Bivši međunarodni zvaničnici u Mitrovici podržali Olivera Ivanovića

To što je Oliver Ivanović pritvoren 12 meseci krši evropske norme o pretpretresnom pritvoru, a što su upravo one norme koje EULEX želi da uspostavi na Kosovu, naveli su u zajedničkoj izjavi za medije više istaknutih bivših međunarodnih predstavnika UNMIK-a i OEBS-a. Oni brane pritvorenog Olivera Ivanovića i dovode u pitanje njegovo sudsko gonjenje za navodne ratne zločine tokom rata na Kosovu. Ova izjava koju je pisanim putem našoj redakciji dostavila stranka Olivera Ivanovića, GI SDP, upućena je i vodećim međunarodnim organizacijama na Kosovu, potvrdila je za KoSSev sestra Olivera Ivanovića, Nataša Ilić-Ivanović. 

"Ranija istraga UN-a, sprovedena u periodu od 2000–2003, dokazala je da gospodin Ivanović nije bio povezan sa ubistvima Albanaca na Kosovu," navodi se u izjavi šest visokih zvaničnika UNMIK-a i OEBS-a i šefova u Mitrovici, u periodu između 1999. i ranih dvehiljaditih.

"Ovo je pogrešno vreme i pogrešna osoba za optužnicu," naveo je bivši američki administrator UNMIK-a u Mitrovici, Viliam L. Neš, koji je trenutno anagažovan kao gostujući predavač na Univerzitetu Prinston u SAD-u.

"Ove stare optužbe se pojavljuju četrnaest godina nakon samog događaja i one su usmerene protiv jednog kosovskog Srbina, kojeg je čak i list 'The Economist' nazvao 'vodećim činiocem pomirenja sa severa'," navode dalje šest bivših visokih zvaničnika međunarodnih organizacija sa Kosova. 

Oni dodaju da se neke od bivših Ivanovićevih kolega boje da su navodi usmereni protiv njega – "politički motivisani" i da "nisu ništa više do starih glasina, već ispitanih," a da to što je Ivanović u pritvoru, već punih dvanaest meseci "krši evropske norme o pretpretresnom pritvoru, što su upravo one norme koje EULEX želi da uspostavi na Kosovu."

U ovom pismu za medije, bivši međunarodni predstavnici na Kosovu naveli su i za šta se Ivanović optužuje, kao i to da se on izjasnio da nije kriv, te da suđenje počinje krajem januara.

"Gospodin Ivanović je izjavio da su optužbe protiv njega 'političke prirode', istakavši da su istrage koju su sproveli policija UNMIK-a i tužioci, u razdoblju od 2000–2003, otkrili da on nikako nije bio povezan sa ubistvima Albanaca na Kosovu," navodi se dalje u zajedničkoj izjavi.

Podseća se i na aferu o navodnoj korupciji u EULEX-u, kao i na slučaj "Bamie":

"U međuvremenu je EULEX, takođe, bio na udaru zbog navodnog prikrivanja podmićivanja i korupcije na najvišim instancama u toj misiji. Marija Bamie, britanska tužiteljka u EULEX-u je otpuštena prošlog oktobra zbog 'velikog prekršaja', ubrzo nakon što je iznela ove tvrdnje. Evropska zaštitnica građana, Emili O'Rajli, prošlog meseca je objavila da su navodi o nepravilnostima u EULEX-u navedeni 2012, u izveštaju EULEX-ovog tužioca, ali je taj izveštaj nestao. 'Ombudsman veruje da će pitanje u vezi sa tim kako tako važan dokument može nestati,' biti ispitano kada se imaju u vidu mane u delovanju EULEX-a."

Ovo saopštenje potpisali su: 
Viljem L. Neš, bivši regionalni administrator, Mitrovica, UNMIK
Entoni Kliland Velč, bivši regionalni administrator, Mitrovica, UNMIK
Kerolin Mekkul, dobitnica kanadske medalje za očuvanje mira (na Kosovu), advokat i pravni zastupnik (iz Kanade), bivši direktor mitrovičkog regiona u OEBS – Misija na Kosovu
Ijan King, bivši šef Kancelarije Evropske unije, Mitrovica, UNMIK
Majkl Kits, bivši šef odeljenja za javno informisanje, Mitrovica, UNMIK
Džems H. Fit, bivši vršilac dužnosti regionalnog administratora i zamenik regionalnog administratora, Mitrovica, UNMIK

Zajedničku izjavu bivših međunarodnih predstavnika UNMIK-a i OEBS-a o slučaju Olivera Ivanovića na engleskom jeziku, možete pogledati OVDE.

 


Oliver Ivanović se tereti da je učestvovao u zločinima 1999. i 2000. godine, uključujući i teško ubistvo, a njemu i još četvorici Srba se sudi po zajedničkoj optužnici.

Tako se nastavak suđenja petorici Srba očekuje 21. januara, kada će i početi ispitivanje svedoka optužbe. Suđenje je zvanično počelo 18. decembra, a zajednička optužnica protiv Ivanovića i još četvorice Srba podignuta je 11. avgusta 2014. godine.

Oliver Ivanović je uhapšen 27. januara prošle godine, a pre nego da 12. marta bude prebačen u Severnu Mitrovicu, bio je u pritvorskoj jedinici u Prištini, zbog čega je i devet dana štrajkovao glađu, zahtevajući da bude prebačen zbog loših uslova i rizika kojima je bio izložen. Sve žalbe advokata da bude pušten iz pritvora i da se brani sa slobode, do sada su odbijene, uz zvanično obrazloženje da bi mogao da utiče na svedoke, te je tako u pritvoru proveo gotovo jedanaest meseci, čekajući da počne suđenje.


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.