BLOG 198. dan epidemije: Veliko nepoklapanje zvaničnih podataka sa istraživanjem medija

Foto: KoSSev

U julu ove godine u Srbiji je umrlo 1.896 ljudi više nego što je prosečno umiralo proteklih deset godina u tom mesecu, pokazuje analiza koju je uradio Nikola Zdravković, urednik naučnog časopisa “Odiseja”. Tokom ovog meseca, s druge strane, zvanično je prijavljena 291 žrtva kovida, ali dok svakako „višak smrtnosti“ ne treba u potpunosti pripisati kovidu, „sa zvaničnom statistikom o broju umrlih nešto definitivno nije u redu“. Iako pod dnevnim pritiskom medija da objasne sve više navoda o manipulisanju zvanične statistike o preminulima od kovida, nadležni za sada najavljuju reviziju podataka tek po okončanju epidemije. I dok u Srbiji deo kritičke javnosti vlast optužuje da je podacima o preminulima manipulisala da bi se stvorio utisak da je bezbedno organizovati parlamentarne izbore, ova pandemija preti da odloži američke predsedničke izbore, budući da je jedan od dva kandidata i trenutni predsednik SAD, Donald Tramp, hospitalizovan zbog koronavirusa juče, mesec dana pre održavanja izbora.

Kon: Novi udar korone u Srbiji očekuje se u novembru, sada smo u pripremama za taj najteži period

Novi udar korone u Srbiji očekuje se u novembru, sada smo u pripremama za taj najteži period, rekao je epidemiolog Predrag Kon. „Ja ponovo naglašavam i preporučujem nošenje maske, i to ne samo u zatvorenom prostoru nego i na otvorenom“.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovo 24 sata: 59 novoinficiranih, preminulo dvoje

U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovano 59 novih slučajeva inficiranja virusom korona, dve osobe su preminule, dok je broj izlečenih pacijenata 69, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija 24 časa: Zvanično 59 inficiranih, jedna osoba preminula

U poslednja 24 časa u Srbiji je zvanično potvrđeno 59 novih slučajeva infekcije virusom korona, jedna osoba je preminula, na respiratorima je 21 pacijent, saopšteno je na sajtu ministarstva zdravlja Srbije.

Opširnije u posebnoj vesti.

U srpskim sredinama 6 novoobolelih od covid-19

Šest je novoobolelih osoba od covid-19 u opštinama sa većinski srpskim stanovništvom, od ukupno 30 testiranih, saopštio je Krizni štab podatke iz poslednjeg preseka.

Novooboleli su iz Štrpca –  četvoro, Gnjilana – jedan i jedan iz Zvečana.

Opširnije u posebnoj vesti.

BIRN objavio bazu podataka o svakom preminulom od korone

BIRN je takođe jedan od istraživačkih medija koji se mesecima bavio prikupljanjem podataka o preminulima od kovida-19 u Srbiji, a svoju bazu podataka o preminulima učinili su dostupnim javnosti. Podaci su preuzeti iz Informacionog sistema Covid-19 zaključno sa 1. junom, a na osnovu kojih su nastala istraživanja ove Balkanske istraživačke mreže. Istovremeno je pozvao građane da sami – istraže podatke, ali i da im se jave i podele sa njima svoje priče na [email protected]

Podaci u bazi pokrivaju period od 19. marta 2020. godine, kada je zabeležen prvi smrtni slučaj, zaključno sa 1. junom.

“U tom periodu zabeležen je 1.081 smrtni slučaj u kovid bolnicama. Krizni štab je saopštio da je u tom periodu preminulo 224 pacijenata”, navodi BIRN.

Tabelu, koju je BIRN objavio, moguće je pretražiti po nekoliko kriterijuma: datumu rođenja, rezultatu testa, datumu smrti i nazivu kovid bolnice u kojoj je pacijent preminuo.

Opširnije u posebnoj vesti.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.