Bivši predsednik Ustavnog suda Kosova: ZSO može da ima i sopstveni Ustav

"Ako gledamo originalnu englesku verziju Sporazuma o Zajednici srpskih opština, koja se u slučaju spora uzima kao validna, tu piše da će ta Zajednica imati ustavotvornu skupštinu, što implicintno znači da ona može da deluje van ustavnog i pravnog sistema Kosova, dakle, na kraju krajeva, može da ima i sopstveni Ustav" rekao je bivši predsednik Ustavnog suda Kosova, Enver Hasani, gostujući u emisiji "Slobodno srpski". Hasani je dodao da pored ove, po njemu, postoji još jedna sporna stvar u sporazumu, a to je da će Zajednica pred "centralnim institucijama zastupati i braniti interese Srba, odnosno srpskih građana". Hasani je dužnost predsednika Ustavnog suda Kosova obavljao od 2009. do ove godine. Sada radi kao profesor na Pravnom fakultetu u Prištini. Emisiju "Slobodno srpski" možete pogledati OVDE.

"Mislim da je to u suprotnosti sa Ustavom, jer Ustav Kosova definiše ovu državu kao građansku državu. Primera radi, sada imamo u većinski srpskim opštinama i Albance i Rome i ostale zajednice koje tu žive, pa se postavlja pitanje ko će, u tom slučaju, da brani njihove interese. Da li to znači da, recimo Albanac, nikad ne može da bude, na primer, potpredsednik te zajednice," kazao je Hasani i dodao da treba da se stvore pravni i politički mehanizmi koji bi intergisali celokupno stanovništvo tako da se niko ne bi osećao građaninom drugog reda.

"Da li će Srbija ikad da prizna nezavisnost Kosova?"

"To je dug mukotrpan proces, ali hoće, ja sam optimista. Još par godina, pa će u Srbiji da bude kao na Kosovu, u većini generacija koje ne pamte rat i ne pamte ono što se desilo na Balkanu. Ta će generacija da vodi…ovo su istorijski procesi gde 20-30 godina nije ništa. Bitno je da se polako smiri stanje, da ljudi imaju da rade, žive, da nema nasilja, pa će druga generacija da na Kosovo gleda, uopšte na albansko-srpske odnose drugačije nego što mi gledamo sada.

On se između ostalog osvrnuo i na proteste kosovske opozicije koja već više od mesec dana blokira rad Skupštine Kosova, rekavši da ti protesti "nemaju veze" sa Sporazumom o zajednici srpskih opština, niti sa demarkacijom granice sa Crnom Gorom, već  da je pravi razlog zo to pitanje Specijalnog suda za ratne zločine.

"Odluka o Specijalnom sudu za ratne zločine je pravi uzrok zašto opozicija protestuje. Problem je u tome što je taj sud stvoren u nagađanju od strane lidera političkih partija koje su proizašle iz rata," objasnio je Hasani i istakao "da nije bilo otvorene debate pre tri ili četiri godine o tome u javnosti gde bi se čula stručna, politička i druga mišljenja i tad bi se to primilo lakše".
 
"Međutim, tu se nekako polu-potajno pristupilo tom problemu koji sada predstavlja međunarodnu obavezu Kosova, što mora da ispuni", zaključio je bivši predsednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.