Blog 150 dan epidemije: Rusija pokrenula proizvodnju vakcine

Kosovska Mitrovica, dan posle novih mera/30. 06.
FOTO: KoSSev

Do sada je u svetu registrovan više od 21 milion slučajeva koronavirusa, dok je više od 760.000 obolelih preminulo, podaci su objavljeni na sajtu ‘worldometers’. Najveći broj slučajeva do sada je registrovan u Americi – više od 5.5 miliona, Brazil je na drugom mestu sa iznad 3.3 miliona, a Indija na trećem. Sa ukupnim brojem od 29.471‬ slučaj, Srbija je na 63 mestu. Usled pandemije koja je proglašena pre više od pet meseci, sve aktuelnija je tema pronalazka vakcine. I dok na njoj radi više stotina timova iz celog sveta, i procenjuje se da bi se ona mogla pojaviti na tržištu početkom sledeće godine, iz Rusije stiže najava da su započeli sa proizvodnjom vakcine protiv koronavirusa, koja bi se na tržištu mogla naći krajem meseca.

Italija: Posle maja, ponovo teška nedelja

U Italiji je za poslednja 24 sata registrovano 629 novih slučajeva koronavirusa, što treći dan za redom, čini novi dnevni rekord od 23. maja, sa preko 500 obolelih, pišu međunarodne agencije pozivajući se na Gardijan.

Većina ovih slučajeva su oni koji se vraćaju iz Hrvatske, Španije, Grčke i Malte. Upravo je odlukom ministra zdravlja uvedeno da se oni koji iz ovih zemalja dolaze, testiraju.

Italija je posle teškog proleća, uspela da tokom leta stabilizuje situaciju, ali je ova nedelja pokazala drugačije rezultate.

Direktor aerodroma Crne Gore: Od 19. avgusta 8 letova iz Tivta i Podgorice za Beograd

Direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić izjavio je da ima najava da će ruski Aeroflot sa letovima prema Crnoj Gori početi 1. septembra i naglasio da je linija ka Beogradu „ključna linija za Aerodrome i crnogorsku privredu“.

Od 19. avgusta biće osam letova iz Tivta i Podgorice za Beograd.

Orlandić je saopštio i da su u subotu, po prvi put od obustave avio saobraćaja, na oba crnogorska aerodroma imali više od 4.000 putnika, što je, kako je rekao, veoma dobar početak, prenosi N1.

U Srbiji od kovida-19 umrlo 4, novozaraženh 211

Od posledica kovida – 19 u Srbiji su za poslednja 24 sata preminule još četiri osobe, objavljeno je na sajtu covid19.rs. Potvrđeno je 211 slučajeva inficiranja koronavirusom od 6.559 testiranih uzoraka.

Opširnije u posebnoj vesti

Priština: Devetoro preminulih, 145 novoobolelih

U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovano još 141 slučaj inficiranja virusom korona, 11 osoba je preminulo, dok je broj izlečenih pacijenata 230, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kon: U školama će biti obavezne troslojne, a ne jednoslojne platnene maske

U školama u Srbiji biće obavezno nošenje troslojnih maski, a ne jednoslojnih platnenih, izjavio je epidemiolog Predrag Kon, prenose agencije u Beogradu. Time je objasnio da epidemija koronavirusa neće biti spuštena na nulu pre polaska u školu.

On je u izjavi za TV Pink podsetio da će se u školama, najverovatnije, održavati kombinovana nastava, a da će se za učenike od petog do osmog razreda naizmenično odvijati nastava na daljinu.

Koronavirus može dovesti do trajnih srčanih komplikacija, sindrom hroničnog umora takođe moguć

Lekari hitne medicine kažu da se kod osoba sa kovidom-19 mogu javiti zapaljenski procesi u samom srcu. Takođe, i sindrom hroničnog umora mogući je dugoročni efekat kovida-19. O svemu ovome izveštava CNN.

„Primećujemo da se ovo oštećenje dešava kod pacijenata koji imaju 30, 40 i 50 godina. To nisu pacijenti koji su starije životne dobi i imunokompromitovani. Oni su pacijenti koji prežive ovaj virus, ali će imati novo hronično zdravstveno stanje koje moramo da prepoznamo i lečimo“, rekla je dr Dara Kas, doktorka hitne medicine Medicinskog fakulteta na Univerzitetu Kolumbija.

Takođe, lekari su primetili i još nešto: Hroničan umor kao posledica preležanog kovida 19.

Mijalgični encefalomijelitis je bolest koja se još naziva i sindrom hroničnog umora, neuroimuno stanje sa simptomima koji uključuju dugotrajan umor, bolove u mišićima, glavobolju, letargiju, nedostatak energije, nesanicu i apatiju.

Opširnije u posebnoj vesti.

U srpskim sredinama na KiM 5 novoinficiranih i 41 izlečen

U srpskim sredinama na KiM registrovano je 5 novih slučajeva virusa korona od 71 testiranih. U poslednja 24 sata 41 osoba je izlečena. Nema preminulih. Opširnije u posebnoj vesti.

Imunitet prve vakcine do dve godine

Ruska vakcina koju je razvio „Gamalej“ i koja je registrovana 11. avgusta nastala je na platformi koja je korišćena za razvoj niza drugih vakcina. Prema ruskom Ministarstvu zdravlja, iskustva pokazuju da su takve vakcine sposobne da razviju dugoročni imunitet koji traje do dve godine.

Šef Ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF) Kiril Dmitriev istakao je da je Rusija primila porudžbine za više od milijardu doza vakcine iz 20 zemalja.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.