BG-PR u Briselu: Otvaraju se dva nova prelaza, zaustavlja se privatizacija na Severu, Srpska u Skupštini(?)

Beograd i Priština su na današnjem sastanku u Briselu izneli "ocene o napretku u sprovođenju sporazuma postignutih u dijalogu", posebno o sprovođenju Sporazuma o pravosuđu i početak sprovođenja aranžmana civilne zaštite, te i razmenili mišljenje o pitanjima električne energije, telekomunikacija i osnivanja Udruženja/Zajednice, dogovorivši se o konkretnim koracima koje treba preduzeti u periodu do sledećeg sastanka u okviru dijaloga, navodi se u saopštenju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federike Mogerini. Saopštenje je usledilo nakon višečasovnog sastanka premijera Srbije, Aleksandra Vučića i premijera Kosova, Ise Mustafe, kojem je prisustvovala i Mogerini. Kada će biti održan sledeći sastanak delegacija Beograda i Prištine u okviru dijaloga, nije navedeno u ovom saopštenju, kao ni to koji su to konkretni koraci o kojima su se dve strane dogovorile. Iz srpske i kosovske vlade još uvek nema zvaničnog saopštenja, ali je Aleksandar Vučić u izjavi za medije, nakon razgovora sa kosovskom delegacijom, izjavio da je konkretan napredak postignut kada je reč o otvaranju dva nova prelaza na administrativnoj liniji – jedan u opštini Medveđa, a jedan prema Raškoj, da je bilo reči o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), ali da tu "nije nađen zajednički jezik", te i da su postigli dogovor da se zaustavi privatizacija firmi na Severu Kosova, a u sklopu razgovora o povratku srpskih poslanika u kosovsku skupštinu. Kada je u pitanju energetika, Premijer Srbije je izjavio da je prištinska strana priznala da se jezero Gazivode većim delom nalazi na teritoriji centralne Srbije. On je sledeću rundu dijaloga najavio za maj. Kosovski premijer je kazao da će predstavnici Srba sa Severa Kosova od sada biti uključeni u proces privatizacije, dodavši da će radne grupe sledećih dana nastaviti razgovor u vezi sa formiranjem ZSO.

"Bila sam domaćin novog sastanka dijaloga za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine na visokom nivou, sa premijerom Aleksandrom Vučićem i premijerom Isom Mustafom danas u Briselu. Na sastanku su dve strane pažljivo iznele ocene o napretku u sprovođenju sporazuma postignutih u dijalogu, posebno o sprovođenju Sporazuma o pravosuđu i početak sprovođenja aranžmana civilne zaštite," navodi se u saopštenju Mogerinijeve. 

U kratkom saopštenju ona dalje dodaje: 

"Dve strane su razmenile mišljenje o glavnim, posebno važnim pitanjima sprovođenja (sporazuma): električna energija, telekomunikacije i osnivanje Udruženja/Zajednice. U tom smislu dogovorili su se o konkretnim koracima koje treba preduzeti u periodu do sledećeg sastanka u okviru dijaloga."

Tanjug – Vučić: Dobra atmosfera, skroman napredak

Predsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je večeras nakon nove runde dijaloga o normalizaciji odnosa sa predstavnicima Prištine da su razgovori protekli u konstruktivnoj atmosferi i da je ostvaren "skroman napredak".

On je sledeću rundu najavio za maj.

"Ovo je bio dobar dan za razgovor," rekao je Vučić nakon gotovo četvorosatne runde razgovora u kabinetu visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU, Federike Mogerini.

On je kazao da je konkretan napredak ostvaren samo kada je reč o otvaranju dva nova prelaza na administrativnoj liniji.

Tahiri početkom aprila u Briselu sa predstavnicima EU razgovarala o otvaranju novog administrativnog prelaza

Da će kosovska strana zatražiti pokretanje pitanja otvaranja novog administrativnog prelaza prema opštini Medveđa, saopšteno je početkom aprila iz kancelarije kosovskog premijera. Kosovska ministarka za dijaloga Edita Tahiri je tada zatražila od EU da razgovara u vezi sa ovim zahtevom sa srpskom stranom, obavestivši predstavnike Evropske unije da su predsednici opštine Kamenica i Medveđa uputili zahtev svojim zemljama za otvaranje novog graničnog prelaza između Kosova i Srbije. Takođe, Tahiri je tada pokrenula pitanje obezbeđivanja knjiga na albanskom jeziku za Albance iz Preševske doline.

"Što se tiče slobode kretanja, ministarka Tahiri je za otvaranje novog graničnog prelaza između Kosova i Srbije – Kapia e Sfirces, obaveštavajući EU da su gradonačelnici Kamenice i Medveđa uputili takav zahtev vlastima svojih država. Ona je naglasila da je Vlada Kosova spremna da se angažuje u tom pogledu, jer bi ovaj granični prelaz olakšao slobodu kretanja građana, smanjenjem rastojanja puta za više od 100 km, dok je od EU zatražila da o ovom pitanju raspravlja sa srpskom stranom," navedeno je tada u saopštenju iz kancelarije kosovskog premijera. 

"Jedan od tih prelaza će biti prema Raškoj, a drugi u opštini Medveđa," objasnio je Vučić, dodajući da je otvaranje jednog od prelaza tražila beogradska strana, a drugog prištinska.

Premijer je kazao da je večeras bilo reči o velikom broju pitanja i da je u nekim od njih došlo do približavanja stavova, kao i da će radne grupe nastaviti da rade na pripremi sledeće runde dijaloga koja će se održati u maju.

"Pokušaćemo da nađemo neki zajednički teren," rekao je Vučić.

On je kazao da je bilo reči o formiranju Zajednice srpskih opština, ali da tu, na žalost, nije nađen zajednički jezik.

Sem toga, dodao je, pričalo se i o energetici, telekomunikacijama i primeni dogovora o civilnoj zaštiti.

"Postigli smo dogovor da se zaustavi privatizacija firmi na Severu Kosova, a u sklopu razgovora o povratku srpskih poslanika u kosovsku skupštinu," rekao je Vučić.

Govoreći o problemu energetike, kazao je da je prištinska strana priznala da se jezero Gazivode većim delom nalazi na teritoriji centralne Srbije.

Kosovski premijer Isa Mustafa je nakon ove runde dijaloga, kazao da će predstavnici Srba sa Severa Kosova od sada biti uključeni u proces privatizacije.

"To je njihova želja i to im treba omogućiti, ali uz puno poštovanje kosovskih zakona," poručio je Mustafa.

On je ukazao da će radne grupe sledećih dana nastaviti razgovor u vezi sa formiranjem ZSO.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.