BLOG 239. dan epidemije: Novi rekordi, nove mere i nove „zone“

korona mere kovid mitrovica
FOTO: KoSSev

„Novi rekord inficiranih u jednom danu“ naslov je koji se ovih dana često može pročitati u medijima, bilo da je reč o broju novozaraženih na globalnom nivou ili u nekoj državi. Svetska zdravstvena organizacija sinoć je izvestila o još jednom – „u poslednja 24 sata u svetu je potvrđeno 628.136 novih slučajeva“ saopšteno je, što je za 120.000 više u odnosu na „rekord“ koji je ista organizacija zabeležila na globalnom nivou 30. oktobra. Rekordi se beleže i u regionu – među njima je Kosovo – gde je juče registrovano 963 novoinficiranih. U istom danu stupile su na snagu i nove mere – blaže ili strožije u zavisnosti od zone u kojoj se koja opština nalazi. Pa tako dok su građani u opštinama koje su u crvenoj zoni već od sedam uveče morali da budu u svojim domovima, građani „žutih“ i „zelenih“ opština, nisu imali ta, ali jesu druga ograničenja – od 18:00, odnosno 19:00.

Kon: Predlog medicinskog dela – kafići do 18h na dve nedelje

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je večeras da je medicinski deo Kriznog štaba predložio da nova mera u sprečavanju daljeg širenja koronavirusa bude skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata do 18 časova, a koja bi, kaže, bila oročena na dve nedelje.

Kon je za TV Pink istakao da na sednicama Kriznog štaba nije razgovarano o uvođenju policijskog časa, kao ni o produžetku jesenjeg raspusta.

Ističe da je medicinski deo štaba saglasan u tome da su mere koje već postoje dobre i da bi trebalo više da se poštuju.

Međutim sa druge strane, brojku od preko 3.000 dnevno zaraženih vidi kao pokazatelj da se mere i dalje ne poštuju, te da su potrebne dve nedelje rigoroznijih mera, a koje se pre svega odnose na noćne klubove.

Express: Kosovo nema plan za kupovinu vakcina protiv koronavirusa, Zemaj: Imamo novca za vakcinu

Kosovo još uvek nema konkretan plan za nabavku vakcina protvi koronavirusa, piše Gazeta Express navodeći da se za sada ne zna koji bi iznos novca za ovu svrhu bio izdvojen.

Iz kosovskog ministarstva zdravlja potvrđeno je za ovaj medij da će Kosovo koje je članica globalnog saveza za vakcinisanje KOVAKS, u trenutku kada bude odobrena, dobiti besplatno vakcine za 20 odsto populacije, odnosno 300.000 vakcina.

Međutim, ovaj medij javlja da kosovsko ministarstvo zdravlja još uvek nije odredilo broj vakcina koji bi dodatno trebalo da se naruče, ali i da za iste novac još uvek nije izdvojen iz budžeta.

Međutim, u odluci kosovske vlade od 5. jula 2020. u tački pet se navodi da Ministarstvo zdravlja treba da dodeli budžet za vakcinu.

Iz ovog minstarstva poručuju da sredstva nisu izdvojena zbog toga što se još uvek ne zna koja bi cena vakcine bila, i dodaju da budžet za vakcine neće predstavljanti problem Kosovu.

Kosovski ministar zdravlja, Armend Zemaj, izjavio je ujedno danas da Kosovo ima novca da plati vakcine protiv kovid-19 kada ona bude bila spremna.

U Kraljevu još 71 osoba pozitivna na koronavirus

Od 156 testiranih na koronavirus, u Kraljevu je prema poslednjim podacima pozitivna 71 osoba, saopštio je Zavod za javno zdravlje u ovom gradu.

Od početka epidemije ukupno je registrovano 2462 pozitivnih, podaci su sa ovog Zavoda.

Od poslednjeg izveštaja, u Opštoj bolnici u Kraljevu, dve osobe su preminule od posledica koronavirusa. Od početka epidemije, iz ovog grada je preminulo ukupno 49 osoba.

Doktorka Gavrilović: Jedino hitne i radikalne mere mogu da nas izvuku iz pakla

„Mi smo u sedmom, od ukupno devet krugova pakla“, tako trenutnu epidemiološku situaciju i borbu protiv korone opisuje doktorka Anđela Gavrilović iz Udružnja ujedinjeni protiv kovida.

