Bisljimi pozvao Grčku da prizna nezavisnost Kosova

FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Zamenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi, sastao se danas sa šeficom grčke kancelarije za vezu na Kosovu, Helenom Vakali. „Sada je pravi trenutak da se Grčka pridruži većini zemalja EU i prizna nezavisnost Kosova“, poručio je na sastanku Bisljimi. 

Zamenik kosovskog premijera razgovarao je sa Vakali o produbljivanju saradnje sa Grčkom i izrazio punu spremnost da do toga dođe, naveli su iz kancelarije kosovskog premijera.

Bisljimi je ujedno istakao značajnu ulogu koju Grčka ima u regionu Zapadnog Balkana, a pomenuta je i, kako se u saopštenju navodi, posvećenost i napredak Kosova na putu evropskih integracija, kao i „potreba za viznom liberalizacijom Kosova“ i ciljevi za članstvo u Savetu Evrope.

Vakali je na sastanku, navode iz kancelarije kosovskog premijera, ukazala na to da Grčka održava odlične odnose sa Kosovom, te da su se oni razvili na napredniji nivo.

„Istakla je da je impresionirana velikim potencijalom koje ima Kosovo i da ima mogućnosti za bilateralnu saradnju“, navodi se u saopštenju.

Kosovski zvaničnici u prehodnom periodu često su lobirali i tražili od Grčke da prizna nezavisnost Kosova.

Prethodni poziv uputio je kosovski premijer, Aljbin Kurti, početkom aprila na ekonomskom Delfi forumu i to u više navrata, odnosno sastancima sa više grčkih zvaničnika.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.