BLOG 296. dan epidemije: Vučić dočekao milion doza kineske vakcine, u upotrebi već od nedelje?

FOTO: Budućnost Srbije

Pored Fajzerove vakcine i ruskog Sputnjika, građani Srbije će uskoro dobiti priliku da se vakcinišu i kineskom vakcinom. Avion sa tovarom od milion doza vakcine pod nazivom Sinofarm sleto je danas na beogradski aerodrom Nikola Tesla, a dočekao ga je Aleksandar Vučić. Imunizacija ovom vakcinom, ukoliko bude dobila sva odobrenja Agencije za lekove i medicinska sredstva, mogla bi da počne već u nedelju ili u ponedeljak, najavio je juče krizni štab Vlade Srbije.

Vučić je najavio da će od ponedeljka stići još novih 19.500 vakcina „Fajzer“, a u utorak 250.000 „Sputnjik V“. Najavio je i da će novinari biti uvršteni na prioritetnu listu za vakcinaciju.

Avion je sleteo oko 9.50. Dočekali su ga pored Vučića, i ministar Zlatibor Lončar, šef BIA Bratilsav Gašić, kao i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Kineska „Sinofarm“ je treća vakcina koja će biti u upotrebi u Srbiji, nakon „Fajzerove“ i ruske „Sputnjik V“.

U Srbiji se sa imunizacijom stanovništva započelo krajem prošle godine i to vakcinom kompanije Fajzer koja je nedavno dobila i trajnu dozvolu za upotrebu. Prve doze ruske vakcine stigle su u Srbiju dan pre Nove godine, a sa vakcinacijom stanovništva krenulo se pred Božić. Ova vakcina za sada ima samo privremenu dozvolu.

Preminuo dr Željko Marković od korone, treći lekar u 24 sata

Prof. dr Željko Marković, specijalista radiologije u Kliničkom Centru Srbije, preminuo je noćas na Infektivnoj klinici od koronavirusa, potvrđeno je portalu Nova.rs u Sindikatu lekara i farmaceuta.

Dr Marković je bio dugogodišnji direktor Klinike za radiologiju KCS i profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

On je inače treći preminuli lekar u poslednja 24 sata.

Juče je objavljeno da je u 58. godini preminuo dr Vojislav Magdić, specijalista anesteziologije i reanimacije u Zdravstvenom centru Negotin, a nakon izbijanja epidemije bio je angažovan ne samo u Negotinu, nego i u KBC Dragiša Mišović.

Zbog komplikacija usled kovida 19 juče je u KBC Dragiša Mišović preminuo profesor Branislav Filipović, specijalista psihijatrije i dugogodišnji upravnik Instituta za anatomiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, u 59. godini.

U ustanovama socijalne zaštite zaraženo 897 korisnika i 479 zaposlenih

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, zaraženo je 897 korisnika (juče 957) i 479 zaposlenih (juče 522), saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite je 4.252, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u tim ustanovama je 1.773, navodi se u saopštenju.

Srbija: Potvrđena 1.393 nova slučaja, 22 osobe preminule

Za poslednja 24 časa u Srbiji su od posledica kovida-19 preminule 22 osobe. Zvanično su potvrđena 1.393 nova slučaja infekcije virusom korona, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju sada 5.362, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije, covid19.rs.

U poslednja 24 sata testirano je 9.099 osoba.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovski institut za javno zdravlje: 363 nova slučaja infekcije, šest lica preminulo

U poslednja 24 časa na Kosovu su registrovana 363 nova slučaja zaraze koronavirusom, šest osoba je preminulo, a 418 pacijenata je izlečeno, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Od poslednjeg preseka stanja na koronavirus testirano je 1.589 osoba.

Opširnije u posebnoj vesti.

U kovid bolnicama u Vranju hospitalizovan 121 pacijent

U kovid ambulanti u Vranju tokom jučerašnjeg dana obavljena su 173 pregleda, od kojih 60 prvih.

Uzorkovana je krv kod 94 pacijenta i sačinjeno 75 RTG pluća. Urađeno je 7 pi-si-ar i 58 antigenskih testova, od kojih je 14 pozitivno.

Dijagnostikovana je bronhopneumonija kod 16 pacijenata.

U kovid bolnicama Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovan je 121 pacijent. Od tog broja 109 je pozitivno na koronavirus. Sa bronhopneumonijom je 110 pacijenata, na kiseoniku 56.

Na bolničko lečenje primljeno je 9 pacijenata, dok je 7 otpušteno. Trenutno je u kovid bolnicama u Vranju 39 slobodnih postelja, podaci su gradskog štaba za vanredne situacije.

U srpskim sredinama juče bez preminulih, 10 novoinficiranih

U srpskim sredinama na KiM u toku prethodna 24 sata preminulih nije bilo, dok je od ukupno 30 testiranih uzoraka, 10 pozitivno na koronavirus, saopšteno je iz gradskog Kriznog štaba Kosovske Mitrovice.

Od ukupnog broja novoinficiranih 8 je sa Severa Kosova i 2 sa centralnog Kosova.

Opširnije u posebnoj vesti.

Ugostiteljima na Kosovu izrečeno oko 5.000 kazni – ukupno 2.5 miliiona evra

Usled kršenja epidemioloških mera ugostiteljskom sektoru na Kosovu izrečene su novčane kazne u ukupnom iznosu od 2.5 miliona evra, piše prištinska Gazeta Express.

Ovaj medij navodi da je reč o hotelima i drugim lokalima na Kosovu koji su kršili epidemiološke mere.

„Oko 5.000 subjekata kažnjeno je sa 500 evra, a ako se izračuna, ukupan iznos je oko 2.5 miliona evra“, rekao je predstavnik ugostitelja na Kosovu, Arjan Vranica.

Vranica je kritikovao kosovske institucije zbog toga što dopuštaju političkim strankama da održavaju predizborne skupove u, između ostalog, salama za venčanje, dok je održavanje samih venčanja zabranjeno.

Popova: Rusija razvila imunitet stada

Rusija je razvila imunitet stada protiv kovida-19 uprkos relativno niskoj stopi zaraze u poređenju sa drugim državama, izjavila je danas šefica ruske Federalne službe za nadzor zaštite prava potrošača i dobrobiti ljudi, Ana Popova, prenosi Tanjug.

„Naša ekonomija funkcioniše, sve industrije funkcionišu, mi smo naučili da radimo i razvili smo imunitet stada uprkos relativno niskoj stopi zaraze u poređenju sa drugima“, rekla je Popova tokom sesije sa vodećim epidemiolozima i virusolozima, prenosi Tas.

Ona je rekla da je Rusija trenutno na 60. mestu u svetu po broju zaraženih na 100.000 stanovnika.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.