"Bijeli papir" važi 60 dana: Srbija produžila rok za dokumenat kojeg izdaje Kosovarima na granici

Izvor: Balkan plus (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Građani Kosova koji će prelaziti granicu sa registarskim tablicama RKS od danas će plaćati manje, dok će privremene probne srbijanske tablice vrijedeti za dva mjeseca.
 
Od ponedjeljka sva vozila koja će preći na teritoriji Srbije sa registarskim tablicama RKS i ona vozila koja će koristiti probne tablice ove zemlje, platit će 360 dinara (3 euara).
 
Informativni portal Titulli.com saznaje da će uplata od 3 eura za probne tablice vrijedeti 60 dana, za razliku do jučerašnje uplate od 547 dinara (4.5 eura) i dodatnih poreza koji su važili samo za 24 sata (jedan dan).
Pored toga produžen je i rok dokumenta koji se izdaje prilikom ulaska građana Kosova u Srbiju. Ovaj identifikacioni dokument za boravak u Srbiju od sada će važiti 60 dana, za razliku od roka od 15 dana koji je bio do juće.
 
Prema podacima koje je obezbjedio Titulli.com na prijelazu Bela Zemlja-Končulj, ovaj dokumenat prilikom povratka na Kosovo nije potrebno predati kontroli na sprbijanskom graničnom prijelazu, već građani Kosova mogu zadržati dokumenat do isteka roka, i dok je važeći može se ponovo iskoristiti za ulazak u Srbiju.
 
Ove promjene, iako nisu u skladu sa sporazumom o slobodi kretanja postignutog između Prištine i Beograda u Briselu, očekuje se da će olakšati proces i kašnjenja na kontrolnim punktovima.
Treba napomenuti da je Priština tražila da se ukinu probne tablice koje primjenjuje Srbija, dok će se diskusiju na ovu temu u Briselu sa srbijanskom stranom voditi 28 i 29 septembra, obavijestila je ministarka za pregovore, Edita Tahiri.
 
Ako se ne postigne sporazum, Tahiri je rekla da će i Kosovo primjeniti iste mjere za vozila sa srbijanskim registarskim tablicama.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.