Blog 147. dan epidemije: U većinski srpskim sredinama na KiM novoinficiranih 5, još 34 izlečeno

Kosovska Mitrovica, dan posle novih mera/30. 06.
FOTO: KoSSev

Broj hospitalizovanih kovid pacijenata u Srbiji smanjio se sa preko 4.700 sredinom jula na jučerašnjih 2.454. Usled pada broja obolelih kojima je neophodna bolnička nega, u Srbiji iz kovid Sistema izlaze Klinika za dermatovenerologiju KCS i Institut za reumatologiju. Njihove pacijente, preuzeće Arena. Slična situacija je i u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji gde je krajem jula najveći broj hospitalizovanih pacijenata bio 120, a gde je juče Zavod za javno zdravlje Kosovska Mitrovica prijavio 68 hospitalizovanih. Međutim, sve češća su upozorenja stručnjaka, da oni koji su preležali kovid, nisu nužno i završili sa posledicama. Ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, juče je na RTS-u potvrdio da se pojedini pacijenti koji su pobedili kovid-19 sada javljaju zbog problema sa plućima i srcem.

Kompanija osumnjičena za ilegalnu proizvodnju medicinskog gasa pobedila na tenderu u bolnici u Uroševcu

Skoro 10 hiljada evra, vrednost je tendera koji je bolnica u Uroševcu dodelila kompaniji „Bubeari Komerc“ za isporuku boca sa kiseonikom za slučajeve koronavirusa. U pitanju je ista kompanija koja je pre dve godine osumnjičena za ilegalnu proizvodnju medicinskog gasa, za koji se pretpostavlja da je bio uzrok smrti pacijenata u Univerzitetsko kliničkom centru (UKCK), piše Gazeta Express.

Stvorene su sumnje tokom istrage da je medicinski gas kojim je kompanija snabdevala Univerzitetsko-klinički centar Kosova, bio uzrok smrti četvoro pacijenata u septembru 2017. godine u UKCK. Vlasnik kompanije Naser Guri je uhapšen.

Smanjuje se broj pacijenata u Čačku

U prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak smanjen je priliv pacijenata sa simptomima i znacima kovid infekcije. U toku dana pregledano je 24 pacijenata, javlja RTS.

Na svim odeljenjima koja su pretvorena u kovid odeljenja hospitalizovano je ukupno 54 pacijenata.

U formiranom respiratornom centru, gde su hospitalizovani pacijenti sa teškom kliničkom slikom trenutno se nalazi sedam pacijenata, od kojih su tri na respiratoru.

Od 37 uzoraka, tri pozitivna u Kraljevu

Prema Izveštaju Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, od 37 uzoraka uzetih sa područja grada Kraljeva, tri su pozitivna, a tri uzorka je potrebno ponoviti. Ukupano je registrovano 1.319 pozitivnih. Na bolničkom lečenju je 31 pacijent.

Na intenzivnoj nezi je njih sedam, pri čemu su tri intubirana, jedna je na neinvazivnoj terapiji i tri pacijenta su na kiseoniku.

Situacija u Mačvanskom okrugu povoljnija ali i dalje nestabilna

Od osam novoobolelih u Mačvanskom okrugu, troje je u Šapcu, troje u Loznici, po jedan u Bogatiću i Koceljevi.

Epidemiološka slika je povoljnija, brojke opadaju ali je i dalje situacija nestabilna.

Od 20. juna u Šapcu je obolelo 1.856 građana. Trenutno je aktivno obolelih u gradu 515, a u kućnoj izolaciji 774 kontakta

U kovod ambulanti je obavljeno 106 pregleda, više kontrolnih i retestiranih. U kovid bolnici se smanjuje broj hospitalizovanih, trenutno je na lečenju 121 pacijent, a dvoje na respiratoru. Preminula je još jedna osoba.

U Podunavskom okrugu sedmoro novoinficiranih

U Podunavskom okrugu je u prethodna 24 časa potvrđeno sedam novih slučajeva infekcije koronavirusom, i to četiri u Smederevu i tri u Velikoj Plani, prenosi N1.

Po izveštaju požarevačkog Zavoda za javno zdravlјe, u Smederevu je od početka epidemije virusom korona inficirano 610 osoba, u Smederevskoj Palanci 339, a u Velikoj Plani 170.

Do danas je s područja Podunavskog okruga na testiranje poslato 7.988 uzoraka.

