"Beograd uticao na odluke Srpske liste"

Izvor: Epoka e re (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Analitičari političkih prilika u Prištini ocenili su da odluka Srpske liste da – kako su rekli – "zamrznu učešće u institucijama zemlje" nije njihov autonoman potez, već akt iz Beograda.

Politički analitičar Artan Muhadžiri (Artan Muhaxhiri), u intervjuu za "Radio Slobodna Evropa", rekao je da je Srpska lista politički faktor vlade iz Beograda u kosovskom političkom spektru i, kako kaže, odluka o zamrzavanju pozicija poslanika Srpske liste je doneta sa Beogradom.

"Srpska lista je vrlo čudna politička formacija, zato što, u jednu ruku, ima mnogo moći mnogih političkih snaga, a u drugu ruku – nema autonomiju, pošto znamo da odluke donosi Beograd, i može se smatrati ambasadorom Beograda u kosovskoj politici," kaže Muhadžiri.

Beogradski uticaj na odluke poslanika Srpske liste u kosovskoj skupštini, prema Muhadžiriju, stvara problem u dijalogu između Kosova i Srbije.

"Na neki način, dobro je da se desilo zamrzavanje, biće to vrsta buđenja kosovske politike, pošto bi trebalo da budemo čvršći, strožiji u pozicijama u Briselu. Do sada je vlada bila veoma blaga i učinila je mnogo kompromisa, a nije dobila skoro ništa zauzvrat, za razliku od srpske strane koja nije činila kompromise, a imala je veću korist," kaže Muhadžiri.

U međuvremenu, oni koji nadgledaju rad skupštine, rekli su da je zamrzavaje pozicija poslanika Srpske liste u suprotnosti sa pravilima rada Skupštine. Aljbert Krasnići (Albert Krasniqi) iz Demokratskog instituta Kosova, rekao je za "Radio slobodna Evropa" da su srpski poslanici postupili suprotno Ustavu Kosova.

"Kosovski ustav ne priznaje stavku zamrzavanja mandata, oni mogu da daju ostavke, ili da bojkotuju Skupštinu do šest meseci. Nakon tog perioda, oni mogu da izgube svoja mesta, ukoliko ne uspeju da opravdaju svoje odsustvo iz Parlamenta trebalo bi da budu zamenjeni sa poslanicima iz istog entiteta – Srpske liste.

Međutim, ukoliko ne žele ove mandate, onda će njihova mesta biti upražnjena u skupštini, i podeliće se ostalim entitetima, koji su učestvovali u izbornoj trci, a koji su se izjasnili da će predstavljati interese srpske zajednice na Kosovu," rekao je.

Ali, odsustvo Srpske liste u institucijama, uz prazninu za srpsku zajednicu u njenom predstavljanju, ima i druge posledice za funkcionisanje i proces donošenja odluka u centralnim institucijama.

Ustavni amandmani Kosova mogu da se usvoje samo ukoliko ih podrže dve trećine u Skupštini i dve trećine manjinskih poslanika. Od deset srpskih članova, devet je iz Srpske liste i deset koji pripadaju drugim zajednicama.

Predstavnici Srpske liste su i u 2015, u centralnim i lokalnim institucijama, takođe zamrzli svoje aktivnosti nakon smene ministra Aleksandra Jablanovića.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.