BLOG 191. dan epidemije: Produžen rad ugostiteljskih objekata za sat vremena

Koronavirus
Ilustracija/FOTO: KoSSev

Kosovska vlada uvela je novi set mera u borbi protiv pandemije koronavirusa. U novoj odluci koja je stupila na snagu sinoć, našle su se pojedine stare mere, ali i nove, među kojima je i produžetak rada ugostiteljskih objekata za sat vremena, dozvola građanima da prisustvuju verskim obredima i održavanje pojedinih kulturnih i sportskih događaja. Ujedno je ukinuta odluka od 28. jula, kojom je, između ostalog, uveden policijski sat za 13 opština na Kosovu, ali i produžen policijski sat za četiri opštine na Severu koji je na snazi od 8. jula.

Zatvorena sva kovid odeljenja u bolnici u Jagodini

U Opštoj bolnici u Jagodini zatvorena su sva kovid odeljenja i bolnica se vratila redovnim aktivnostima, izjavio je direktor te ustanove Miloš Lukić, prenosi N1.

“Zadržane su sve mere predostrožnosti, pa tako i dalje radi kovid ambulanta, ali samo tokom dana, a ne i noću kao što je to bilo do sada. U Jagodini, u poslednjih 20 dana, nismo imali nijedan pozitivan slučaj korona virusa i nije bilo preminulih“, naveo je Lukić.

On je, u izjavi koju je objavila gradska uprava u Jagodini, poručio kako je „izuzetno važno da nema pozitivnih slučajeva korona virusa u školama, vrtićima, Gerentološkom centru, Domu učenika, i ostalim ustanovama“, te da su se zbog toga opredelili da zatvore sva kovid odeljenje u Opštoj bolnici.

Zemaj ne isključuje mogućnost „potpunog zatvaranja“, ako se uveća broj novoinficiranih

Kosovski ministar zdravlja, Armend Zemaj, poručio je na današnjoj konferenciji za štampu, a nakon uvođenja novih, blažih, mera, da ne isključuje mogućnost „potpunog zatvaranja“, ukoliko se mere na budu poštovali i ukoliko se poveća broj inficiranih, prenosi prištinska koha.

Upozorio je na primenu novčanih kazni za preduzeća i zatvaranje u slučaju nepoštovanja mera koje su obuhvaćene novom odlukom vlade.

„Sve dozvoljene aktivnosti treba da se sprovode na osnovu upstva i priručnik za kovid-19. Na osnovu nadležnosti predviđenih Zakonom o sprečavanju širenja kovid-19, za one koji krše pravila, neće biti izrečene opomene, već će kazne i zatvaranje ići direktno“, rekao je Zemaj, najavivši ujedno da će se još 75 inspektora pridružiti timu koji će vršiti nadzor.

Srbija 24 sata: 74 novoinficiranih, nema preminulih

U Srbiji su na današnji dan, do 15 časova registrovana još 74 nova slučajeva sa potvrđenom infekcijom virusa korona, preminulih nije bilo, dok je broj hospitalizovanih pacijenata 266, saopšteno je na sajtu ministarstva zdravlja Srbije.

Više o tome u posebnoj vesti

Na Kosovu dve žrtve, 46 novih slučajeva infekcije, 77 izlečeno

U poslednja 24 časa na Kosovu su registrovana 46 nova slučaja inficiranja virusom korona, dve osobe su preminule, dok je broj izlečenih pacijenata 77, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Više o tome u posebnoj vesti

KP Sever potvrdila: Ukinuta mera zabrane kretanja, produžen rad objekata

Mera zabrane kretanja u noćnima satima ukinuta je novom odlukom kosovske vlade, potvrdio je za KoSSev portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.

Radović je takođe potvrdio da je ujedno produžen rad ugostiteljskih objekata i prodavnica za sat vremena – od nekadašnjih 22:30 na 23:30.

Više o tome u posebnoj vesti

Za sutra planirano sedam letova iz Švajcarske

Švajcarska je odlučila da ukloni Kosovo sa „crne liste“ i ukloni zabraniu ulaska za građane Kosova od 28. septembra. U međuvremenu je najavljeno i ponovno uspostavljanje avio linija.

Ove navode potvrdio je menadžer za planiranje letova na aerodromu „Adem Jašari“, Driton Hiseni.

„Sedam novih letova zakazano je za nedelju, 27. septembar, a mnogo više potvrđeno za sledeću nedelju, Dobrodošli“, oglasio se Hiseni na Fejsbuku.

Tri puta manje pacijenata obolelih od kovid-19 u Peći

U opštoj bolnici u Peći poslednjih dana smanjio se broj pacijenata koji su hospitalizovani, a koji su oboleli od kovid-19.

Trenutno se u ovoj bolnici leči 19 pacijenata, što je tri puta manje nego u prethodnom periodu kada je broj hospitalizovanih dostigao 70, javlja Koha.

Usled umanjena broja pacijenata, tri odeljenja ove ustanove vratila su se redovnim aktivnostima.

Ova bolnica, međutim, ujedno je spremna za drugi talas koronavirusa.

Umanjenje broja inficiranih zabeleženo je i u domovima zdravlja u Peći, javlja Koha.

SZO: Broj preminulih od kovid-19 mogao bi dostići dva miliona pre široke upotrebe vakcine

Broj preminulih od kovid-19 mogao bi se udvostručiti na dva miliona pre široke i uspešne upotrebe vakcine, a broj bi mogao biti i veći bez zajedničkog delovanja za suzbijanje pandemije, rekao je Majk Rajan (Mike Ryan), šef odeljenja Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za vanredne slučajeve.

“Ako to ne učinimo (ne preduzmemo usklađene aktivnosti) broj o kojem govorite (dva miliona) ne samo da je zamisliv, već je i nažalost, vrlo verovatan”, izjavio je Rajan, prenosi Radio slobodna Evropa.

Broj preminulih u svetu od posledica kovid-19 je prema poslednjim podacima objavljenim na sajtu worldometers nešto iznad 992.000.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.