Blog 142. dan epidemije: EU širi listu zemalja za koje se ukidaju putne restrikcije; Balkanske zemlje daleko od kriterijuma

Kosovska Mitrovica, dan posle novih mera/30. 06.
FOTO: KoSSev

Skoro pet meseci od početka pandemije COVID-19 kraj se ne nazire. Mnoge vlade u trci sa pandemijom poštuju preporuke Svetske zdravstvene organizacije da „testiraju, testiraju, testiraju“. Međutim, kapaciteti su i dalje ograničeni, posebno u regionu Zapadnog Balkana. Po broju dnevno prijavljenih testova, prednjači trenutno Srbija, sa nekadašnjih 3000 do 4000 testova dnevno, sada se radi između 7000 i 10.000 testova dnevno. Međutim, kako su nedavno tek potvrdili iz republičkog Kriznog štaba, u dnevnu statistiku ulaze i serološki, ne samo PCR testovi. Za potonju, pouzdaniju i skuplju metodu, Srbija tek treba da dodatno proširi kapacitete na, kako nadležni obećavaju – 12.000 testova dnevno. S druge strane, na Kosovu je počeo proces licenciranja privatnih laboratorija za analizu seroloških testova.

U UKCK hospitalizovano 630 pacijenata, 45 u kritičnom stanju

Unutar Univerzitetske bolnice i kliničke službe Kosova, 630 pacijenata je hospitalizovano, kod njih 480 potvrđen korona virus, dok je 45 u kritičnom stanju, javlja Koha.

 „Od ukupnog broja pacijenata, 389 je na terapiji kiseonikom, a 45 je u kritičnom zdravstvenom stanju“, navodi se u saopštenju.

U regionalnim bolnicama trenutno je hospitalizovano 359 pacijenata, od kojih je kod njih 243 potvrđeno prisustvo virusa korona, a 225 je na terapiji kiseonikom.

Srbija: 255 novozaraženih, šestoro preminulo

U Srbiji je do 15 časova registrovano još 255 novih slučajeva infekcije koronavirusom, šest osoba je preminulo, dok je 3.096 pacijenata hospitalizovano, saopšteno je na sajtu Covid-19.rs.

Opširnije u posebnoj vesti.

Priština: 190 novoinficiranih, 12 preminulih

U poslednja 24 časa registrovano je još 190 slučajeva inficiranja virusom korona, dvanaest osoba je preminulo, dok je broj izlečenih pacijenata 197, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Opširnije u posebnoj vesti.

Konkretan plan rada škola sledeće nedelje

Do početka nove školske godine ostalo je nešto više od tri nedelje, ali nastavnici, roditelji i đaci nemaju predstavu o tome kako bi mogla da izgleda nastava u školama. Brojne su nedoumice i dalje.

Ministarstvo prosvete, kako piše Danas, krije predlog koji je uputilo Kriznom štabu na razmatranje, a sudeći prema izjavama nadležnih, i među njima ima razmimoilaženja o mogućim načinima organizacije nastave.

Opširnije u posebnoj vesti

Klinička slika kod dece sada teža 

Klinička slika kod dece zaražene kovidom sada je teža nego u prvom piku epidemije, rekla je za RTS Olivera Ostojić, rukovodilac dečje klinike KBC „Dragiša Mišović“, navodeći da je u ovoj bolnici trenutno četvoro dece.

“To se odnosi najviše na veću decu, od 14, 15 godina pa više. Deca su dolazila sa visokim temperaturama, malaksalošću, glavoboljom kašljem, digestivnim smetnjama, laboratorijskim nalazima koji pokazuju da postoje multisistemski inflamatorni procesi, takozvana citokinska oluja”, objasnila je Olivera Ostojić za RTS.

Poboljšava se epidemiološka situacija u Moravičkom okrugu

Od početka epidemije u Moravičkom okrugu od koronavirusa do sada je preminulo 55 ljudi. Kada je reč o starosnoj dobi preminulih, kako navode iz čačanskog Radnog tima za praćenje širenja koronavirusa, najviše je starosti od 61 do 70 godina, a potom od 71 do 80 godina, izveštava RTS.

Većina umrlih prethodno je bila i na respiratoru.

