BLOG 189. dan epidemije: od danas državljani Srbije mogu na Kipar

Foto: KoSSev

Osobe koje se vraćaju iz inostranstva, posebno zemalja regiona trenutno se smatraju potencijalnim izvorima zaraze, insistiraju iz republičkog Kriznog štaba. Podaci postotka zaražavanja osoba koje se vraćaju sa odmora ili poslovnih obaveza, javnosti bar, nije poznat. Prema rečima nadležnih, zahvaljujući meri specijalnog nadzora, ustanovljeno je da je od 23.000 stanovnika koji su se od prošlog petka, kada je ta mera i uvedena, vratili u zemlju, 36 ih je imalo simptome kovida. Koliko je indikovano za testiranje, međutim, takođe nije poznato. S druge strane, zvanična statistika o zaražavanju poznata je za učenike, od oko 850.000 đaka, u Srbiji je trenutno 60 zaraženih.

Kon: Uvođenje karantina nije sprovodivo, škole neće biti zatvarane

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da nije tačno da građane Srbije od 1. oktobra čeka uvođenje karantina zbog epidemije koronavirusa, i da tako nešto „nije ni sprovodivo”, prenosi N1 pisanje Bete.

Kon je za RTS izjavio da se ne isključuje uvođenje strožijih mera ukoliko se epidemiološka situacija pogorša, ali da to za sada nije u razmatranju.

On je naveo da nije tačno ni da će škole biti zatvarane ukoliko se počnu pojavljivati veći broj zaraženih koronavirusom.

„Nastava je tako organizovana po grupama da ako se dvoje u grupi zarazi koronavirusom ta se grupa isljučuje i prelazi na onlajn nastavu”, kazao je Kon i dodao da uz takvu organizaciju neće biti potrebno zatvarati cele škole.

U Srbiji još jedna žrtva kovid-19, 83 nova slučaja zaraze

U Srbiji su na današnji dan, do 15 časova registrovana još 83 nova slučaja sa potvrđenom infekcijom virusa korona, jedna osoba je preminula, dok su 294 pacijenta hospitalizovana, saopšteno je na sajtu covid19.rs.

U Srbiji su na prisustvo koronavirusa u poslednja 24 časa testirane 6.663 osobe.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Bez smrtnih slučajeva na Kosovu, novoobolelih 63

U poslednja 24 časa na Kosovu su registrovana 63 nova slučaja inficiranja virusom korona, nema preminulih, dok je broj izlečenih pacijenata 87, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Broj preminulih od početka pandemije je 616, dok su od poslednjeg preseka stanja na koronavirus testirane 592 osobe.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Sastanak Ujedinjenih protiv kovida i Lončara – dogovoreni koraci, bez protesta

Lekari okupljeni oko udruženja Ujedinjeni protiv kovida razgovarali su sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, a na sastanku su dogovoreni koraci u pogledu zahteva te grupe. Najavljeni su i redovni sastanci u budućnosti lekara predstavnika UPK i predstavnika ministarstva, a UPK su naveli i da se njihova akcija koja je bila najavljena za subotu neće dogoditi, javlja N1.

Sastanak sa ministrom trajao je dva sata, a izvesno je da će se ubuduće redovno sastajati na nedeljnom ili mesečnom nivou, sa ministrom ili predstavnicima ministarstva, naveli su UPK. Zahtevi su ostali na nivou obećanja ministra da će se lično angažovati da problemi budu rešeni, dodali su lekari.

Utisak je da zahtevi koje su ranije iznosili UPK nisu tako oštro izneti u razgovoru sa ministrom već je dogovoreno da se sporne situacije razmotre.

Oni su naveli i da će na naredni sastanak doći sa lekarima koji su potpisnici UPK, a smenjeni su, i da će e pokušati da se ta situacija reši.

Tražili su redefinisanje kriznog štaba i da u njemu bude ljudi koji bi mogli da doprinesu stručnošću.

Dotakli su se i broja obolelih, i najavljeno je da bi u narednom periodu trebalo da se radi revizija tog broja i da bi u to trebalo da budu uključeni i lekari iz UPK.

Lončar je nakon sastanka za RTS rekao da neće biti revanšizma prema potpisnicima te inicijative i da će se preispitati da li je neko smenjen i zašto.

U Čačku bez prijema i otpusta pacijenata

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je pet pacijenata, navodi se u izveštaju Radnog tima za praćenje širenja korona virusa na teritoriji tog grada za 23. septembar 2020. godine.

U protekla 24 časa nije bilo prijema i otpusta pacijenata.

Za poslednja 24 časa u prijemno – trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije pregledano je 13 pacijenta, od kojih je 8 prvih pregleda.

U Vranju hospitalizovano 14, u Surdulici deset pacijenata

U kovid ambulanti u Vranju juče je obavljeno 85 pregleda, od čega je broj prvih pregleda 48.

Uzorkovana je krv kod 44 pacijenta i sačinjeno 38 RTG pluća. Urađeno je 13 pi-si-ar i 49 brzih testova.

Dijagnostifikovano je sedam bronhopneumonija. U kovid bolnici Zdravstvenog centra u Vranju smešteno je 14 pacijenata, od kojih pet pozitivnih na koronavirus. Otpuštena su dva pacijenta, navodi se na sajtu grada.

U kovid bolnici u Surdulici hospitalizovano deset pacijenata, kod devet je potvrđeno prisustvo kovida 19.

KP juče propisala preko 800 kazni zbog kršenja epidemioloških mera

Službenici Kosovske policije izdali su tokom jučerašnjeg dana 800 novčanih kazni na osnovu Zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije covid-19, navodi se u dnevnom izveštaju KP.

Peć: Hospitalizovano 17 pacijenata

U Opštoj bolnici u Peći leči se 17 kovid pacijenata, od kojih je dvoje u teškom opštem zdravstvenom stanju. Osam pacijenata je na terapiji kiseonikom, a nema pacijenata na respiratoru.

U poslednja 24 časa, iz ove bolnice je otpušteno tri izlečena kovid pacijenta.

Od danas državljani Srbije mogu na Kipar

Državljani Srbije od danas mogu da uđu na teritoriju Kipra ukoliko poseduju negativan pi-si-ar test, ne stariji od 72 sata, javlja RTS.

Određene kategorije lica test mogu da urade po dolasku na Kipar o sopstvenom trošku, navele su kiparske vlasti.

Lončar: Od petka se vratilo 23.000 građana, od toga 36 sa simptomima kovid

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je prilikom obilaska radova ne rekonstrukciji stare i izgradnji nove zgrade Kliničkog centra Srbije da je od petka u 18 časova 23.000 građana ušlo u Srbiju, od toga polovina iz Crne Gore, a da je na samom ulazu 36 imalo simptome kovida-19.

„Zamislite situaciju da njih nismo na vreme uhvatili. Za par dana to bi već bilo njih 360, pa za još par dana 3.000. Još jednom molim sve da shvate u kojoj situaciji se nalazimo“, upozorio je Lončar.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.