Bisljimi i Sunjog potpisali IPA III sporazum, vredan 63,96 miliona evra

FOTO: Gazeta Express

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Sporazum za prvi godišnji finansijski program IPA III potpisan je danas u Prištini. Ugovor koji su potpisali potpredsednik kosovske vlade Besnik Bisljimi i ambasador Kancelarije Evropske Unije na Kosovu Tomaš Sunjog vredan je 63,96 miliona evra.

Sunjog je rekao da je ovaj program uglavnom usmeren na zaštitu životne sredine, ali i druga važna pitanja, kao što su projekti Kosovske energetske korporacije (KEK).

„Mi se zaista fokusiramo na zaštitu životne sredine, ali određena sredstva su opredeljena i za grantove za infrastrukturu i performanse“, rekao je Sunjog.

Zamenik kosovskog premijera, Bisljimi je, govoreći o IPA II, rekao da će najveći deo ušteđenih sredstava iz ovog programa biti iskorišćen za projekat filtera za Termoelektranu „Kosovo B“.

„Sagledavajući značaj projekta ugradnje filtera na ‘Kosovo B’, najveći deo ušteđenih sredstava preneli smo na projekat filtera za „Kosovo B“, koji će početi da se realizuje 2024. godine. IPA 2021 ima rok od tri godine“, rekao je Bislimi.

Nakon ovog potpisivanja, počinju procedure za ratifikaciju sporazuma u kosovskoj skupštini.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.