BLOG 194. dan epidemije: Zvanične brojke zaraženih i preminulih stabilni, ali ne uvek tačni?

Foto; KoSSev

Zvanični podaci u elektronskoj bazi sajta covid.rs ne podudaraju se sa brojem pisanih lekarskih izveštaja u kojima je kao neposredni ili osnovni uzrok smrti zaveden kovid 19, potvrdio je juče epidemiolog Predrag Kon, nakon više meseci optužbi dela stručne javnosti da se broj preminulih od covid-19 umanjuje. U period od marta do juna Kon navodi da je pronašao 210 smrtnih ishoda kojima je upisano u potvrdi o smrti bilo napisano kao neposredni ili osnovni uzrok smrti kovid 19, a da je zvanično 118 takvih slučajeva zvanično prijavljeno. Neki od nedostataka elektronske baze nadomešteni su, a prikupljanje podataka olakšale su i kovid ambulante pa su sada „podaci vrlo približni i vrlo tačni“, tvrdi Koh. Zbog sumnji u zvaničnu statistiku o broju preminulih od zaraze koronavirusom skoro 3.000 lekara potpisnika peticije Udruženi protiv kovida, zatražili su smenu kolega iz republičkog Kriznog štaba. 

Ponovo proglašena vanredna situacija u opštini Trstenik

Posle dve nedelje opština Trstenik ponovo je uvela vanrednu situaciju zbog pogoršane epidemiološke situacije i porasta broja obolelih od korona virusa.

Štab za vanredne situacije takođe je doneo i nove mere, kojima se pored ostalog zabranjuje okupljanje više od 5 osoba u zatvorenom i otvorenom prostoru. U gradskim prevozima distanca od 2 metra i nošenje maski je obavezno.

Zabranjene su svečanosti i održavanje svih sportskih i ostalih manifestacija.

Ugostiteljski objekti i noćni klubovi, koji nemaju baštu, neće raditi od 21:00 do 06:00.

U ustanovama socijalne zaštite zaražena 52 korisnika i 15 zaposlenih

Zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod 52 korisnika i 15 zaposlenih, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 1.028, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 416.

U Srbiji nema preminulih, registrovana 72 nova slučaja

U poslednja 24 časa u Srbiji su zvanično potvrđena 72 nova slučaja infekcije virusom korona,nema preminulih osoba, na respiratorima je 21 pacijent, saopšteno je na sajtu ministarstva zdravlja Srbije.

Prema poslednjim podacima, hospitalizovano je 269 osoba, dok se na respiratorima nalazi 21 pacijent.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Priština 24 časa: Novoinficiranih 46, nema preminulih

U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovano 46 novih slučajeva inficiranja virusom korona, nema preminulih, dok je broj izlečenih pacijenata 62, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Broj preminulih od početka pandemije je 625, dok je od poslednjeg preseka stanja na koronavirus testirano 580 osoba.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Lončar na pitanje o podacima dr Kona: Kao da vam je draže da ima što više mrtvih

Reagujući na izjavu doktora Predraga Kona da podaci pokazuju da je u Beogradu do kraja juna bilo tri puta više mrtvih od kovida-19 nego što je zvanično objavljeno, ministar zdravlja Zlatibor Lončar obratio se novinarki rečima da mu je jasno da joj smeta jedan od najboljih rezultata koji Srbija ima.

„Kon je lepo ogbrazložio da tu ima nečega što nije ušlo u sistem, nečega što nije prijavljeno ili bilo šta, ali smo krajnje razjasnili da ne postoji nijedna stvar koja je prijavljena, za koju smo znali, a da nije objavljena. Ali sada postoji dodatna analiza, i ono što sam vam ja rekao – da li će neko i nekada uspeti da vam odgovorno tvrdi zbog čega je neko umro? Ne, neće, sad da vam kažem! Iz kog razloga? Jer jedino ko može da vam kaže razlog smrti, to je kada se uradi obdukcija, a nijednom od tih pacijenata nije urađena obdukcija”, kazao je Lončar odgovarajući na pitanja na današnjoj konferecniji za novinare.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

U Vojvodini aktivna 203 slučaja

U Vojvodini je trenutno aktivno 203 slučaja kovid-19, a najviše ih je u Novom Sadu 77, saopštio je Institut za javno zdravlje Vojvodine, piše RTS.

U saopštenju se navodi da se u odnosu na predhodnu sedmicu „uočava stabilizacija broja registrovanih slučajeva na niskom nivou” i ističe da se dnevni broj registrovanih slučajeva kreće u rasponu od pet do 12, i češće je jednocifren.

Institut za javno zdravlje Vojvodine i dalje ocenjuje epidemiološku situaciju u pokrajini kao nesigurnu.

„Još uvek je prisutna široka geografska rasprostranjenost i aktivnost virusa na teritoriji pokrajine, što ukazuje na potrebu primene mera zaštite i u narednim nedeljama. Aktivni slučajevi su prisutni u 33 od 45 opština u AP Vojvodini, a u 24 opštine je prisutno manje od pet aktivnih slučajeva”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje i da među obolelima dominira radno aktivno stanovništvo.

„Registrovani su pojedinačni slučajevi obolevanja dece školskog uzrasta. Obolevanje dece je povezano sa boravkom u drugim zemljama ili je do zaražavanja došlo od prethodno obolelih roditelja. Nije registrovano prenošenje oboljenja među decom u školskim uslovima”, navodi se u saopštenju Instituta.

U Čačku hospitalizovano sedam pacijenata

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je sedam pacijenata, navodi se u izveštaju Radnog tima za praćenje širenja koronavirusa na teritoriji tog grada, za 29. septembar 2020. godine.

U protekla 24 časa nije bilo prijema i otpusta pacijenata.

U prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak u poslednja 24 časa, sa simptomima i znacima kovid infekcije pregledano je deset pacijenata, od kojih je šest prvih pregleda.

Srpske sredine na KiM: Četvoro novobolelelih i 8 izlečenih

Od 25 uzoraka testiranih na kovid-19, čiji su rezultati pristigli u toku jučerašnjeg dana, u srpskim sredinama na KiM registrovana su četiri nova slučaja, dok je osam osoba izlečeno, saopštio je Krizni štab u Kosovskoj Mitrovici.

Na severu KiM u poslednja 24 časa registrovano je troje novoobolelih, dok je isto toliko osoba izlečeno.

U srpskim sredinama južno od Ibra, od kada je prva infekcija registrovana tek u drugom talasu, registrovano je ukupno 267 slučaja koronavirusa.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

U Užicu hospitalizovano šestoro pacijenata

U užičkoj bolnici hospitalizovano je šestoro pacijenata pozitivnih i suspektnih na kovid-19, što je za jedan slučaj više nego prethodnog dana.

Od ukupnog broja hospitalizovanih, troje pacijenata je na intezivnoj nezi, saopštila je PR Zdravstvenog centra Užice Danijela Vasiljević.

Navela je i da je u privremenoj kovid bolnici u Krčagovu smešteno 18 pacijenata, koliko ih je bilo i juče.

KP: Izrečeno preko 500 kazni zbog kršenja epidemioloških mera

Službenici Kosovske policije izrekli su u poslednjih 24 sata 581 novčanih kazni u skladu sa Zakonom o covid-19, navodi se u dnevnom izveštaju policije.

Opšta bolnica Peć: Situacija sa covid-19 stabilna

U Opštoj bolnici u Peći trenutno je na lečenju 12 kovid pacijenata, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove. Nema pacijenata koji su u teškom opštem zdravstvenom stanju, a 6 pacijenata je na terapiji kiseonikom, navode još.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.