BLOG 195. dan epidemije: Problem u informacionom sistemu ili prećutkivanje podataka?

FOTO: KoSSev

Mesecima unazad mediji, deo javnosti, kao skoro 3.000 lekara potpisnika peticije Udruženi protiv kovida sumnjaju u tačnost zvaničnih podataka u vezi sa epidemijom koronavirusa. I dok je za to vreme zvanično negirano da su podaci netačni, epidemiolog Predrag Kon potvrdio je nedavno da je na osnovu podataka iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, od marta do juna, bilo tri puta više smrtnih slučajeva nego što je sistem prikupio i što je zvanično objavljeno. Problem je, poručuje Kon, u informacionom sistemu. Isto to je prethodno tvrdio i epidemiolog Zoran Radovanović, ali uz naznaku da su nadležni sve vreme imali prave podatke, te da je cilj bio da se situacija prikaže boljom nego što jeste. Ministar zdravlja Srbije, Zlatibor Lončar, sa druge strane, poručuje da ništa se nije prećutkivalo i da ne postoje konačni rezultati, jer tek sledi revizija.

Pomoć kosovske vlade dodeljivaće se preduzećima, a ne radnicima lično

Kosovka vlada nedavno je izdvojila 87 miliona evra u sklopu programa o ekonomskom oporavku, od čega je 60 miliona evra odvojeno za subencije zarada za privatni sektor.

Zamenik ministra finansija, Agim Krasnići (Krasniqi), rekao je za Kljan Kosova da će fokus biti na privatni sektor, jer je ovaj sektor, kako navodi, bio izuzetno pogođen pandemijom.

Krasnići dodaj da će se novac uplaćivati na račun vlasnika preduzeća, te da se neće dodeljivati radnicima lično.

U Šumadijskom okrugu dvoje novozaraženih

Od 120 urađenih uzoraka u laboratoriji “Kraguj” Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu, koronavirus potvrđen je kod dve osobe iz Šumadijskog okruga.

Jedna osoba je iz Kragujevca, druga iz Aranđelovca.

U kragujevačkom Kliničkom centru nalazi se 16 pacijenata. Četvoro je na respiratoru.

Brnabić zahteva pojačane kontrole mera zbog „uvećanja broja inficiranih“

Premijerka Srbije, Ana Brnabić zatražila je od svih gradonačelnika pojačanu kontrolu preventivnih mera u svojim opštinama, a zbog, kako je saopštila, povećanja broja inficiranih.

Brnabićeva zahteva od gradonačelnika i predsednika opština da situaciju shvate ozbiljno i iskoriste sve resurse kako bi stepen preventivnih mera u zaštiti od korona virusa bio na najvišem nivou,prenosi Blic

U tom smislu, zahteva da se striktno poštuje nošenje maski u gradskom prevozu, zatvorenim prostorijama, posebno prodavnicama i tržnim centrima. To se, osim na građane, odnosi i na zaposlene.

Ukupno 62 osobe zaražene koronavirusom u ustanovama socijalne zaštite

Zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo virusa kovid 19 kod 47 korisnika i 15 zaposlenih, saopšteno je iz Ministarstva rada, javlja RTS.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 1.033, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 417, navodi se u saopštenju.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji, dodaje se u saopštenju.

Jedna osoba preminula u Srbiji, porast broja inficiranih – 111

U poslednja 24 časa u Srbiji je zvanično potvrđeno 111 novih slučajeva infekcije virusom korona, jedna osoba je preminula, na respiratorima je 23 pacijenata, saopšteno je na sajtu ministarstva zdravlja Srbije.

Prema poslednjim podacima, hospitalizovano je 276 osoba, dok se na respiratorima nalazi 23 pacijenata.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Priština 24 časa: Dvoje preminulo, registrovana 43 nova slučaja

U poslednja 24 časa na Kosovu su registrovana 43 nova slučaja inficiranja virusom korona, dve osobe su preminule, dok je broj izlečenih pacijenata 123, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Jedna osoba preminula je u Univerzitetsko kliničko-bolničkom centru u Prištini, a druga u Opštoj bolnici u Prizrenu.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

U užičkoj bolnici hospitalizovano dva pacijenta na respiratorima

U užičkoj bolnici hospitalizovano je devetoro pacijenata pozitivnih i suspektnih na kovid-19, četvoro je na intezivnoj nezi, od kojih je dvoje na respiratorima, saopštila je PR Zdravstvenog centra Užice Danijela Vasiljević.

Jučerašnji izveštaj je pokazao da je u bolnici šestoro hospitalizovanih, što ukazuje da je u toku poslednja 24 sata primljeno još troje pacijenata.

Vasiljević je navela i da je u privremenoj kovid bolnici u Krčagovu smešteno 19 pacijenata.

Hospitalizovana 22 pacijenta u Vranju, od njih je troje pozitivno

U vranjskoj kovid bolnici hospitalizovana su 22 pacijenta, od kojih su tri pozitivna na koronavirus. Od tri otpuštena pacijenta, jedan je transportovan u Klinički centar Niš, piše RTS.

Primljeno je sedam bolesnika, a trenutan broj slobodnih bolesničkih postelja je 158. Među hospitalizovanima nema dece, saopštava gradski štab.

U kovid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana obavljeno je ukupno 86 pregleda. Od tog broja 30 je prvih, a 56 kontrolnih pregleda. Uzorkovana je krv kod 41 pacijenta i sačinjeno je 38 RTG pluća.

