Iz šumskog gazdinstva Toplice žale se na šumokradice iz Podujeva – od početka godine posečeno preko 4000m³ šume

Drva
FOTO: AGRO TV

Ove godine bespravno je posečeno 4.280 kubnih metara šume iz područja pod upravom šumskog gazdinstva „Toplica“, izjavio je za Agenciju Beta, Stojan Bijelić iz tog gazdinstva. Najveća šteta, tvrdi, pričinjena je uz administrativnu liniju „od strane šumokradica iz opštine Podujevo, koji se ne boje ni Vojske Srbije, ni policije koji, kontrolišu taj deo“. 

Pod upravom „Toplice“ je 68.514 hektara šume u pet opština Topličkog okruga: Kuršumliji, Blacu, Prokuplju, Žitorađi i Merošini. Ove godine, bespravno je posečeno 4.280 kubnih metara iz ovog područja, „dok je samo uz administrativnu liniju sa Kosovom posečeno čak 3.567 kubnih metara drva“.

„Na tom području se konstantno šuma bespravno seče i ne vidim način da se tome stane na put“, kazao je Bijelić.

Poručuje da taj teren od 21.186 hektara, gde rastu uglavnom bukove i hrastove šume na području od više od 100 kilometara uz administrativnu liniju nepristupačan, te da ga je teško kontrolisati.

„Šumokradice koje dolaze uglavnom s druge strane administrativne linije, iz opštine Podujevo, ne boje se ni Vojske Srbije, ni policije koji, kontrolišu taj deo“, tvrdi Bijelić.

Oni su, rekao je on, „specijalizovani za krađu“, dobro opremljeni vozilima, motornim testerama i drugom opremom, tako da seku drva „munjevitom brzinom i teško ih je uhvatiti na delu“.

Na širem području Topličkog okruga ove godine je bilo i drugih šumskih krađa, te su u topličkom kraju bespravno posečena 693 kubna metra drva.

Šumokradice čine ne samo ekonomsku, već i ekološku štetu koja je neprocenjiva, jer seku uglavnom mlada stabla i bez ikakvog reda, rekao je Bijelić.

Ko bude uhvaćen u bespravnoj seči, za načinjenu štetu do jednog kubika drva podnosi se prekršajna prijava, a za veće količine bespravno posečene šume i krivična.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.