Bivši sudija EULEX-a svedočiće pred Odborom kosovske skupštine o zloupotrebama misije

Foto: DW, Grafit u Prištini

Malkolm Simons (Malcolm Simmons) bivši EULEX-ov sudija, svedočiće na sopstveni zahtev o zloupotrebama u ovoj Misiji vladavine prava u vreme dok je on bio deo misije, odlučio je Odbor kosovske skupštine za zakonodavstvo, mandate, imunitete, poslovnik skupštine i nadzor Agencije protiv korupcije, javlja Koha.

Predsedavajući ovog Odbora, Škemb Manaj (Shkemb) iz LDK, izjavio je za BIRN u sredu da je Simons zatražio osnivanje istražne parlamentarne komisije koja bi se bavila međunarodnim pravdom na Kosovu, odnosno pitanjima kojima se bavio EULEX i izrazio spremnost da u potencijalnoj istrazi učestvuje kao svedok.

Simons je ovaj zahtev kosovskoj skupštini uputio još jula, ali je on odobren jutros.

Protiv zahteva Simonsa bili su poslanici LDK, potvrdio je za Kohu danas Manaj navodeći da je stav LDK da je to misija koju je osnovala Evropska unija, ne lokalna institucija.

„Zahtev koji je podnela članica Odbora za zakonodavstvo, mandate i imunitet Donika Kadaj-Bujupi podržali su članovi Odbora, osim mene i poslanika Dritona Seljmanaja“, rekao je Manaj za Kohu.

S druge strane, Kadaj Bujupi optužila je upravo Manaja da je „krio zahtev bivšeg sudije EULEX-a“.

„On je izneo optužbe u vezi sa ozbiljnim kršenjima ljudskih prava od strane međunarodnih pravosudnih institucija. Ovo pismo nam nije prosleđeno iako je bilo upućeno poslanicima“,  rekla je Kadaj-Bujupi u četvrtak.

Između ostalog, kako je javio BIRN, u Simonsovom pismu je najavljeno da će on izneti navode o „mešanju u kriminalne istrage; pretnjama zaštićenim svedocima; podsticajima datim zaštićenim svedocima; manipulacije sudskim panelima; prikrivanje i manipulaciju dokaza i druge zloupotrebe.

Simons je bio sudija EULEX-a od 2008. do 2017. kada je podneo ostavku na mesto sudije nakon što je bio predmet više nezavisnih istraga u kojima se navode ozbiljne optužbe protiv njega.

Sam Simons naveo je da je podneo ostavku zbog „korupcije unutar misije“ i počeo da iznosi više optužbi na račun misije uključujući i tvrdnje da EULEX nije misija vladavine prava već politička misija.

Istraga o Simonsu završena je 2018. ali je EU odbila da saopšti rezultate istrage.

Iz Misije EULEX za kosovske medije su u toku nedelje reagovali tada na najave da bi Simons mogao svedočiti. Kako su tada rekli ovo ne bi bio prvi put da Simons pokušava da iznese svoje jednostrane i nepotvrđene verzije navodnih zloupotreba.

Podsetili su da je Simons „odbio da sarađuje sa istražnim timom koji je vodio sudija u penziji Evropskog suda pravde“, uspostavljenog da istraži prethodne slične navode.

„Kada mu se pružila prilika da potkrepi svoje različite navode, gospodin Simons nije istražnom timu pružio nikakve dokaze koji bi potkrepili njegove navode“, rekli su BIRN-u iz EULEX-a.

Misija EULEX izmenila je mandat 2018. od kada ova misija ima zadatak da pruža podršku preseljenim sudskim postupcima u Hagu u skladu sa relevantnim zakonodavstvom Kosova.

Policijski službenici ove misije sprovode hapšenja po nalogu Specijalizovanog veća u Hagu, a više puta u kosovskoj javnosti iznošene su političke ocene da je mandat ove misije istekao, uprkos tome što su tadašnji kosovski predsednik, Hašim Tači i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borel sredinom ove godine ponovo razmenili pisma o potvrdi mandata ove misije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.