Od danas zabrana kretanja na Severu važi od 22:30 do 05:00

Meštani opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, od danas će moći da borave van svojih domova do 22:30.

Novom odlukom koja je stupila na snagu danas, zabrana kretanja pomerena je sa 21 na 22:30 i važiće do 05:00, potvrdio je za KoSSev portparol Kosovske policije regiona Sever, poručnik Branislav Radović.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Hoti: Pojedini inspektori selektivno postupali, mere primenjivati bez izuzetaka

Sa zabrinutošću sam primio informaciju da su u određenim slučajevima sanitarni inspektori imali selektivan pristup prema onima koji ne poštuju mere. To neću tolerisati, poručio je kosovski premijer, Avdulah Hoti, nakon konsultacija sa nadležnim institucijama na Kosovu povodom nadzora sprovođenja mera u borbi protiv koronavirusa.

Hoti je ujedno saopštio da je epidemiološka situacija na Kosovu ozbiljna, te da je broj inficiranih i preminulih na dnevnom nivou i dalje visok, uputivši zahtev građanima da poštuju propisane mere.

Nasuprot Hotijevoj izjavi, direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje, Naser Ramadani, rekao je da je Kosovo na dobrom putu u borbi protiv pandemije.

„Slobodno mogu reći da smo na pravom putu već nekoliko dana. Prošle nedelje smo imali stabilnu epidemiološku situaciju i nastavljamo u tom smeru”, rekao je Ramadani.

Opširnije u posebnoj vesti.

Zaraženo 219 korisnika socijalnih ustanova i domova za stare

Zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod 219 korisnika i 83 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Šarčević sa sindikatima o modelima nastave: Dobili smo konstruktivne predloge

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević održao je sastanak sa predstavnicima četiri reprezentativna sindikata u obrazovanju, saopštilo je njegovo Ministarstvo.

Ministar je naveo da su zajedno „prošli kroz uputstva za organizovanje nastave“ i dobili vrlo konstruktivne predloge sindikata u vezi sa srednjim stručnim obrazovanjem, nedostatkom prostora, ocenjivanjem, prenosi N1.

U kosovskom zdravstvenom sistemu hospitalizovano 448 pacijenata inficiranih COVID-19

U Univerzitetskom kliničkom centru Kosova i opštim bolnicama trenutno je hospitalizovano 589 pacijenata, od kojih je kod njih 448 potvrđeno prisustvo virusa, 375 njih je na terapiji kiseonikom, dok je 41 u ozbiljnom zdravstvenom stanju, navodi se u saopštenju.

223 pacijenta su hospitalizovana u klinikama UKKC, od kojih je kod 193 potvrđen virus, a njih 127 na terapiji kiseonikom.

U opštim bolnicama hospitalizovano je 366 pacijenata, od kojih 255 pozitivno na virus korona, dok je 248 na terapiji kiseonikom.

Lončar: Na koronavirus pozitivna 364 zdravstvena radnika

U Srbiji je trenutno oko 8.000 osoba pozitivno na koronavirus, a među njima su i 364 zdravstvena radnika, izjavio je ministar zdravlja Srbije, Zlatibor Lončar.

Priština: 193 novoobolelih, 8 preminulih

U poslednja 24 časa registrovano je još 193 slučajeva inficiranja virusom korona, osam osoba je preminulo, dok je broj izlečenih pacijenata 205, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija: Novoinficiranih 247, još tri osobe preminule

Prema podacima saopštenim na sajtu covid19.rs, u Srbiji je do 15 časova registrovano 247 novih slučajeva zaraze koronavirusom, tri osobe su preminule, dok je 2.220 pacijenata hospitalizovano.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kako pravilno nositi i održavati masku od tkanine

Pre nego što stavite masku od tkanine na lice, ili pre nego je skinete, operite ruku i proverite da li je maska oštećena. Obavezno pokrijte usta, nos i bradu, savetuje Svetska zdravstvena organizacija.

Ostale preporuke ZSO o nošenju i održavanju maske od tkanine pogledajte u video animaciji.

Troje na respiratoru u Užicu

U užičkoj bolnici smešteno je 107 kovid pozitivnih pacijenata, od toga 14 na intenzivnoj nezi i troje na respiratoru. U novoj kovid bolnici smešteno je 55 pacijenata.

U Vranju hospitalizovano 75 pacijenata

Prema informacijama iz gradskog štaba za vanredne situacije, ukupan broj pacijenata koji se od koronavirusa leče u kovid bolnicama u Vranju je 75.