Takođe, urađena su 44 brza testa i 9 pi-si-ar testova. Dijagnostifikovana je bronhopneumonija kod četiri pacijenta.

Od danas turističke agencije ne prodaju aranžmane

Turističke agencije u Srbiji od danas ne prodaju aranžmane jer su osiguravajuće kuće odbile da ih osiguraju, sa obrazloženjem da je visok rizik, između ostalog i zbog pandemije kovida 19, rekao je direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić, javlja Beta.

On je kazao da putnici koji su do danas uplatili aranžmane i trenutno ih koriste ili su dobili zamenske vaučere imaju osiguranje dok ih ne iskoriste.

„Turističke agencije, zbog nemogućnosti da plate osiguranje, od danas nemaju licence i mogu da prodaju samo pojedinačne usluge, karte ili smeštaj u hotelu jer se to osigurava na drugi način“, rekao je Seničić.

Istakao je da osiguravajuće kuće nisu pristale da osiguravaju agencijske aranžmane ni pod uslovom da podignu cene polisa, a da su to najavile tek pre dve nedelje i turističke agencije „dovele pred svršen čin“

„Država nije antikriznim merama pomogla turističke agencije koje su jedan od pandemijom najpogođenijih sektora, a sada je zbog nemogućnosti da osiguraju aranžmane zakucan poslednji ekser u mrtvački sanduk“, rekao je Seničić.

On je rekao da se sada pregovara sa osiguravajućim kućama da bar za tri meseca produže ugovore o osiguranju kako bi agencije u međuvremenu našle rešenje.

Prema domaćim propisima polise osiguranja mogu, kako je rekao, da prodaju i banke, ali su uslovi mnogo stroži i premije skuplje.

Da bi banka osigurala aranžmane traži, prema njegovim rečima, hipoteku na imovinu ili depozit u gotovini, a to većina agencija neće moći da obezbedi.

„Država nije na vreme uredila oblast osiguranja i odredila ko će da bude titular osiguranja što sada traže banke. U drugim državama postoje agencije za depozite, koje u slučaju spora zastupaju putnika“, rekao je Seničić.

Osiguravajuće kuće, prema njegovim rečima nisu do sada obavljale posao valjano pa su prodavale polise, a da nisu proveravale imovinu agencije i to je ponekad bio veliki problem kada agencija ne realizuje aranžman i treba da ga neko plati.

Ministar trgovine turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić juče je rekao da se u dogovoru sa bankama traži rešenje kako bi turističke agencije dobile licencu.

Vučić: Kompletna revizija podataka o broju umrlih, država ništa nije krila

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija uraditi kompletnu reviziju podataka o broju umrlih od kovid-19 i poručio da država ništa nije krila.

Prilikom obilaska radova na kovid bolnici u Zemunu rekao je da je on informacije koje je epidemiolog Predrag Kon izneo u javnost shvatio drugačija – da je ukupna stopa mortaliteta tri puta veća nego istog perioda prošle godine i dodao da će revizija, kao I u drugim zemljama biti rađena i to od strane kliničara.

Država će platiti svaku vakcinu

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, naveo jeda će Srbija uvesti vakcine kada bude sigurna u njihov kvalitet, kao i da će biti naručena iz zemlje za koje domaće agencije i lekari budu rekli kada izuče njihov sastav.

Kaže da će, prema najavama vakcina biti skupa, između 10 i 12 evra po dozi i da obično kompletna vakcina dolazi u dve doze.

„Ako bude više dobrih vakcina, dobićete više dobrih vakcina, ako bude jedna jednu. Te vakcine su skupe, one se po dozi kreću između 20 i 27 evra“, rekao je Vučić i dodao da su to dve doze, te da će država po čoveku platiti između 2.000 do 3.000 dinara.

KP: Izrečeno preko 500 kazni zbog kršenja epidemioloških mera

Službenici Kosovske policije izrekli su u poslednjih 24 sata 562 novčane kazne u skladu sa Zakonom o covid-19, navodi se u dnevnom izveštaju policije.

Opšta bolnica Peć: Hospitalizovano 10 kovid pacijenata

U Opštoj bolnici u Peći trenutno je na lečenju 10 kovid pacijenata, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove. Nema pacijenata koji su u teškom opštem zdravstvenom stanju, a 4 pacijenta su na terapiji kiseonikom, navode još.

U poslednja 24 časa, izlečeno je dva kovid pacijenta.

Iako ispunjava merilo, Srbija i dalje na crvenom spisku zabrane putovanja u EU

Srbija je, iako ispunjava osnovno merilo EU za ulazak građana trećih zemalja u uslovima epidemije koronavirusa, i dalje na „crvenom spisku“ zemalja čiji državljani zbog epidemije ne mogu bez karantina ili testa putovati u Evropsku uniju.

Srbija je ispunila merilo EU da državljani neke zemlje mogu bez ograničenja doći u EU, ako je u njihovoj zemlji zaraženih koronavirusom manje od 16 na 100.000 stanovnika. Međutim, Komitet ambasadora stalnih predstavnika članica EU (COREPER) odlučio da se propisi o ulasku stranaca ne menjaju, rekli su izvori u Savetu ministara Unije u Briselu.

U EU bez ograničenja za sada i dalje mogu putovati samo državljani Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Novog Zelanda, Ruande, Južne Koreje, Tajlanda, Tunisa, Urugvaja, kao i Kine, pod uslovom da ona odobri slobodno putovanje državljana zemalja EU na svoju teritoriju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.