BIRN: U kovid bolnicama u Srbiji do 1. juna umrlo 1.080 ljudi, 632 minimalan siguran broj

Urednik BIRN-a Milorad Ivanović izjavio je da je, prema podacima iz informacionog sistema COVID-19, koju Srbija vodi o stanju epidemije, od 13. marta do 1. juna umrlo 1.080 ljudi, a da su novinari u izveštaju koji su krajem prošlog meseca objavili, izneli „minimalan siguran broj“ od 632 preminulih.

On je u Utisku nedelje pojasnio da su do broja od 632 preminulih došli iz ove baze, a koji je višestruko veći od zvanično objavljivanih podataka, zato što je za taj broj bilo sigurno da su umrli od posledica COVID-19, dok su za za ostale preko 632, imali nekompletne informacije.

„Ostali su imali jedan test negativan, podaci nisu jasni, ili su u međuvremenu izgubljeni“, rekao je Ivanović, dodavši da se radi o broju od oko 400 preko 632 kod kojih je Covid-19 potvrđen.

Dodaje da su u sistemu prikupljani svi podaci o toku zaraze koje su kovid-bolnice i ambulante imale obavezu da na dnevnom nivou unose podatke o broju umrlih od komplikacija izazvanih koronavirusom.

On je naveo da za potvrdu podataka nisu pokušali da kontaktiraju premijerku Anu Brnabić, ali da su potvrdu tražili od saradnice iz njenog kabineta koja je, po informacijama koje poseduju, bila zadužena za nadgledanje baze, epidemiologa Predraga Kona, ministra zdravlja Zlatibora Lončara, i direktorke Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovic Batut“, odnosno sve one za koje su mislili da su upoznati sa funkcionisanjem rada baze COVID-19.

Prema njegovim rečima, Kon nije odgovorio na poruku koju su mu uputili, odnosno odgovarao na pozive, a u zbirne podatke iz državne baze su sigurno imali uvid u „Batutu“, Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO), Ministarstvu zdravlja i Vladi Srbije, sat vremena pre objavljivanja podataka na sajtu covid19.rs.

Dodaje da pojedini lekari koji su članovi Kriznog štaba za suzbijanje COVID-19 nisu imali pristup tim podacima.

„Ukoliko nemate prave podatke ne možete donositi ni prave odluke… Šta se u međuvremenu dešavalo sa podacima, ne možemo da znamo. Ti brojevi se iz nekog razloga smanjuju, tačno se može uhvatiti matrica po kojoj se to radi. ‘Batut’ је svakog dana u 14 časova sastavljao izveštaj za Vladu Srbije na osnovu informacionog sistema“, navodi Ivanović.

On je kazao i da većina građana nema informacije o tome šta se dešava, da predstavnici vlasti objavljuju samo demantije na njihovu vest o prikrivanju podataka, zbog čega građani nemaju osnovnu informaciju.

„Znaju ljudi koji su na društvenim mrežama i koji prate nekoliko nezavisnih portala“, ocenjuje Ivanović.

„Kako se od broja 38 dolazi do broja šest?”

Objašnjavajući šta je istina u broju umrlih koje je objavio BIRN, a koji je izazvao polemike u javnosti, Ivanović je naveo primer 12. aprila.

“Da bi epidemiolozi donosili prave odluke trebalo bi da imaju i prave podatke”, rekao je Ivanović i prikazao grafikon nastao na osnovu baze Informacionog sistema i zvaničnih podataka.

Podaci su ujednačeni i govore o šest, sedam, osam mrtvih preko dana. Sve do 4. aprila, kako je naveo, podaci koje saopštava vlada i Informacioni sistem su uglavnom slični, sa malom razlikom, ali od 4. aprila imamo nagli skok i razliku, kaže on.

“Kriva dostiže vrhunac 12. i 13. aprila kad imamo 23 mrtva od kovida, a nama se zvanično kaže šest”, rekao je Ivanović, navodeći da to piše u bazi kojoj su pristup imali svi članovi Kriznog štaba i ministar zdravlja.

„Međutim, kada pogledamo drugi grafikon napravljen na istim tim podacima, da je 1.080 umrlih u kovid bolnicama, opet imamo do 4. aprila gotovo slične podatke, pa dramatičan skok 13. aprila kada imamo 38 mrtvih u kovid bolnicama“.

“Informacioni sistem Batuta kaže da je 13. aprila umrlo 38 osoba, a nama se tog dana kaže da je umrlo šest”, objasnio je Ivanović.

Od vremena zaražavanja do kritičnih stanja i umiranja prođe između 10-15 dana.

Upravo ovi datumi koincidiraju sa SMS porukom koju je Krizni štab uputio građanima Srbije, 1. aprila: „Situacija je dramatična. Približavamo se scenariju iz Italije i Španije. Molim vas da ostanete kod kuće – navodi se u poruci“.

Direktor BIRN-a je istakao da ono što grafika pokazuje je to da smo više od mesec dana dobijali lažne podatke na osnovu kojih su pravljene neke epidemiološke mere.

“Mi samo tražimo objašnjenje zašto je to urađeno i da da nam Krizni štab objasni kako se od broja 38 dolazi do broja šest”, rekao je Ivanović.

Utisak nedelje Olje Bećković, u kojem su, pored Ivanovića gostovali infektolog prof. dr Dragan Delić, anesteziolog i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta, dr Rade Panić prikazuje se na TV Nova S i biće odloženo dostupan na Jutjub kanalu ove televizije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.