„Jedino što može da nas možda izvadi iz pakla u koji tonemo su hitne i radikalne mere bez izuzetaka, nikakva ekonomija ne sme nikada nikome biti ispred ljudskog zdravlja i života. Sistem je pukao i već je gore nego u julu i avgustu, jer je broj bolesnih neprocenjivo veliki, ne rade se kontrolni PCR po izlečenju, zaraza se širi nekontrolisano, a oboleli od drugih stanja nemaju gde da se leče“, kaže Gavrilović.

Ona ocenjuje da Krizni nije apsolutno ništa efikasno preduzeo za kontrolu širenja epidemije u trećem talasu poslednjih nekoliko nedelja, a posebno poslednjih desetak dana.

Više o tome u posebnoj vesti

U ustanovama socijalne zaštite zaražen 341 korisnik i 209 zaposlenih

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, danas je potvrđeno prisustvo korona virusa kod 341 korisnika i 209 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad Srbije

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 1.158, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 467.

U Beogradu ponovo više od 40 odsto inficiranih u odnosu na celu Srbiju

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 3.822 slučaja koronavirusa, dok je samo u Beogradu zabeleženo 1.692 – 44 odsto od ukupnog broja, javlja RTS.

Slede Novi Sad sa 202 nova slučaja, Kragujevac sa 145 i Niš sa 130.

U Valjevu je zabeleženo 107 novih infekcija, u Kraljevu 75, Šapcu 61.

U Srbiji od početka pandemije najviše obolelih u jednom danu, preminulo 17 osoba

Za poslednja 24 časa u Srbiji su zvanično potvrđena 3.822 nova slučaja infekcije virusom korona, 17 osoba je preminulo, a 163 pacijenta su na respiratorima, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije covid19.rs.

U poslednja 24 sata testirano je 14.015 osoba.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Priština 24 časa: Preminulo 11 osoba, 765 novoobolelih

U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovano 765 novih slučaja zaraze koronavirusom, 11 osoba je preminulo, a 193 pacijenta su izlečena, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Od poslednjeg preseka stanja na koronavirus testiran je 1.791 uzorak.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Janković: Ne razmišljamo o zaključavanju, ali mere se moraju sprovoditi

Član Kriznog štaba Vlade Srbije, Srđa Janković, izjavio je u Novom danu na N1 da se u ovom trenutku ne razmišlja o najstrožijim epidemiološkim merama, odnosno zaključavanju.

„To je daleko. To nije opcija koja je na stolu, nije mera o kojoj se razmišlja. Pokušavamo da stvari rešimo na takav način da do zaključavanja ne dođe“, istakao je Janković.

On poručuje i da „zaključavanje“ nije rešenje, zbog toga što bi onda „ljudski životi bili ugroženi na drugačiji način“.

„Maske nosite svuda gde može doći do međuljudskih kontakata. Kažnjavanje nije u žiži interesovanja. Mi pokušavamo da dopremo do ljudi racionalnim argumentima. Međutim, svesni smo da je to pomalo utopijski i da je neophodna sankcija da bi se sprovodio bilo koji zakon“, izjavio je Janković.

Janković kaže da treba naći dugoročnu ravnotežu, da se životni tokovi ne uguše, uključujući i ekonomiju, a da zdravstveni sistem funkcioniše.

„Da smo malo doslednije sproveli mere do sada, možda situacija ne bi bila ovoliko nepovoljna. Ovo je odsutan trenutak kada možemo da sprečimo da porast broja zaraženih postane ekstreman. Svako od nas mora da učini sve da problem može da se razume, kako bi mogao da se reši“, smatra Janković.

Janković se nada da će se što pre završiti ispitivanje vakcina, kao i da će se one, u slučaju odobrenja, postepeno davati građanima, u zavisnosti od izloženosti.

PAK: Kako zaposleni mogu dobiti dozvolu za kretanje nakon stupanja mere ograničenja

Poreska administracija Kosova oglasila se kasno sinoć – nekoliko sati nakon stupanja na snagu novih mera u borbi protiv pandemije koronavirusa sa objašnjenjem kako se može pribaviti dozvola za kretanje u vreme kada je aktivna mera zabrana kretanja i na koga se ova dozvola odnosi.

