Bez Ahtisarijevog zajedničkog odbora za Mitrovicu na dan sastanka u Briselu o Mitrovici?

Ahtisarijevim planom predviđeno je da opštine Severna Mitrovica i Južna Mitrovica osnuju zajednički odbor sa 11 članova, kojim bi predsedavao međunarodni predstavnik. Ovo je istovremeno u skladu i sa kosovskim Zakonom o administrativnim granicama opština na Kosovu, iz 2012. godine. Ovaj odbor do danas nije osnovan, piše u današnjem izdaju kosovskog lista "Koha Ditore." Što se Srba tiče, oni nisu nikada prihvatili Ahtisarijev plan, a članak je objavljen istoga dana kada se u Briselu razgovara o Severnoj Mitrovici.

Kosovska vlada nije uspela da uspostavi zajednički odbor za opštine Severna Mitrovica i Južna Mitrovica, koji je i Marti Ahtisari predvideo za ove dve opštine, a kao rezultat toga, o problemima sa kojima se suočavaju ove dve opštine – sada se raspravlja u Briselu, piše Koha ditore.

Zvaničnici kosovske vlade u Prištini nisu potvrdili da li će osnovati zajednički odbor, ali je direktor kosovskog Instituta za lokalnu samoupravu, sa sedištem u Prištini, Besnik Tahiri, izjavio za Kohu da zajednički odbor više nije potreban. 

"Nema potrebe za takvim odborom, jer smo imali izbore u Mitrovici. Zakoni jasno predviđaju nadležnosti obe opštine i za međuopštinsku saradnju. Dodatni mehanizam bi samo komplikovao  proces odgovornosti. Oslanjanje na odbore i neformalne mehanizme bi samo bio korak nazad," rekao je Tahiri.

Prema kosovskom Zakonu o administrativnim granicama opština na Kosovu iz 2012. godine, planirano je da opštine Severna Mitrovica i Južna Mitrovica osnuju, kako se navodi, funkcionalni zajednički odbor.

Odbor je trebalo da se sastoji od jedanaest članova, sa po pet predstavnika iz svake opštine i jednim međunarodnim prestavnikom, koji predsedava odborom.

Prema istom zakonu, zajednički odbor je trebalo da se konstituiše u određenom vremenskom roku i to posle konstituisanja opštinskih skupština Severne i Južne Mitrovice, a saradnja među opštinama bi se odvijala na osnovu sporazuma.

U ovom zakonu se dalje navodi da u slučaju da se odbor ne konstituiše u određenom vremenskom roku, predsedavajući Odbora vršiće funkcije određene članom 7.2 – Odbor će funkcionalno sarađivati u okviru svojih ovlašćenja, a što će trajati do konstituisanja Odbora. Međutim, nije navedeno koja su ovlašćenja odbora, kao ni funkcije predsedavajućeg ovog odbora. 

Prema pisanju kosovskih medija, na današnjem sastanku u Briselu se očekuje da Priština i Beograd izađu sa jasnim planom rokova uklanjanja, kako su naveli "barikada" i uspostavljanjem "slobode kretanja preko glavnog mosta i okoline, a što je u skladu sa zakonima države Kosovo i Briselskim sporazumima," navode kosovski mediji. Ovom sastanku, takođe prema pisanju kosovskih medija, prisustvuju i dva gradonačelnika obe mitrovičke opštine, kao i predstavnici kosovskog ministarstva za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja, ministarstva lokalnog upravljanja, kao i unutrašnjih poslova.

 


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.