignu do vakcine.

AstraZeneka predala zahtev za registraciju vakcine u Crnoj Gori

Proizvođač vakcine AstraZeneka predao je u četvrtak zahtev za registraciju crnogorskom Institutu za ljekove i medicinska sredstva (CINMED), pišu podgoričke Vijesti i dodaju da je to prvi zahtev za registraciju vakcine u Crnoj Gori.

To, kako se dodaje, ne znači da će biti prva registrovana i upotrebljena vakcina u državi, pišu Vijesti.

Kosovski institut za javno zdravlje: Preminula jedna osoba iz Prištine, 321 novi slučaj zaraze

U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovan 321 novi slučaj zaraze koronavirusom, jedna osoba je preminula, a 313 pacijenata je izlečeno, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje. Od poslednjeg preseka stanja na koronavirus je testirana 2.534 osoba. Preminula je jedna osoba iz Prištine stara 66 godina. Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija 24: Preminulo 13, novoinficiranih 1.684

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida-19 preminulo 13 osoba, dok je na respiratoru njih 129. Zvanično su potvrđena 1.684 nova slučaja infekcije virusom korona, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju sada 3.904, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije, covid19.rs. Opširnije u posebnoj vesti.

Kineska vakcina Sinovak dobila dozvolu za masovnu upotrebu

U Kini je zvanično odobrena još jedna vakcina za masovnu imunizaciju protiv koronavirusa, a reč je o proizvodu kompanije Sinovak, saopšteno je danas iz državnog regulatornog tela za medicinske proizvode.

Kako prenosi Rojters, vakcina je dobila dozvolu nakon dvomesečnih kliničkih ispitivanja, kao i da finalni rezultati još nisu saopšteni.

Indonezija, Turska, Brazil, Čile, Kolumbija, Urugvaj i Laos izdali su hitna odobrenja za upotrebu Sinovakove vakcine KoronaVak”, saopšteno je iz te kompanije.

Prva vakcina u Kini je dobila dozvolu za masovnu upotrebu decembra prošle godine, a proizveo ju je pekinški Institut za biološke proizvode i kineska državna Sinofarm grupa.

Servis PКS za ulazak u Srbiju bez PCR testa iskoristilo 217 kompanija

Na servis Privredne komore Srbije da bez PCR testa uđu u Srbiju prijavilo se 333 privrednika iz 217 kompanija, saopštila je PKS. Servis inocovid.pks.rs omogućio je privrednicima da po olakšanoj proceduri uđu u Srbiju, uz prethodno popunjen onlajn upitnik. Jedina obaveza privrednika je da 24 sata po dolasku u Srbiju urade brzi antigenski test i da rezultate pošalju na mejl [email protected]. Spisak referentnih laboratorija za brze antigenske testove nalazi se na adresi inocovid.pks.rs.

Na inicijativu PКS, ranije je odlučeno da svi građani Severne Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Crne Gore mogu u Srbiju da uđu bez ikakvih restrikcija.

Nemačka studija: Kovid-19 može da zahvati i pankreas (N1/Hina/DPA/Rojters)

Kovid-19 može da zahvati i pankreas u teškim slučajevima tako da virus zarazi beta ćelije koje proizvode insulin, pokazala je nemačka studija.

Pankreas ili gušterača ima dva zadatka, da proizvodi enzime važne za probavu i da proizvodi i otpušta hormon insulin i glukagon koji reguliše nivo šećera u krvi.

Naučnici univerzitetske bolnice nemačkog grada Ulma kažu da bi njihovo otkriće moglo da objasni simptome slične dijabetesu otkrivene kod nekih pacijenata koji su teško pogođeni bolešću izazvanom novim koronavirusom. Takođe bi moglo da objasni pogoršanje metabolizma šećera kod osoba koje boluju od dijabetesa i koje su zaražene virusom.

Novi podaci „identifikuju ljudski pankreas kao metu zaraze virusom SARS-CoV-2 i ukazuju na to da bi zaraza beta ćelija mogla da doprinese i metaboličkom poremećaju uočenom kod obolelih od kovida-19“, navode autodi istraživanja. Rezultati studije objavljeni su u u časopisu „Nature Metabolism“.

Naučnici univerziteta Kiel ranije su pisali u časopisu o slučaju devetnaestogodišnjeg muškarca koji je počeo da pati od dijabetesa nakon što je zaražen virusom. Jedan od autora studije u Ulmu, Martin Vagner rekao je da je bilo više slučajeva poremećenog nivoa šećera u krvi kod obolelih od kovida-19.

Naučnici su izložili tkivo pankreasa virusu kako bi utvrdili može li da bude zaraženo. Analizirana su i tela preminulih od bolesti i utvrđeno je da su proteini virusa bili u pankreasu kad ih više nije bilo u plućima. Istraživanje je pokazalo da novi koronavirus zarazi ćelije pankreasa, menja njihov oblik, ometa njihove gene i njihovu funkciju.

To pokazuje da su infekcije virusom češće i traju duže nego što se ranije pretpostavljalo, kaže Vagner.

Slovenija ukinula obavezan negativan test za radnike pri ulasku u zemlju

Slovenija je povukla meru o obaveznom negativnom testu na virus korona za radnike koji svakodnevno putuju u susedne zemlje na posao, saopštila je Vlada te zemlje. Radnicima ne treba negativan test pri ulasku iz zemalja EU i Šengena u kojima je epidemiološka situacija bolja nego u Sloveniji.

Opširnije u posebnoj vesti.

Građani će dobiti poziv, revakcinu primaju na istom punktu tri nedelje posle prve doze

Princip prijavljivanja za vakcinaciju preko e-Uprave omogućio je da prioritetne grupe, pre svega zdravstveni radnici i najstariji sugrađani, prvi stignu do vakcine,rekao je za RTS direktor Kancelarije za informacione tehnologije i e-Upravu Mihailo Jovanović.

U Srbiji je do sada više od 508.000 građana primilo prvu dozu vakcine dok je 19.000 i revakcinisano. Blizu milion građana izrazilo je želju da se vakciniše, rekao je Mihailo Jovanović.

Osim preko e-Uprave, građani se za vakcinaciju prijavljuju i na broj 0800 222 334, a lokalne samouprave takođe imaju brojeve telefona za prijavljivanje.

Opširnije u posebnoj vesti.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.