„Bez Srba nema demokratije na Kosovu“

Forum Future
Foto: Fejsbuk, Ngo Aktiv

Srpski i albanski politički predstavnici na Kosovu trebalo bi da znaju da „bez Srba nema demokratije na Kosovu“, poručeno je sa okruglog stola u Severnoj Mitrovici na kojem se razgovaralo o budućnosti odnosa Srba i Albanaca.

Kosovo i Srbija su u ovom trenutku daleko od dogovora, smatra Stefan Surlić sa FPN-a iz Beograda.

„Vrlo je malo prostora da se govori o primerima saradnje, vrlo je malo prostora da se govori o realnim problemima ljudi, i na kraju taj javni prostor biva trajno zatrovan jer Srbi i Albanci smatraju da je jedini patriotski akt ukoliko se održavaju oni animoziteti“, kazao je Surlić.

Adem Beha uputio je kritike zbog toga što još uvek nije formirana ZSO, što je, kako navodi ustavna obaveza Kosova. On, takođe, ocenjuje da je priča o podeli Kosova opasna.

„Mi već kasnimo, trebalo je čak 2015. da se osnuje ZSO kao instrument koji bi garantovao ne samo bezbednost, nego i dobrobit srpske zajednice na Kosovu, a posebno na severu“, rekao je on.

Civilna aktivistkinja iz Prištine Teuta Hodža smatra da je dijalog Beograda i Prištine krenuo u pogrešnom smeru, jer ni jedna, ni druga strana nisu odgovorile na potrebe društva, dodajući da budućnost odnosa Srba i Albanaca zavisi od omladine.

„Dijalog između Kosova i Srbije je potpuno pogrešno krenuo. Ovo kažem jer su i 20 godina posle rata odnosi između Kosova i Srbije i dalje slabi“, rekla je Hodža.

Novinarka i urednica platforme „Crno beli svet“ Sanja Sovrlić kaže da su građani žrtve kriza koje kreiraju političari i naglašava da je važna uloga medija u srpsko-albanskim odnosima.

„Bojim se da, kako nam se bliži taj konačni sporazum o kojem se priča, on može biti sproveden kroz kreiranje nekakvog konflikta, to je neka bojazan koju ja trenutno imam“, kazala je Sovrlić.

Okrugli sto na temu „Budućnost odnosa Srba i Albanaca“ održan je u organizaciji NVO Aktiv iz Severne Mitrovice i Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS).

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.