Bivalentne vakcine protiv koronavirusa dobile dozvolu Agencije za lekove

Vakcina protiv karcinoma
FOTO: Shutterstock

Agencija za lekove i medicinska sredstva izdala je dozvole za bivalentne vakcine protiv koronavirusa, čime su se stekli uslovi da se mogu primeniti i u Srbiji. Pavle Zelić iz Agencije za lekove kaže da se očekuje da u narednim danima vakcine, koje se prvenstveno preporučuju starijima i osobama sa teškim bolestima, stignu i do građana.

Dve bivalentne vakcine dobile su dozvolu Agencije za lekove i medicinska sredstva. Obe sadrže originalni vuhanski soj, a jedna od njih sadrži omikron BA.1 varijantu, a druga omikron BA.4 i BA.5 varijantu.

Pavle Zelić izjavio je da pre primene bivalentne vakcine u Srbiji, Nacionalno telo za imunizaciju Srbije treba da izda preporuku, Institut „Batut“ uputstvo o načinu primene, a Nacionalna kontrolna labaratorija treba da analizira kvalitet prve serije.

Dodaje da se očekuje da bivalentna vakcina protiv koronavirusa u narednim danima stigne i do građana.

Prema njegovim rečima, vakcinu treba da prime stariji od 12 godina, koji su već primili dve doze vakcine.

„Reč je o buster dozi, koja je potrebna pre svega starijim građanima i osobama sa hroničnim i teškim bolestima. Štiti od omikron sojeva, koji aktuelno cirkulišu u populaciji“, objašnjava Zelić.

Ističe da posle četiri milijarde datih doza bivalentne vakcine u 181 zemlji, nema novih neželjenih reakcija, te da su one uglavnom blage i kratkotrajne.

RTSPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.