Bilčik: Hajde da damo malo vremena Kurtiju da prevaziđe retoriku izborne kampanje

Vladimir Bilčik
Foto: Caption, N1

Novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimir Bilčik, izjavio je da će put Srbije ka Evropskoj uniji (EU) biti određen konkretnim napretkom u unutrašnjim reformama i u dijalogu između Beograda i Prištine, najavljujući da će u narednih nekoliko nedelja posetiti Srbiju.

„Funkcionisanje demokratije, vladavine prava i poštovanje fundamentalnih prava i sloboda oduvek su bili i uvek će biti ključne odrednice  napretka Srbije ka članstvu u EU“, rekao je Bilčik, za današnje izdanje Blica.

„U isto vreme“, kako je naveo, „moramo da vidimo praktičan napredak u dijalogu između Beograda i Prištine“.

„Kad kažem da mora da se odblokira, mislim na novi zamah u razgovorima na najvišem političkom nivou. Evropski parlament je više puta tražio novu fazu u dijalogu i ubrzavanje tempa pregovora“, rekao je Bilčik, govoreći o njegovoj ranijoj izjavi da dijalog Beograda i Prištine mora da se odblokira.

On je rekao da se nada da će „novo političko vođstvo u Prištini moći da doprinese ovom procesu“.

„Kako bismo postigli napredak između Beograda i Prištine, dobra politička volja mora da bude pokazana u oba grada“, rekao je Bilčik, komentarišući izjavu mogućeg novog kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, da neće povući takse osim ako Srbija odustane od kampanje povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti.

„Hajde da svi damo malo vremena gospodinu Kurtiju da prevaziđe retoriku izborne kampanje na Kosovu“, rekao je Bilčik.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.