Bisljimi o pitanju struje na Severu: Dogovorili smo se sa EU da im predamo konkretan plan

Bisljimi Lajčak
FOTO: Lajčak/Tviter

Izvor: Gazeta Express (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Zamenik premijera, Besnik Bisljimi (Bislimi) govorio je o temama o kojima su u Briselu razgovarali sa izaslanikom EU, Miroslavom Lajčakom, uključujući i temu transfera sredstava kosovske vlade Preševskoj dolini, prenosi Gazeta Express.

On je rekao da je ostvaren napredak i da je Lajčak angažovao svog savetnika u Beogradu da reši to pitanje.

On je istakao da to što nije došlo do trilateralnog sastanka umanjuje uspeh pregovora, ali je i ocenio da je postignut napredak na sastancima koji su održani tokom tri dana u Briselu.

„Nedostatak trilateralnih sastanaka malo umanjuje uspeh pregovora, jer je mnogo lakše nešto konkretizovati za naredne korake. Ipak, mislim da ima pomaka u svim temama“, rekao je glavni pregovarač Bisljimi u intervjuu za Telegrafi.

Dalje je dodao da smo u energetskom smislu na dobrom putu da konačno potrošnju energije na severu zemlje, kako je rekao, „stavimo na šine našeg energetskog sistema u celini“.

„Dogovorili smo se sa EU da im predamo konkretan plan sa koracima koje bi trebalo da preduzmemo u naredna tri meseca, to smo počeli da radimo već sledećeg dana. Uručili smo g. Lajčaku predlog konkretnih mera, mislim na radnje koje treba da preduzme Evropska unija da bi se ispunila tačka 13, što znači obaveze EU i mislim da je ovaj predlog izuzetno dobro primljen u njegovoj kancelariji“, rekao je Bislimi.

U međuvremenu je rekao povodom teme nestalih da imaju konkretne zahteve.

„Takođe po pitanju nestalih imamo i konkretne zahteve tima koji je i nakon sastanka imao odvojene susrete sa timovima eksperata gospodina Lajčaka – sastanke koji su trajali nekoliko sati i gde se razmatrala mogućnost konkretizacije razvoja događaja na terenu“, naglasio je zamenik premijera Bisljimi.

On je naveo da je bilo i zahteva u vezi sa korišćenjem fusnote.

„Imamo problem u vezi sa regionalnim predstavljanjem zbog toga što se korišćenje fusnote različito tumači u svakoj instanci i od strane svakog mehanizma koji je prisutan. Mislim da je to pomalo zbog činjenice da EU, kao fasilitator sporazuma, nije smislila vodič za standardizaciju – kako je koristiti“, rekao je Bislimi.

Naglasio je da su insistirali na tome da se izvrši standardizacija upotrebe fusnote.

„Insistirali smo na tome da se to dogodi. Za svaki paragraf izdali smo svoje tumačenje i tražili od EU da naznači da li se slaže sa ovim tumačenjem. To će biti urađeno u pisanoj formi i kada budemo imali sporazum o istom tumačenju, onda ćemo to distribuirati svim instancama kako bismo standardizovali upotrebu fusnote“, rekao je Bisljimi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.