Bez natpisa ”Republika Kosovo”: Sjever ne prihvata kosovske simbole

Izvor: Bošnjak-ks/Koha ditore (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Nezakonitim dopisima, bez kosovskih simbola i bez natpisa ”Republika Kosovo”, ali sa pečatom Srbije opštine sa sjevera zatražile zamjenu opštinskih odbornika. Odbijanje Centralne izborne komisije da razmotri te zahtjeve je bio razlog da predstavnici Sjeverne Mitrovice ne usvoje Statut ni zadnjeg dana zakonskog roka. Zvaničnici Ministarstva za lokalnu samoupravu nisu rekli šta će da urade sa tim opštinama, prenosi “Koha ditore”.
 
Funkcionalizacija sjevernih opština zaostaje zbog njihovog odbijanja da zvaničnu komunikaciju sa Prištinom obavljaju poštujući zakone i Ustav Kosova.
 
List je uspio da nabavi nekoliko dopisa koje su opštine sa sjevera predale Prištini, ali su oni vraćeni zbog kršenja zakona. Kao odgovor na to Skupština Sjeverne Mitrovice nije usvojila Statut ni zadnjeg dana zakonskog roka.
 
Zvaničnici Ministarstva za lokalnu samoupravu nisu rekli da li će biti dati dodatni rokovi ili će se ići na vanredne izbore za Skupštinu te opštine.
 
Odbijanje zamjene trojice srpskih savjetnika u Skupštini opštine Sjeverna Mitrovica je bio razlog za neuspjeh glasanja za Statut na sastanku održanom prošle nedjelje, a 25. april je bio krajnji dopunski rok za usvajanje statuta.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.