Od tog broja kovid pozitivna su 32 pacijenta. Među hospitalizovanima nema dece.

Trenutan broj slobodnih postelja je 140.

Ukupno su otpuštena 4 pacijenta, a od toga 2 su transportovana za Surdulicu

Tokom jučerašnjeg dana, u vranjskoj kovid ambulanti ATD obavljeno je 115 pregleda, prvih pregleda 30, a kontrolnih 85.

Uzorkovana je krv kod 60 pacijenata i obavljeno 76 RTG snimaka pluća. Urađena su 22 brza testa, kao i 86 pi-si-ar testova.

Dačić: Vlada danas o karantinu i pi-si-ar testu za strance

Vlada Srbije će danas raspravljati o uvođenju obaveznog karantina od 14 dana za strance i negativnog pi-si-ar testa za ulazak u Srbiju i listi država, a sutra će to biti tema na sednici Kriznog štaba, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Odluka o karantinu i PCR testu za ulazak stranaca u Srbiju je, kaže Dačić, motivisana pre svega potrebom da se zemlja zaštiti kad je reč o epidemiološkim razlozima.

„S druge strane potrebno je da se analizira posebno epidemiološka situacija u drugim zemljama, kao što to druge zemlje rade“, rekao je Dačić za TV Prva.

Upitan da li ima naznaka da će Grčka i Crna Gora otvoriti granice za sprske državljane, Dačić je naveo da za sada nema nagoveštaja.

U većinski srpskim sredinama na KiM 5 novoinficiranih, još 34 izlečeno

U srpskim sredinama na KiM registrovano je 5 novih slučajeva virusa korona od 60 testiranih, još 34 osobe su izlečene, saopštila je epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, Desanka Novaković presek stanja u većinski srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Novooboleli su iz Kosovske Mitrovice – 1, Leposavića – 1, Zubinog Potoka -1, kada je reč o većinski srpskim sredinama južno od Ibra registrovani su po jedan slučaj u Gnjilanu i Štrpcu.

Opširnije u posebnoj vesti.

DW: Najviše zaraženih na nemačkom auto-putu kojim dolaze putnici sa Balkana

Na stanicama za testiranje na nemačkim auto-putevima najveći procenat zaraženih kovidom 19 ustanovljen je na odmorištu auto-puta A3. Njime u Nemačku uglavnom stižu putnici iz regiona Zapadnog Balkana.

 U bolnici u Vučitrnu hospitalizovano 50 pacijenata

Od 50 pacijenata koji su trenutno hospitalizovani u bolnici u Vučitrnu, kod njih 45 je  potvrđen virus korona, dok još njih 5 čeka rezultate.

Od hospitalizovanih pacijenata, jedan je intubiran, 4 nose CPAP maske a 30 je na terapiji kiseonikom.

Što se tiče osoblja ove bolnice, 8 medicinskih sestara i jedan član medicinskog osoblja pozitivno je na virus korona, dodaje se u saopštenju ove bolnice.

U Opštoj bolnici u Peći hospitalizovano 57 pacijenata, 12 u teškom stanju

 

U bolnici u Peći hospitalizovano je 57 pacijenata inficiranih virusom korona, od kojih je 40 na terapiji kiseonikom, 12 pacijenata je u teškom stanju, dok su ostali stabilno.

U poslednja 24 sata 9 pacijenata je izlečeno.

„Od osoblja bolnice 5 lekara, 16 medicinskih sestara i 3 nemedicinska radnika zaraženo je COVID-19“, saopštili su iz ove bolnice.

Kineska kompanija donirala PCR aparat Institutu za javno zdravlje u Kragujevcu
U Kragujevcu analize na kovid-19 nisu rađene mesec dana, jer je PCR aparat bio na remontu. Sada ponovo radi, a Institut za javno zdravlje ovog grada dobio je iz donacija još jedan aparat.

Drugi aparat je donacija kineske firme „Jang Feng“ koja posluje u Kragujevcu.

U Institutu se očekuje da do kraja meseca stigne još jedan automatski aparat. Broj analiza bi mogao da se podigne na 500 dnevno, rekao je za RTS direktor Instituta za javno zdravlje Dragan Vasiljević.

U Kragujevcu je situacija poslednjih desetak dana sve bolja kada je broj obolelih u pitanju, ali i dalje se apeluje na pridržavanje mera kako bi se trend nastavio.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.