Od prve polovine juna do 25. jula, najveći broj pacijenata koji se lečio ili se još uvek leči u čačanskoj bolnici je starosti između 51 i 60 godina.

Drugi pik epidemije u Moravičom okrugu počeo je sredinom juna, a pre toga gotovo mesec dana u čitavom okrugu nije registrovan nijedan novi slučaj zaraze.

Krajem jula bolnički kapaciteti su bili puni bilo je u jednom trenutku i više od 180 pacijenata u bolnici, veliki broj pregleda i prijema novih pacijenata.

Sada se epidemiološka situacija postepeno poboljšava.

Smanjuje se broj takozvanih prvih pregleda u kovid ambulantama Doma zdravlja njih je juče bilo 15, a u bolnici je pregledano 48 pacijenata.

Na kovid odeljenjima trenutno su hospitalizovano 83 pacijenta, devet sa teškom kliničkom slikom, a četiri na respiratoru.

U Čačku je vanredna situacija na snazi od 3. jula. Skraćeno radno vreme kafića i zabrana okupljanja. Bazeni se do daljnjeg neće otvarati preporuka je Radnog tima. Inače su samo radili nekoliko dana u junu u periodu kada je epidemija bila u zatišju.

Red ispred Torlaka za testiranje

Slobodnih termina za PCR testiranje na lični zahtev nema do 20. avgusta, piše na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje, javlja RTS.

Na Torlaku se ne zakazuje, ali se čeka. Povremeno u veoma dugačkom redu.

Ispred Instituta formirana je kolona ljudi od ranih jutarnjih sati, a svi oni stoje i čekaju svoj red za testiranje.

Građani su stigli već u 5.30 i najčešći razlog za testiranje navode poslovna i turistička putovanja.

Vakcina proizvedena u Italiji, prvi testovi na 90 dobrovoljaca počinju 24. avgusta

U bolnici „Spalancani“ u Rimu 24. avgusta počinje prva faza testiranja italijanske vakcine na ljudima protiv koronavirusa. Radi se o 90 volontera koji su se prijavili za taj važan eksperiment.

Prve doze vakcine proizvedene u Italiji stigle su u bolnicu „Spalancani“, potvrđeno je od strane odbornika za zdravstvo Regiona Lacio, Alesija D’Amata.

Opširnije u posevnoj vesti.

EU od danas otvorena za građane još 11 zemalja, na listi nema zemalja sa Balkana

Evropski savet razmatrao je juče preporuke za ukidanje restrikcija za putovanje u EU državljana pojedinih zemalja i odlučila da zemlje članice od 8. avgusta treba da postepeno ukinu ograničenja za državljane Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Novog Zelanda, Ruande, Južne Koreje, Tajlanda, Tunisa i Urugvaja.

Na listi je i Kina ali Evrpski savet navodi da očekuju potvrdu reciprociteta od strane Kine.

Kako se još navodi u saopštenju, državljani Andore, Monaka, san Marina i Vatikana se za potrebe ovih preporuka smatraju stanovnicima EU.

Evropski savet izlistao je i listu kriterijuma za koje se očekuje da treće zemlje ispune kako bi se njihovim građanima ukinule putne restrikcije.

Između ostalih, popuštanje mera mogu da očekuju sve zemlje u kojima je broj novopotvrđenih slučaja zaraze u poslednjih 14 dana, posmatrano na 100.000 stanovnika približan ili ispod Evropskog proseka na dan 15. jun 2020.

Za zemlje za koje ograničenja i dalje važe, navode se izuzeci u slučaju da su putnici državljani EU ili osobe koje dugo borave u EU i članovi njihovih porodica, kao i putnici koji dokažu da moraju da putuju u zemlje EU zbog osnovnih potreba.

Na dan 29. jula 2020. zemlje EU, Evropske ekonomske zone i Velika Britanija imale su dvonedeljni prosek od 18. 8 zaraženih na 100.000 stanovnika (razlika između zemalja članica varira od 2 do 215 slučaja). Ovaj broj se međutim, prema izveštaju Evropskog centra za prevnciju i kontrolu zaraznih bolesti iz nedelje u nedelju povećava.

S druge strane, juče je Srbija brojala 392.45 obolelih na 100.000 stanovnika, a Kosovo 538.74.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.