„Poreska Administracija Kosova obaveštava sve biznise, (čijim se zaposlenima traži dozvola za kretanje u sklopu obavljanja radnih zadataka) prema dozvoljenim kodovima od strane Ministarstva trgovine i industrije, da preko elektronskog sistema EDI mogu da se opreme sertifikatom za zaposlenog“, saopšteno je iz PAK-a, prenosi Zeri.

Više o tome u posebnoj vesti

Usvajanje izmena zakona otvorilo debatu – da li je dobro da vakcinacija bude obavezna

Debatu da li vakcina treba da bude obavezna otvorile su izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje su juče stupile na snagu u Srbiji, piše N1.

Prekjuče usvojene, od juče na snazi izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđaju obaveznu i preporučenu imunizaciju, ali i veća ovlašćenja resornog ministra.

Sada će ministar moći da dodatno odlučuje ko može i pod kojim uslovima da ulazi i izlazi iz zemlje, ali i da posebnim aktom naređuje obaveznu, odnosno preporučenu vanrednu imunizaciju.

Više o tome u posebnoj vesti.

778 kazni izrečeno zbog nepoštovanja mera

Kosovska policija izrekla je u prethodna 24 sata 778 kazni zbog nepoštovanja mera u borbi protiv koronavirusa propisanih zakonom o pandemiji.

Preminula osoba iz K. Mitrovice, čak 97 novoobolelih u srpskim sredinama na KiM

U opštinama na KiM sa većinski srpskim stanovništvom, od ukupno 189 testiranih uzorka koji su pristigli u toku jučerašnjeg dana, broj novoobolelih je 97, preminula je jedna osoba, a 17 lica je izlečeno, saopštio je Krizni štab podatke iz poslednjeg preseka.

Više o tome u posebnoj vesti

Istraživanje: Novi mutirani tip korone ima slabu tačku

Nova naučna studija otkriva da je ista mutacija koja je omogućila SARS-CoV-2 virusu da se toliko proširi po svetu među ljudskom populacijom, možda zapravo i njegova slaba tačka koju bi ubuduće trebalo ciljati, prenosi Nova.rs.

Jedan od sojeva novog koronavirusa, trenutno najčešći u svetu, zove se D614G. Testiranjem na zamorčićima, naučnici sa Univerziteta Severna Karolina i Viskonsin-Medison, otkrili su da se taj specifičan tip novog koronavirusa umnožava brže i širi lakše od originalnog kineskog koronavirusa – D614G je čak deset puta potentniji od originalnog virusa, a sve zbog unapređene sposobnosti infiltracije njegovog šiljastog proteina, koji mu daje izgled krune i pomoću kojeg ulazi u ljudske ćelije.

Prema navedenoj studiji, kovid-19 koji uzrokuje D614G širi se brže, ali uzrokuje manje teških oboljenja od originalnog virusa i osetljiviji je na lekove, uključujući i terapiju antitelima, prenosi Dnevnik.hr.

Na Infektivnoj Klinici u Novom Pazaru 25 pacijenta

Na Infektivnoj klinici bolnice u Novom Pazaru nalazi se 25 pacijenata, a u privremenoj kovid bolnici u novopazarskoj banji leči se njih pet, javlja RTS.

Povećava se i broj pregleda u kovid ambulantama, pa Zavod za javno zdravlje upozorova da bi se mogala ponoviti situacija iz jula.

Doktorka Majda Ivković, portparolka Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru, kaže da se veliki broj građana leči kod kuće i poziva ih da se sa prvim simptimima jave u kovid ambulantu.

Preko 10.000 aktivnih slučajeva na Kosovu

Juče je na Kosovu registrovano više od 900 novih slučajeva koronavirusa, kao i 13 smrtnih slučajeva.

Usled pogoršanja epidemiološke situacije na Kosovu je sada broj aktivnih slučajeva 10.192, dok je broj smrtnih slučajeva dostigao 798.

Do sada je testirano 115.794 uzoraka od čega je koronavirus potvrđen kod 27.851, od toga je izlečeno 16.862 ljudi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.