Bez odluke o datumu izbora i dogovora o formiranju OSK

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Politički predstavnici na Kosovu nisu postogli dogovor o datumu opštih izbora i pitanju formiranja Oružanih snaga (OSK). Zajedničkom sastanku su prisustvovali američka ambasadorka Trejsi Džejkobson i predstavnik EU na Kosovu Samjuel Žbogar.
 
Iako se očekivalo da bi danas mogao da se zna datum izbora, ni nakon više od tri sata sastanka u američkoj ambasadi nije postignut dogovor o glasanju o oružanim snagama u Skupštini i održavanju parlamentarnih izbora. 
 
Premijer Kosova i čelnik Demokratske partije Kosova Hašim Tači, predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj kao i drugi politički predstavnici osim iz pokreta Samoopredeljenje razgovarali su sa američkom ambasadorkom Trejsi En Džejkobson i specijalnim predstavnikom EU na Kosovu Samuelom Žbogarom.
 
Tači, koji se jedini obratio medijima nakon sastanka, rekao je da nije bilo rezultata i da će razgovori o mogućnosti glasanja za oružane snaga i određivanja datuma izbora biti nastavljeni.
 
“Sastanak je bio korektan i konstruktivan. Orijentaciono se slažemo da se razgovori nastave narednih dana kako bi se glasalo za oružane snage, ali s tim da partije jedna drugu ne uslovljavaju ostalim pitanjima”, rekao je Tači.
 
On nije odgovorio na pitanje da li se ta uslovljavanja odnose na pitanje produžetka rezervisanih mesta za manjine. Najavio je za naredne dane nastavak pregovora o datumu izbora, navodeći da se njegova partija zalaže za što skorije održavanje izbora.
 
Skupština Kosova je najavila da će 5. maja glasati o transformisanju Bezbednosnih snaga u oružane snage Kosova. Srpski poslanici su izjavili kako sada nije vreme da se glasa o oružanim snagama, već da mora da se radi na produžetku mandata rezervisanih mesta za poslanike manjinskih zajednica. 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.